2016 Yılı Küçük Aile İşletmesi Desteği Başvuruları
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2016 yılı küçük aile işletmesi desteği başvurularının, 31 Ekim Pazartesi günü sona ereceğini bildirerek, “gerçek ve tüzel kişilere 2016 üretim yılında dekar başına 100 lira küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacak. Bu destekten yararlanmak için çiftçilerimizin, işlemlerini son güne bırakmadan bir an önce başvurmaları kendi faydalarınadır” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu destekten yararlanmak için çay ve fındık hariç Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan açıkta veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapılması, kamu kurum ve kuruluşu olmaması gerektiğini belirtti.
-Açıkta 1 dekarın, örtüaltında 500 metrekarenin altında destek yok-
2016 üretim yılında desteklemeye esas ürünlerin toplam üretim alanı; açıkta üretim için 1 dekarın, örtüaltı ünitelerinde üretim için 500 metrekarenin altında olan küçük aile işletmelerine destekleme ödemesi yapılmayacağını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Küçük aile işletmesi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen üreticilerimizin müracaat yılında ÇKS’ye kayıt yaptırmaları veya kayıtlarını güncellemeleri kaydıyla başvuru dilekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.
Örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin başvuru dilekçesine ilave olarak Örtüaltı Kayıt Sistemi (ÖKS) belgesi ibraz etmeleri zorunluluğu bulunuyor.
Aile çiftçiliği; hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde, gıda sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biri olduğu biliniyor. Ülkemiz tarımında yoğun olarak aile çiftçiliği yapılmaktadır.
Tarım alanlarının giderek daraldığı, küresel ısınmanın önemli bir tehdit olduğu günümüz dünyasında, yeterli ve güvenli gıdaya erişim tüm ülkelerin öncelikleri arasında yer alıyor. Açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynakların yönetimi, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma açısından aile çiftçiliği büyük önem taşıyor.”
Tarımsal destekleme kapsamında şimdiye kadar büyük işletmelerin yatırım yapmaları için desteklendiğini vurgulayan Bayraktar, küçük aile işletmelerini geliştirmeye yönelik yeni başlatılan bu destek uygulamasının büyük önem taşıdığına dikkati çekti.
2016 yılı küçük aile işletmesi desteği başvuruları 30 Ocak 2016 tarihinde başlamıştı.