Talha APAK
YMM, Bağımsız Denetçi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
t.apak@apakymm.com
apakymm@gmail.com
Daha sonra ülkemizde yaşanan olağandışı olaylar sonrası, bir dizi siyasi tedbirlerin yanı sıra ekonomik olarak da bazı düzenlemeler hızla kamuoyuna düşmektedir. Bunlardan en önemlisi Maliye Bakanının kamuoyuna yaptığı açıklamada çok kapsamlı bir “vergi barışı” çalışması yaptıklarını, çalışmanın son aşamaya geldiği ve en kısa zamanda ilgili tasarıyı meclise sunacaklarını duyurdu.
Maliye Bakanının açıklamaları çerçevesinde, beklentilere de cevap verebilecek düzenlemenin detayları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Tasarıyla;
1- 30.06.2016 tarihi itibariyle biriken vergi ve sgk borçlarının yeniden yapılandırılması sonrası en fazla 18 aylık taksitlendirme sonucu ödeme imkanı getiriliyor. Devletin birikmiş yaklaşık 100 milyar TL alacağına karşılık, yine yaklaşık 9 milyon mükellefin yararlanacağı tahmin ediliyor. Biriken borçların gecikme faizleri siliniyor, bunun yerine enflasyon oranında gecikme faizi alınmak suretiyle taksitlendiriliyor. Şayet, defaten ödemek isteyen olursa enflasyon oranında hesaplanan gecikme faizlerinin de yarısı siliniyor.
2- Mükelleflerin defter ve belgelerinin inceleme dışı kalabilmesi için son beş yılda beyan ettikleri vergi matrahları üzerinden (tahminen %3 veya %5 oranında) ilave vergi ödemeleri halinde matrah artışı getiriliyor.
3- Beyan edilen son bilançolarda yer alan ve fiktif olan Kasa ve Ortaklar cari hesaplarındaki fazla bakiyeler üzerinde (tahmine %3 ve %5 oranında) ilave vergi ödemeleri halinde bilançoları düzelten bir düzenleme getiriliyor.
4- Mevcutlarında olduğu halde faturası olmayan veya faturası olduğu halde mevcutlarında olmayan stokları üzerinden (tahminen %3 veya %5 oranında) ilave vergi ödemeleri halinde bilançoları düzeltme imkanı getiriliyor.
5- Verilmemiş beyannamelerin pişmanlıkla verilerek cezalardan kurtulma imkanı getiriliyor.
6- İncelemesi devam eden mükelleflerin bir miktar vergi ödemeyi kabul ederek, incelemeden kurtulma imkanı getiriliyor.
7- Yargı aşamasındaki ihtilaflı vergi borçları nedeniyle itilaftan vazgeçilmesi halinde vergi ve cezalarında indirime gidiliyor.
8- Tapu harçları, emlak vergileri, taşıt vergileri v.b. vergi ve cezalara ilişkin de cezalarda indirim ve ödeme kolaylığı getiriliyor.
Değerlendirme, beklenti ve öneriler
Daha önce, 2011 yılında 6111 sayılı ve 2013 yılında 6495 sayılı kanunlar ile yapılan benzer düzenlemelerin kalıcı bir çözüm getirmediği görülmüştür. Bu defa getirilen düzenlemelerin de kalıcı bir çözüm olamayacağı bilinmelidir. Bu tür düzenlemeler ancak geçici çözümler getirmektedir. Oysa, bir çok vergi kanununda yapılacak köklü değişikliklerin kalıcı çözümler getirmesi esas olmalıdır. Daha önemlisi, beyan görevlerini yerine getirerek vergisini zamanında ve düzenli ödeyen mükellefleri de incitecek düzenlemelerden kaçınılması gerekir.
Tasarının detayları veya nasıl kanunlaşacağı konusunda fazla bir bilgimiz bulunmamaktadır.
Ancak;
- Yapılacak düzenlemenin bir vergi affı kanununa dönüşmemesine özen gösterilmeli.
- Düzenlemelerin kalıcı olması için, bilançoları bozan hususlar dikkatte alınmalı. Özellikle kar dağıtım stopajı oranının düşürülmesi, veya mevcut biriken (dağıtılmayan) karların bir defaya mahsus olmak üzere düşük (%3 veya%5 gibi) bir vergi oranı ile dağıtılmasına olanak sağlanmalı.
- Şirketler ve meslek grupları üzerinde önemli bir yük olan oda (nispi ve maktu) aidatları oran veya miktar olarak düşürülmeli.
- Varlık barışı olarak düşünülen düzenlemenin de bu tasarıya dahil edilerek, çok düşük de olsa bir vergi oranı ile bir defaya mahsus olmak üzere uygulamaya konulmalı.
Genel olarak vergi aflarına karşıyız. Ancak, olağanüstü hallerde gerek duyulabilecek yapılandırmalar faydalıdır. Bu tür düzenlemelerin sıklıkla çıkarılması yerine; Anayasaya uygun, diğer yasalara uyumlu olması, bir defaya mahsus olması, mükelleflerin beklentilerine cevap bulması, ekonomiye katkısı olması, sağlıklı bir sonuç alınması açısından düzenlemenin çok iyi irdelenerek yapılması önem taşımakta.
[totalpoll id=”35822″]