İflas Ertelemesi
Rüknettin KUMKALE
Yeminli Mali Müşavir
rkumkale.ymm@gmail.com
669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 4. maddesinin birinci fıkrasına “Olağanüstü halin” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilanından itibaren ve” ibaresi “mahkemelerce” ibaresinden sonra gelmek üzere “ iflasa ilişkin araştırma yapılmaksızın derhal” ibaresi ile aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
(2) Olağanüstü halin ilanından önceki dönemde yapılan iflasın ertelenmesi talebiyle ilgili olarak;
a) Olağanüstü hal süresince iflasın ertelenmesine karar verilemez.
b) Olağanüstü halin ilanından sonra ve devamı süresince herhangi bir tedbir kararı verilemez, verilmişse derhal kaldırılır.
c) Olağanüstü halin ilanından önceki dönemde 2004 sayılı Kanunun 179/a maddesi uyarınca verilmiş olan tedbir kararları, mahkemece ivedilikle ele alınarak, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu iddiasıyla 04.12.2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 133. maddesi uyarınca kayyım atanan veya hakim ortakları ya da yöneticileri hakkında adli soruşturma yürütülen sermaye şirketleri ile kooperatifler lehine verildiği anlaşılan tedbir kararları derhal kaldırılır.
Bu durumda;
669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 4. maddesinin birinci fıkrası şu hali almıştır.
İflas erteleme MADDE 4- (1) Olağanüstü halin “ilanından itibaren ve” devamı süresince, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 179 uncu maddesi uyarınca sermaye şirketleri ile kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunulamaz; bu yönde yapılan talepler mahkemelerce “ iflasa ilişkin araştırma yapılmaksızın derhal” reddedilir.
Açıklamalarımız:
1- 669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin iflas erteleme başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrası olağanüstü halin devamı süresince sermaye şirketleri ile kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunamayacağı ve bu yönde yapılan taleplerin mahkemelerce reddedileceği hükmünü taşımakta idi.
Yapılan değişiklik sonucunda maddeye konu ile ilgili vurgulayıcı ifadeler eklenmiştir. Buna göre Olağanüstü halin ilanından itibaren ve devamı süresince, sermaye şirketleri ile kooperatifler iflasın ertelenmesi talebinde bulunamayacaklardır.
Ayrıca Mahkemelere bu yönde bir talepte bulunulması durumunda, mahkemeler müracaat dosyası ile ilgili olarak iflasa ilişkin araştırma yapmaksızın derhal red kararı vereceklerdir.
2- “673 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin” Değiştirilen Hükümler başlıklı 10. maddesinin fıkrasının 3. bendi ile, “669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin” 4. maddesinin birinci fıkrasına eklenen 2. fıkra ile; Olağanüstü halin ilanından önceki dönemde yapılan iflasın ertelenmesi talebiyle ilgili hükümler getirilmiştir.
Buna göre,
a) Olağanüstü halin ilanından önceki dönemde yapılan iflasın ertelenmesi talebiyle ilgili yapılan müracaatlar için, Olağanüstü hal süresince iflasın ertelenmesine karar verilemeyecektir.
b) Olağanüstü halin ilanından önceki dönemde yapılan iflasın ertelenmesi talebiyle ilgili yapılan müracaatlar için, Olağanüstü halin ilanından sonra ve devamı süresince herhangi bir tedbir kararı verilemeyecek ve eğer böyle bir karar verilmişse derhal kaldırılacaktır.
c) Olağanüstü halin ilanından önceki dönemde verilmiş olan tedbir kararları, mahkemece ivedilikle ele alınacak,
— Terör örgütlerine,
— Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu iddiasıyla 04.12.2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 133. maddesi uyarınca kayyım atanan veya hakim ortakları ya da yöneticileri hakkında adli soruşturma yürütülen,
Sermaye şirketleri ile kooperatifler lehine verildiği anlaşılan tedbir kararları derhal kaldırılacaktır.