Türkiye’de Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Koruma Sistemi
BASIN DUYURUSU
Türkiye’de Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) Koruma Sistemi – Başarılar ve Zorluklar Semineri
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması” konulu Avrupa Birliği projesi kapsamında Türkiye’de Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) Koruma Sistemi – Başarılar ve Zorluklar Semineri Ankara’da 15 Aralık 2016 tarihinde Meyra Palace Hotel’de düzenlenecektir.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmekte, Pohl Consulting & Associates liderliğindeki, Danimarka Patent ve Marka Ofisi, WYG Türkiye and Project Group şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından yürütülmektedir.
Projenin amacı, Türkiye Gümrük İdaresi’nin fikri mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin idari kapasitesini güçlendirmek, farkındalığı artırmak ile fikri Mülkiyet haklarının korunmasını iyileştirmek amacıyla kilit paydaşlar arasındaki işbirliğini artırmaktır.
Proje, 7 Mart 2016 tarihinde başlamıştır ve projenin toplam süresi 18 aydır. Faydalanıcı kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. Projenin faaliyetleri iki bileşene ayrılmaktadır. Birinci bileşen eğitim faaliyetlerini içermektedir: gümrük memurları için Türkiye’nin farklı illerinde 11 hizmet içi eğitim organize edilecektir: Trabzon, Ankara, İstanbul, İzmir, Edirne, Mersin, Gaziantep, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Mardin; gümrük ve polis memurları, hakim ve savcılar için 3 bölgesel seminer düzenlenecektir. İkinci bileşen farkındalık artırma faaliyetlerini içermektedir: biri Ankara ve diğeri ise İstanbul’da olacak iki adet Fikri ve Sınai Mülkiyet Semineri organize edilecektir.
Fikri ve Sınai Mülkiyet Seminerinin ilki Ankara’da 15 Aralık 2016 tarihinde Meyra Palace Hotel’de düzenlenecek olup, seminer saat 09:00’da başlayacaktır. Etkinliğin amacı, FSMH koruma sisteminin tüm paydaşlarını toplamak ve son yıllarda ortaya çıkan başarıları ve zorlukları öğrenmek ve böylece FSMH konusunda diyaloğu derinleştirmektir. Seminerin bir diğer amacı ise, fikri mülkiyet haklarının önemi ve sahteciliğin toplum üzerindeki etkisi hakkında farkındalık yaratmaktır.
Seminerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Yargıtay, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Türk Patent Enstitüsü, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Hazine Müsteşarlığı, STK’lar, hak sahipleri ve iş dünyasından yaklaşık 250 katılımcı yer alacaktır. Seminerdeki konuşmacılar ilgili paydaşların temsilcileri ve Avrupa Birliği uzmanlardır. Seminerde ayrıca İspanya’nın Alicante şehrinde bulunan Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi ile yapılacak olan bir video konferans da gerçekleştirilecektir.