Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

e-Ticarette Henüz Yolun Başındayız

e-Ticarette Henüz Yolun Başındayız

TOBB bünyesinde kurulan e-ticaret sektör meclisi ilk toplantısını, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleştirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yeni ekonominin lokomotifi olan e-ticarette sektörel birliği sağlamak adına önemli bir adım attıklarını, Sektör Meclislerinin, sektörlerin önde gelen firma, dernek ve kamu kurumu temsilcilerini bir araya getirdiğini söyledi.

Özel sektör ile kamu idaresinin bir araya gelerek aynı masa etrafında istişare ettiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Sektörün sorunlarını çözmek için birlikte çalışıyor, mutabık kalınan önerileri kamu idaresine aktarıyor. Dolayısıyla bu meclisi ne kadar verimli çalıştırırsanız, Türkiye’de e-ticaret de o kadar hızlı gelişir. Birlikte çalışarak doğru politikaların ve sektörü büyütecek projelerin tasarlanmasına ve uygulanmasına katkı sunmak sizin elinizde. Artık gerisi size kalmış” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci’nin, Ekonomi Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkililerinin toplantıda olmasının devletin sektöre verdiği önemi gösterdiğini belirterek, bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

-“Bugün için gerideyiz ama aradaki farkı hızla kapatabiliriz”

E-ticarette henüz yolun başında olduklarına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Toplam perakende ticaretin sadece yüzde 2’si elektronik mecradan yapılıyor. Her 10 kredi kartından sadece 1,2’si internetten alışveriş için kullanılmış. Gelişmiş ülkelerde ise online perakendenin toplam içindeki payı yüzde 10’un üzerinde. Bugün için gerideyiz ama aradaki farkı hızla kapatabiliriz. İnternet bağlantısı yaygınlığı, kalitesi ve akıllı telefon kullanım oranlarında Batı ülkelerine benziyoruz. Örnek vermek gerekirse, nüfusumuzun yüzde 90’ı mobil bağlantıya sahip. Peki internette ne yapıyoruz? Çok laf, az iş üretiyoruz. Facebook kullanıcı sayısında 6’ncıyız. Instagram kullanıcı sayısında 4’üncüyüz” dedi.

İnternetin sunduğu fırsattan tam olarak faydalanamadıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Neden böyle? En önemli nedenlerin başında güven eksikliği geliyor. Dünya Değerler Anketi’ne göre, başka insanlara güvenirim diyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 8, ABD’de yüzde 37, İsveç’te yüzde 63. Bizdeki bu güvensizlik e-ticaretin gelişmesini engelliyor. İnsanlar kredi kartı bilgilerini online mecrada paylaşmak, tanımadığı satıcıdan ürün almak istemiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın, e-ticaret sitelerinin kayıt altına alınması ve güven damgası uygulaması, işte bu sorunu çözmek için doğru araçlar. Tüm sektörü temsil eden meclisimizle birlikte, TOBB olarak bu işi en doğru şekilde yapacağımıza inanıyoruz. Bu düşüncemizi Bakanlığımızla da paylaştık”.

-“Türkiye’nin ilk sınır ötesi e-ticaret pilot bölgesini kuruyoruz”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, e-ticaretin aynı zamanda Türk girişimcilerinin yurtdışına açılması için önemli bir fırsat olduğunu düşündüklerini, Türkiye’nin, Çin Hükümeti ile geçen yıl imzaladığı anlaşma kapsamında, TOBB olarak Türkiye’nin ilk sınır ötesi e-ticaret pilot bölgesini kuracaklarını, bu kapsamda Kayseri ile Çin’in Çongçing şehrinin pilot iller olarak belirlendiğini bildirdi.

Bu proje ile Çin’e, hatta dünyanın dört bir yanına e-ticaret ile ihracat yapmak isteyen girişimcilere, basit lojistik, gümrük, finansman ve organizasyon çözümleri sunacaklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Hazırladığımız Eylem Planı, Türk ve Çin hükümetleri tarafından onaylanma aşamasında. Sonrasında Çinli yetkililerimizle bu projenin detaylarını kamuoyu ile paylaşacağız. Kayseri’de kurulacak pilot bölgeden sonra bu deneyimimizi diğer önemli illerimize de yaymayı planlıyoruz. Türkiye’yi dünyaya e-ticaret ile bağlayacağız. Kuracağımız sınır ötesi e-ticaret bölgeleriyle dünyayı bir ağ gibi saracağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak önümüzdeki 10 yılda e-ticareti ana gelişme eksenlerimizden biri olarak belirledik” dedi.

Hisarcıklıoğlu, G20 ve B20 zirveleri kapsamında Çin’de yaptıkları toplantılarda, Alibaba’nın kurucusu Jack Ma ile yaptıkları görüşmelerde bu önceliklerini anlattıklarını, B20 Çin dönem başkanlığı kapsamında, Jack Ma’nın fikir babalığını yaptığı ve dünya KOBİ’lerini bir araya getirecek e-WTP, yani Elektronik Dünya Ticaret Platformu projesini de Türkiye’ye getirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

-E-Ticaret Meclisi

E-Ticaret Meclisi’nin üyeleri; Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinin, e-ticareti düzenleyen kamu kurumlarının ve e-ticaret derneklerinin temsilcilerinden oluşuyor.

Kamu ve özel sektörün e-ticaretin gelişmesini sağlayacak politikaların tasarımında birlikte çalışmasına olanak sağlayacak TOBB e-ticaret Meclisi, sektörü tam olarak temsil edecek şekilde oluşturuldu.

Online kanallar üzerinden ürün ve hizmet satan şirketlerden, web hizmet sağlayıcılarına; kargo şirketlerinden, ödeme hizmeti sağlayıcılarına tüm kesimler mecliste temsil ediliyor.

Exit mobile version