Evde Çocuk Bakımı Haziran ayı Basın Bülteni
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi; İzmir, Bursa ve Antalya illerinde uygulanmaya devam etmektedir.
Doğum yapan kadınlarımızın iş piyasasının dışında kalmasını engellemek, çocuk bakıcılarının sigortalı şekilde çalışmasına imkân sağlamak ve bu sayede kayıtlı kadın istihdamını artırmak için proje kapsamında 2016 yılı Nisan – Haziran döneminde aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir:
Ön Kayıtların ve Kesin Kayıtların Alınması: Projemizde halen ön kayıt ve kesin kayıt alınmaya devam edilmektedir. Antalya, Bursa ve İzmir illerinde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında alınan kesin kayıt sayısı toplam 912’dir. Şu ana kadar Bursa’da 1335, Antalya’da 1749 ve İzmir’de 1778 kişi kesin kayıt yaptırmıştır.
Ev Ziyaretleri: Proje kapsamında yer alan annelerimizin bebeğinin bakılıp bakılmadığı ve bakım hizmetinin kalitesinin kontrolünün sağlanması amacıyla gerçekleştirilen ev ziyaretleri kapsamında Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında üç ilde toplam 630 ziyaret gerçekleştirilmiştir:
Bursa:
Nisan ayında gerçekleştirilen ev ziyareti sayısı 65
Mayıs ayında gerçekleştirilen ev ziyareti sayısı 63
Haziran ayında gerçekleştirilen ev ziyareti sayısı 64
Antalya:
Nisan ayında gerçekleştirilen ev ziyareti sayısı 82
Mayıs ayında gerçekleştirilen ev ziyareti sayısı 84
Haziran ayında gerçekleştirilen ev ziyareti sayısı 79
İzmir:
Nisan ayında yapılan ev ziyareti sayısı 90
Mayıs ayında yapılan ev ziyareti sayısı 21
Haziran ayında yapılan ev ziyareti sayısı 82
Proje Web Sayfası: Projeden yararlanacak kişilerin hakları, yükümlülükleri, projeye dair haberler, gelişmeler, gerçekleştirilen etkinlikler gibi proje ile ilgili tüm bilgilere ulaşabileceğiniz www.evdecocukbakimi.net web sayfası 2016 yılı;
Nisan ayında: 40.255
Mayıs ayında: 46.617
Haziran ayında: 48.055
toplamda ise 381.277 kez ziyaret edilmiştir.
Hotline ve Yerel Telefon Hattı Hizmetleri: Ankara’da bulunan Proje Merkez Ofisi ve Bursa, Antalya ve İzmir illerinde bulunan proje yerel ofislerine kurulan direkt telefon hatları vasıtasıyla, vatandaşların projeye dair soruları cevaplandırılmakta, şikayetleri alınarak sorunları giderilmeye çalışılmaktadır.
BİMER ve SGK Bilgi Edinme Servisi: BİMER ve SGK Bilgi Edinme Servisi üzerinden alınan talep ve şikayetler en kısa sürede cevaplandırılarak vatandaşların projeye ilişkin olarak en doğru şekilde bilgilendirilmeleri sağlanmaktadır.
Kısa Mesajlar: Faydalanıcı annelerimize proje başlangıç tarihinden bugüne kadar çeşitli duyurular ve bilgilendirmeler ve Anneler Günü kutlaması da içeren toplam 138.956 adet kısa mesaj gönderilmiştir.
Annelere Yapılan Ödemeler: Projeden faydalanma ve ödeme şartlarını yerine getiren, çocuk bakıcısının maaş ve prim ödemelerini zamanında yapan tüm anneler proje hibe desteğinden faydalanmışlardır. Ödeme şartlarından herhangi birini yerine getirmeyerek ihlale düşen faydalanıclardan söz konusu ihalali sonradan yerine getirenler ise ödemelerini gecikmeli olarak almaktadırlar. Hibe nihai ödemeleri her ayın 15’inde, ihlale düşen ancak ihlal nedenini daha sonra giderenlere ise her ayın 25’inde ek nihai ödeme yapılmaktadır. Bakıcı maaş ve primlerini zamanında ve usulüne uygun yapan tüm annelere 2016 Nisan ve Mayıs dönemleri için ödemeler gerçekleştirilmiştir. Nisan ve Mayıs aylarında 7091 kişiye toplam 2.165,670 Avro ödenmiştir. 2015 yılı Temmuz ayından bugüne kadar ise 25.662 ödeme olmak üzere toplamda 10.198.500 Avro ödenmiştir.
Anne Bilgilendirme Seminerleri: Proje kapsamında faydalanıcılara, projeden doğan sorumluluklarını hatırlatmak, projeyle ilgili merak edilen sorulara cevap vermek ve faydalanıcılardan gelen önerileri dinlemek ayrıca çocuk bakımı ile ilgili temel bilgiler sunmak amacıyla anne bilgilendirme seminerleri düzenlenmektedir. Anne Bilgilendirme Seminerlerinin sonuncusu 17 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Seminerler iki ayda bir düzenli olarak tekrarlanmaktadır.
Strateji Belgesi Çalıştayı: Proje kapsamında Türkiye’de kayıt dışı olarak ev hizmetlerinde çalışanların kayıtlı istihdamını geliştirmeye ve teşvik etmeye yönelik bir Strateji Belgesi hazırlanacaktır. Strateji belgesinin hazırlanması sürecinde kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve paydaşların katılımlarıyla çalıştaylar düzenlenmektedir. Bu kapsamda strateji belgesi çalıştaylarının ilki 24-25-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında Abant’ta gerçekleştirilmiştir. Çalıştay, Strateji Geliştirme Başkanı Muhiddin ŞAHİN’in moderatörlüğünde, strateji belgesini hazırlamakla sorumlu olan Prof. Dr. Metin ÖZUĞURLU ve Prof. Dr. Ahmet Alpay DİKMEN koordinatörlüğünde; akademisyenler, bürokratlar, hukuk adamları, işçi ve işveren sendikalarının temsilcileri ve sosyal güvenlik uzmanlarının aktif katılımına ve fikir paylaşımına imkan sağlayan verimli bir ortamda gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda projeye ilişkin genel bir tanıtım yapılmış, Prof. Dr. Metin ÖZUĞURLU’nun ev hizmetlerinde çalışma, sigortalılık, bakıcı istihdamı ve çocuk bakımı ile ilgili sahada yaptığı gözlemler değerlendirilmiş ve ev ziyaretlerindeki görüşmelerden çıkan sonuçlardan bahsedilmiştir. Katılımcılar, projenin özellikle dezavantajlı kadınların istihdamına sağladığı katkı konusundaki fikirlerini ve desteklerini dile getirmişler ayrıca kaliteli çocuk bakım hizmeti sağlanması noktasında projenin bakıcı eğitimini destekleyen boyutunu takdir ederek daha da geliştirilmesinin faydalı olacağı belirtmişlerdir.
Aylık İdari Toplantılar: AB Delegasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK Operasyon Koordinasyon Birimi’nin katılımıyla aylık idari toplantılar gerçekleştirilerek projedeki gelişmeler değerlendirilmeye devam etmektedir.
Duyurular: Proje ile ilgili tüm duyurular www.evdecocukbakimi.net ve www.sgk.gov.tr adreslerinde yayımlanmaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.