Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

TOBB-Çalışma Bakanlığı Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği

Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatan protokole TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu imza attı. Protokol töreninde konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “İşbirliğimizi, işgücü piyasasının tamamını kapsama alacak şekilde genişletiyoruz. Bu, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir. Özellikle de en çok ilerleme sağlamamız gereken alanların başında gelen, verimlilik sorununa çözümdür” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında imzalanan protokol ile mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatıldı. Protokol töreni basına açık olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

İş dünyasını temsil eden TOBB ile çalışma hayatını tanzim eden ÇSGB, UMEM Beceri’10 Projesiyle başlayan işbirliğinin kapsamını genişleterek artık tüm işgücü piyasası hizmetlerinde işbirliği yapacak. TOBB, iş dünyasının tüm eleman ihtiyacını, çalışanların mesleki eğitimini, mesleki yeterlilik belgesi taleplerini ve stajyer ihtiyacını toplayacak. ÇSGB ve İŞKUR da iş dünyasının tüm bu taleplerini işgücü piyasasından temin edecek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak.

Konuya ilişkin düzenlenen protokol töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,

Türkiye’nin olağanüstü günlerden geçtiğine işaret ederek, “15 Temmuz gecesi çok büyük bir tehlike yaşadık. Bir taraftan PKK, bir taraftan DAEŞ terörü ile mücadele ederken karşımıza bir de FETÖ kaynaklı darbe girişimi çıktı. Çok şükür ekonomimiz çok fazla yara almadan bu girişimi atlattı. Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı. Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve ekonomiyi tanıtmak çok daha önemli hale geldi. İşte bugün Sayın Süleyman Soylu Bakanımızla birlikte ülkemiz, insanlarımız ve iş dünyamız için çok hayırlı sonuçlar getireceğine inandığımız bir girişim başlatıyoruz” diye konuştu.

Son 12 ayda 800 bine yakın yeni istihdam

Bakan Soylu’ya özel sektöre ve camiaya verdiği destek için teşekkür eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bakan Soylu’nun reel sektör dostu bir çalışma tarzına sahip olduğunu vurguladı.

Sorunları birlikte istişare edip, birlikte çözüm yolları aradıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu da iş dünyamıza büyük moral veriyor. Daha iyi işler yapmamız için bizi yüreklendiriyor. İşte sonuçlar ortada. Mayıs itibariyle son 12 ayda ülkemiz 795 bin kişiye yeni istihdam sağlamış durumda. Şimdi mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu zamana kadar sadece bir projede olan işbirliğimizi, işgücü piyasasının tamamını kapsama alacak şekilde genişletiyoruz. Bu, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir. Özellikle de en çok ilerleme sağlamamız gereken alanların başında gelen, verimlilik sorununa çözümdür. Bakın Türkiye, çalışma veriminde OECD ülkeleri içinde sondan 7. sırada. Biz de bir çalışan bir saatte 30 dolarlık milli gelir üretiyor. OECD ortalaması 45 dolar. Almanya’da 60 dolar. Peki, orada bir eleman fazladan 4 kolla mı çalışıyor? Farkın temel nedeni, iyi eğitilmiş ve vasıflı işgücüdür” dedi.

Türkiye’de vasıfsız işgücünün, toplam yetişkinlerin yüzde 65’ini oluşturduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, yetişkin nüfusun ancak yüzde 35’i lise ve daha üstü eğitimli olan bir ülkeye sahip olunduğundan söz etti. Hisarcıklıoğlu “Bizim kadar kötü durumda olan bir de Meksika var. Avrupa’da ve Amerika’da bu oran yüzde 80-90’lar civarında” derken, nüfusun önemli bir kısmı donanımsız olması nedeniyle, firmaların da dolayısıyla verimsiz kaldığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “Kısaca ortada yapısal bir sorunumuz var. Kötü ve yetersiz eğitim sistemi, işgücümüzü vasıfsızlaştırıyor. Vasıfsız işgücü, verimsiz işletmeler yığınına yol açıyor. Verimsiz işletmeler rekabet gücümüzü azaltıyor ve ekonomimiz yeterince büyüyemiyor. İşte bu nedenle, Türkiye’nin önce bu silsilenin başındaki eğitim sistemini reforme etmesi gerekiyor. Eğer verimlilik düzeyinde Almanya’yı yakalarsak, milli gelirimiz bir anda 800 milyar dolardan, 1,6 trilyon dolara ulaşır. Mevcut Türkiye’ye bir Türkiye daha eklemiş oluruz. İşte bu seferberliğin esas amacı, ülke çapında verimlilik sıçramasını başlatmaktır” diye konuştu.

-Neler yapılacak?

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu bu kapsamda neler yapılacağını ise şöyle anlattı:

“TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçedeki Odalarımız-Borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edip, toplayacağız. Bunları İŞKUR’a ileteceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek, yerleştirmeleri yapacak.

Bunlar nasıl olacak? Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerimizin bu ihtiyacını mesleki eğitim kurslarıyla karşılayacağız. Benim hemen elemana ihtiyacım var diyen işverenlerimizin bu ihtiyacını işbaşı eğitim programları ile karşılayacağız. Stajyer ihtiyacım var diyen işverenlerin bu ihtiyaçlarını liselerimizden, yüksekokullarımızdan ve üniversitelerimizden karşılayacağız.

Öte yandan işsiz kardeşlerimize mesleki eğitim verip, onların meslek sahibi olmalarını ve istihdam edilmelerini sağlayacağız. Çalışırken mesleki eğitim alıp kendini geliştirmek isteyen kardeşlerimize mesleki eğitim vereceğiz. Hem ortaöğretim hem de yükseköğretimde okuyup staj yapmak isteyen kardeşlerimize firmalarda staj imkânı sağlayacağız.

Başlattığımız istihdam seferberliği, hem işsizlere hem de firmalarımıza maddi destekler sağlıyor. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İstihdam üzerindeki prim maliyetinden herkes şikâyet ediyordu. İşte çözüm burada ayağınıza geliyor, mutlaka yararlanın. İşbaşı eğitim programına katılanlara da İŞKUR tarafından günlük 50 lira ücret ödeniyor. Yani her katılan kardeşimiz aylık net 1.300 lira alacak.

Ayrıca, programa katılan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bununla da yetinmedik. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen kardeşlerimize eğitim verip sınava alacağız. TOBB olarak burada da elimizi taşın altına koyduk. İş kazalarını önlemek üzere, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve belgelendirme yapacak bir kuruluş olan MEYBEM’i kurduk.

Bunun yanında bazı oda ve borsalarımız da sınav ve belgelendirme merkezleri kurdu. 81 ilde oda ve borsalarımız aracılığı ile çalışanları eğitiyor ve sınavla belgelendiriyoruz. MEYBEM olarak ilk olarak 12 meslekte bağladığımız sınav ve belgelendirme hizmetine bugün 19 meslekte devam ediyoruz. İşgücü piyasasında kamu-işverenler-işçiler olarak artık birlikte çalışıyoruz. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz.

Odalar ve borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve Borsalarımız artık İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olacağız. Ankara’dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak, yerelden çözümler hız kazanacak.”

Exit mobile version