Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Başlatılıyor

Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Başlatılıyor.

İş dünyasının talep ettiği nitelikli işgücü teminini sağlamak amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  (TOBB)  “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” başlatıyor.  Bu kapsamda İŞKUR ve TOBB arasında “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” protokolü imzalandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda düzenlenen protokol törenine Bakan Süleyman Soylu,  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve bakanlık çalışanları katıldı. Türkiye’de hiçbir şeyin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra aynı olamadığını ifade eden Bakan Süleyman Soylu, “Ancak bütün bunların yanında, ekonomimiz aynı değildir… O da büyük bir teste tabi tutulmuştur. Milletimizin güveni ve desteğiyle bu hadiseden yara almak şöyle dursun, ekonomimizin kendine olan özgüveni daha da artmıştır’ dedi.

“İŞKUR Türkiye’nin istihdam politikalarını amiral gemisi”

İŞKUR’un Türkiye’nin en önemli inovasyon markası olduğunu belirten Bakan Süleyman Soylu, “İŞKUR, 2003 yılından itibaren geçirdiği değişimle Türkiye’nin istihdam politikalarının amiral gemisi olmuştur. 2015 yılında 850 bin olan hedefini aşarak 880 bin 194 kişinin işe yerleştirmiştir.  Bu yılın ilk 7 ayı itibarıyla 472 bin 151 kişiye istihdam sağlamıştır. Yine 2015 yılı için 330 bin olan mesleki eğitim kursu,  işbaşı eğitimi ve girişimcilik eğitimi hedefi,  yılsonu itibarıyla 370 bin 385 olarak gerçekleşmiştir. Bu yılın ilk 7 ayında ulaştığı rakam ise şimdiden 318 bin 613 kişidir. 2003 yılından bugüne kadar İŞKUR 3 milyon 825 bin 684 kişiye özel sektörde istihdam sağlamıştır” diye konuştu.

“Kaynakçı açığını mühendisle kapatamazsınız”

İstihdam piyasasının kırılgan bir yapıya sahip olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bu kırılganlığın panzehiri, işgücü niteliğini arttırmak ve piyasanın ihtiyaçlarını dikkate almaktan geçtiğini ifade etti.

Bakan Süleyman Soylu şunları söyledi:

“Kaynakçı açığı bulunan piyasaya sürekli mühendis yetiştirirseniz, açığınızı kapatamazsınız. Dolayısıyla işgücü arz ve talebi arasındaki bu iletişimi sağlamak, doğru talepleri doğru arzlarla buluşturmak, işgücü piyasasının dayanıklılığını ve kapsayıcılığını arttırmak açısından büyük önem taşımaktadır. TOBB aracılığıyla işverenlerin beklentilerini alacak, bu beklentilere uygun kurslar, eğitimler, aktif ve pasif işgücü programları belirleyecek ve piyasa talebine uygun bir işgücü arzı oluşturacağız. İŞKUR ve TOBB’un katılımıyla Ankara’da bir danışma kurulu, illerde de İŞKUR İl Müdürlükleri,  odaların ve borsaların yöneticilerinden oluşan çalışma grupları tesis edeceğiz. Bu sayede protokolün fiili ayağı oluşturulmuş olacak. 3 yıllık olarak düşündüğümüz bu çalışma, 3 yılın sonunda tarafların aksi bir beyanı olmadıkça kendiliğinden yenilenecek”

“ Devletin istihdam dostu adımları ile 795 bin kişiye yeni istihdam sağlandı”

İmza töreninde konuşan TOBB Başkanı Rıfat  Hisarcıklıoğlu, mayıs ayı itibarıyla son 12 ayda Türkiye’de 795 bin kişiye yeni istihdam sağlandığını, bunu devletin istihdam dostu adımları ile özel sektörün dinamik ve sağlam duruşu sayesinde başardıklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ÇSGB, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlattıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:
“TOBB olarak 81 il ve 160 ilçedeki odalarımız, borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edip toplayacağız. Bunları İŞKUR’a ileteceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek, yerleştirmeleri yapacak. Bunlar nasıl olacak? Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerimizin bu ihtiyacını mesleki eğitim kurslarıyla karşılayacağız. Benim hemen elemana ihtiyacım var diyen işverenlerimizin bu ihtiyacını işbaşı eğitim programları ile karşılayacağız. Stajyer ihtiyacım var diyen işverenlerin bu ihtiyaçlarını liselerimizden, yüksekokullarımızdan ve üniversitelerimizden karşılayacağız.”

Exit mobile version