Kalkınma Ajansları Faaliyet Raporu 2015
1 HUKUKİ VE KURUMSAL YAPI
Kalkınma ajansları, ulusal düzeyde Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, kendine özgü teknik ve finansman mekanizmasına sahip, kâr amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulayabilen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz, 5449 sayılı Kanun’la düzenlenmemiş işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi, teknik kapasitesi yüksek, uygulamacı olmayan, fakat destekleyici faaliyet gösteren kalkınma birimleridir. Bölgesel gelişme politikalarının yerel düzeyde uygulayıcısı ve koordinasyon birimi olarak görev yapan kalkınma ajansları “yerel düzeyde kurumsal kapasite” eksikliğinin giderilmesi amacıyla atılmış önemli bir adımdır.
1.1 Hukuki Altyapı
5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun ile 26 Düzey-2 bölgesinde kurulan kalkınma ajansları, faaliyetlerini aşağıdaki mevzuat hükümlerine tabi olarak yürütmektedir.
— Kalkınma Ajansları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (2006)
— Kalkınma Ajansları Personel Yönetmeliği (2006)
— Kalkınma Ajansları Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği (2006)
— Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği (2008)
— Kalkınma Ajansları Denetim Yönetmeliği (2009)
— Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofisleri Yönetmeliği (2014)
Bu yönetmelikler dışında Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ajansların tabi olduğu satın alma faaliyetlerine ilişkin Kalkınma Ajansları Mal, Hizmet ve Yapım İşi Satın Alma İhale Usul ve Esasları, ajanslar tarafından mali destek programlarının uygulanmasında kullanılan Proje Uygulama Rehberi ile destek programlarının yürütülmesine ilişkin Destek Yönetim Kılavuzu bulunmaktadır. İlgili mevzuatı geliştirme ve uygulamaya dönük tereddütleri giderme hususunda Kalkınma Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
1.2 Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Ajansların görev, yetki ve sorumlulukları 5449 sayılı Kanunun 5. maddesinde şu şekilde sıralanmıştır:
— Yerel yönetimlerin planlama çalışmalarına teknik destek sağlamak
— Bölge plan ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olmak, söz konusu projeleri izlemek ve değerlendirmek
— Yerel ve kırsal kalkınmayı destekleyici kapasite geliştirme faaliyetlerinde bulunmak
— Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliklerini geliştirmek ve bu kesimlerin kalkınmayı destekleyici projelerini izlemek
— Kaynaklarını bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanmak veya kullandırmak
— Bölgenin kalkınmasını sağlayacak imkânları tespite dönük araştırmalar yapmak
— Bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak
— Yatırımların takibini ve sonuçlandırılmasını tek elden yürütmek
— Küçük ve orta ölçekli işletmelerle yeni girişimcileri desteklemek
— İkili veya çok taraflı uluslararası programları tanıtmak ve bu kapsamda proje geliştirilmesine katkı sağlamak
1.3 Kurumsal Yapı
2006 yılında İzmir ve Çukurova Kalkınma Ajansları olmak üzere iki, 2008 yılında sekiz ve 2009 yılında on altı olmak üzere toplam yirmi altı kalkınma ajansının kuruluşu tamamlanmıştır. Personel alımları ile beşeri kaynak temeli güçlü bir şekilde kurulmuş, personel eğitimlerine yönelik faaliyetler yürütülmüş, tüm illerdeki yatırım destek ofisleri faaliyete geçirilmiş ve yönetim kontrol sistemleri oluşturulmuştur.
Raporun Tamamı İçin Tıklayınız