“En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı Araştırması”nda başvurular alınmaya başlandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in bu yıl ilk kez düzenleyeceği, Türkiye’nin en büyük Hizmet İhracatçıları firmalarının tespit edileceği çalışmada başvurular başladı.
TİM’in her sene gerçekleştirdiği İlk 1000 İhracatçılar araştırmasına benzer şekilde yapılacak araştırmada, Türkiye’nin hizmet ihracatındaki durumu tespit edilerek, dünyadaki yeri ele alınacak.
2023 hedefleri arasında yer alan 150 milyar $ hizmet ihracatı hedefine ulaşabilmede katkı sağlayacak projede firmalar, www.tim.org.tr sayfasındaki ilgili bölümden başvuru yapabilecekler.
TİM Başkanı Büyükekşi “hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı bu yıl ilk kez gerçekleşecek bu araştırmaya davet ediyoruz” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması Araştırması’na ilişkin bir basın bülteni yayımladı.
Hizmet sektörlerinde ihracat gerçekleştiren firmaların “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti” ne yönelik bir tespit ve sıralama yapılmasına ilişkin bu yıl ilki gerçekleştirilecek çalışma kapsamında, Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması, 2015 yılında gerçekleştirdikleri hizmet ihracatı ile sıralanarak kamuoyunun bilgisine sunulacak. Turizm sektöründen iletişim ve bilişim sektörüne, ulaştırma sektöründen eğlence, kültür, mali, çevre, sağlık ve eğitim sektörüne kadar çok geniş bir alanda faaliyet gösteren firmaların başvuruları alınmaya hızla devam ediliyor.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi hizmetler sektörü ihracatının günümüzde büyük bir hızla büyüdüğünü ve öneminin giderek arttığını belirterek, “1980 yılından günümüze hizmetler sektörünün ihracatı incelendiğinde, sektörün büyüme hızının mal ihracatından fazla olduğu görülüyor. Türkiye de hizmetler sektöründe son derece olumlu bir trend yakaladı. 1995 yılında 14,9 milyar dolar olan hizmet ihracatı 2005 yılında 27,8 milyar dolara, 2015 yılında ise 46,3 milyar dolara yükseldi. 2023 yılında ise hedefimiz tam 150 milyar dolar.” şeklinde açıklamada bulundu.
Ülkemizin bu alanda keşfedilmeyi bekleyen, büyük bir potansiyeli olduğunu belirten TİM Başkanı:
“Bu düşünce ile, geçtiğimiz yıl Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte “2023 Hizmet Sektörleri Rekabet Gücü Analizi” projesini hayata geçirdik. Bu yıl Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğimiz ile birlikte 2023 Hizmet İhracat Stratejisi’nin oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Yine Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte TURQUALITY programında mal sektörlerinin yanında hizmet sektörlerini içerecek şekilde düzenlemeler yapıldı. “Türkiye’nin İlk 500 Hizmet İhracatçı Firması Araştırması” ile de, hizmet sektörlerinde ihracat gerçekleştiren firmaların “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti” ne yönelik bir tespit ve sıralama yapılmasına ilişkin araştırmaya bu yıl ilk defa imza atacağız. Diğer taraftan ilk 500 içerisine girmeye hak kazanan firmalara bir takım destekler verilmesi planlanıyor.