Bakan Tüfenkci, üretici ve ihracatçıların “Marka Ruhu’nu diriltmesi gerektiğini belirterek, “Yurt dışındaki markalarımızın ve ihracatımızın büyümesi Türkiye’nin büyümesidir” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen “CEO Club Perakende Gündemi 2016” toplantısına katıldı.
Ülke ekonomisine katkı veren reel sektör temsilcilerinin sorunları ve önerilerini bizzat dinleyerek Bakanlar Kurulu’nda çözüm üretmeye önem verdiğini belirten Bakan Tüfenkci, “Üretici ve ihracatçıların “Marka Ruhu” nu diriltmesi gerekiyor. Bizim yurt dışındaki markalarımızın ve ihracatımızın büyümesi Türkiye’nin büyümesidir. İhracat ve yatırım teşviklerinde özellikle Türkiye için hangi sektör önem arz ediyorsa, hangi sektörde ithalatı ve cari açığı azaltacak yatırımlar varsa bunların tamamını teşvik kapsamına alıyoruz.” dedi.
Yurt dışından hazır markaların da alınabilmesi ve buna da teşvik verilmesi gerektiğini dile getiren Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:
“Bu teşvik paketinde o da var. Ama alırken sadece markayı, isim hakkını almamalıyız. Adamın tasarımcısından makinasına, pazarlamacısına kadar tamamını alıp belli bir süre çalışıp ondan sonra bu bilgi ve birikimi yurt içine taşıdıktan sonra o markanın amiral gemisi olarak kullanıp başka markalarımızı da onun yanında konumlandırabiliriz. Biliyoruz ki marka oluşturmak sadece para gücüne bakmıyor. Başka duygusal bağlar oluşturmak da lazım. Siz uğraşırsınız, zincirin halkalarını tek tek dizersiniz ama ülkenizle, ailenizle ve mağaza çalışanınızla ilgili ufacık bir şey o zinciri dağıtabilir. Onun için gerçekten yurt dışında marka almak o kadar kötü bir şey değil. Bence bunun da teşvik edilmesi lazım. Bizim hükümet olarak bunu teşvik etmemiz lazım.”
Bakan Tüfenkci, Türkiye’nin coğrafi konumunun avantaja çevrilerek uluslararası firmaların lojistik üssü haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bunun için bakanlığımızın da çalıştığı, yakında kamuoyu ile paylaşacağımız önemli projelerden birisi de lojistik ticaret merkezleri. Bu tıpkı Dubai ve Singapur’daki gibi sadece serbest olarak mal alınıp satılan, birtakım gümrük ve vergi avantajları olan, modern depolama ve dağıtım kanalları bulunan, tıpkı organize sanayiler gibi toplu olarak deniz ve hava limanlarının, kara ulaşımının mükemmel olduğu lokasyonlarda bunları hayata geçirip hem uluslararası hem de kendi yerli girişimcilerimizi desteklememiz lazım.” diye konuştu.