2016-II Finansal Hesaplar Raporu
I. Genel Değerlendirme
2016 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 8.745 milyar TL, yükümlülükleri ise 9.823 milyar TL düzeyinde gerçekleşerek, finansal varlık ve yükümlülüklerin farkından oluşan net finansal değer 1.078 milyar TL düzeyine ulaşmış ve genel ekonomi net borçlu pozisyonunu sürdürmüştür. Toplam ekonominin finansmanı, büyük ölçüde dünyanın geri kalanı (yurt dışı) ve hanehalkı tarafından sağlanmıştır.
Veri dönemi boyunca, hanehalkı ve dünyanın geri kalanı finansal fazla verirken, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetim finansal açık vermiştir. Diğer taraftan, finansal kuruluşlar ile sigorta şirketleri ve emeklilik fonlarının net finansal değeri, üstlendikleri finansal aracılık faaliyetleri nedeniyle dengedeki pozisyonu korunmuş ve yatay bir seyir izlemiştir.
Sektörler itibarıyla finansal varlık ve yükümlülükler incelendiğinde; finansal olmayan kuruluşların hem varlık hem yükümlülük tarafında geleneksel olarak en büyük sektör olduğu görülmektedir (Grafik 2). Finansal araç dağılımında ise varlık ve yükümlülüklerde en ağırlıklı araçlar krediler ile hisse senetleri ve özkaynaklardır.
Açıklamalar:
Finansal Hesaplar, bir ekonomide yaratılan finansal varlık ve yükümlülükleri kaydederek tüm ekonomik sektörlerin birbirleriyle olan finansal işlemlerinin stok ve akım olarak sunulduğu istatistiklerdir. Sektörel finansal hesaplar, konsolide ve konsolide edilmemiş şekilde yayımlanmaktadır. Tüm sektörler itibarıyla 2010-2014 yılları arası yıllık, 2015 yılından itibaren ise çeyreklik olarak üretilmektedir.