SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Bilindiği üzere sağlık hizmeti sunucularında görev yapan hekimler tarafından düzenlenen ve serbest eczanelerden karşılanan ilaç reçetelerinin güvenli elektronik imza kullanılarak elektronik olarak düzenlenmesi esastır.
Ancak “Yabancı ülkelerle yapılan ‘Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri'” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler için düzenlenen reçeteler(Almanya sigortalılar hariç), majistral ilaç içeren reçeteler, alerji aşıları reçeteleri, ithal ilaç grubuna giren kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar için düzenlenen reçeteler, Tebliğin 1.7(2) fıkrasının b ve c bentlerinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler, acilde düzenlenen reçeteler, aile hekimleri tarafından ‘gezici sağlık hizmeti’ kapsamında düzenlenen reçeteler, evde sağlık hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler v.b.” gibi istisnai hallerde elektronik reçete düzenlenmesi zorunlu olmayıp bu reçetelerin manuel olarak düzenlenmesi durumunda başhekimlik onayı gerekmemektedir.
Sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilecek ve başhekimlik tarafından kaşe ve imza ile onaylanacaktır. Özel tıp merkezleri ile özel diyaliz merkezlerinde ilgili mevzuatı kapsamında mesul müdür/başhekim olarak tanımlanan kişilerce de söz konusu onay işlemi yapılabilecektir. Onay işleminde ayrıca mühür istenmemektedir.
İlgililere önemle duyurulur.