TİM Aylık Ekonomi ve Dış Ticaret Bülteni Ekim 2016
Ağustos ayında 103,6 seviyesine gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Eylül’de 106,5 düzeyine yükseldi. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, gelecek 3 aya dair istihdam beklentileri dışında tüm kalemlerde olumlu hareketler görüldü. Eylül döneminde mevsimlikten arındırılmış endekste ise, 3,9 puanlık bir artış kaydedildi. Öte yandan Ağustos ayında %11,1 artışla 74,4 seviyesine yükselen Tüketici Güven Endeksi (TGE), Eylül’de %0,2 oranında düşüşle 74,3’e geriledi. TGE’nin Ağustos gelişiminde, hanenin maddi durum beklentisi ve tasarruf etme ihtimali olumsuz etki yaparken, genel ekonomik durum ve işsiz sayısı beklentilerindeki gelişim endeksi olumlu etkiledi.
- Reel Kesim Umutlu
- Tüketici Güveni Durağan Seyretti
Sanayi Sektörü
İktisadi aktivitenin önde gelen göstergelerinden olan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO), Ağustos ayındaki %75,2 seviyesinden Eylül ayında %76,6’ya yükseldi. KKO böylelikle, Kasım 2011 sonrasındaki en yüksek oranını kaydetmiş oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puan artış kaydeden oranın yıllık gelişimine yukarı yönlü destek veren grubun ise, ara malları olduğu gözlendi. Buna ek olarak, mevsimsellikten arındırılmış KKO da, Eylül ayında 1,1 puan artarak %75,6 oranında kaydedildi.
- Kapasite Kullanımı Oranı 5 Yılın Zirvesinde
İşgücü Piyasaları
Mayıs döneminde %9,4 olan işsizlik oranı, Haziran’da %10,2’ye yükseldi. Oran bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan artış sergilerken, erkeklerde %9,1, kadınlarda %12,4 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise, 0,7 puan artışla %10,9’a yükseldi. Öte yandan veriler, Haziran döneminde istihdam oranı- nın önceki yılın aynı dönemine göre sabit kalarak %47,1 olduğunu, işgücüne katılım oranının ise 0,3 puan artışla %52,4 olarak kaydedildiğini gösterdi. İşgücüne katılım oranı erkeklerde %72,3 olurken, kadınlarda %33 düzeyinde gerçekleşti. Haziran döneminde ayrıca genç işsizlik oranı %19,4’e yükselirken, tarım dışı işsizlik oranı %12,3 oldu.
- İşsizlik Oranı 10,2 Oldu
- Mevsimsellikten Arındırılmış Oran 0,7 Puan Yükseldi
Para Politikası ve Enflasyon
Para Politikası Kurulu (PPK), 22 Eylül 2016 tarihli toplantısında marjinal fonlama oranını %8,5’ten %8,25’e indirirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını sabit tutma kararı aldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, söz konusu indirimin sadeleşme yönünde atılan ölçülü ve temkinli bir adım olduğu belirtilirken, toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediği ve gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörüldüğü ifade edildi. Bununla birlikte, akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin, enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırarak para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirdiği eklendi…
Tamamı İçin Tıklayınız