TÜİK verilerine göre Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6; bir önceki aya göre ise yüzde 1,6 oranında artmıştır.
Aylık sanayi üretim endeksi (arındırılmamış endeks) 2016 yılı Mayıs ayında piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 7 oranında yükseliş göstermiştir.
İmalat sanayiinde ise üretim (arındırılmamış endeks) Mayıs ayında yıllık yüzde 8,1 oranında artmıştır.
Buna göre sanayi üretimi Mayıs ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Bu veriler sanayide çarkların yine hızlı bir şekilde dönmeye başladığının en açık ve güçlü göstergesi olmuştur.
Sermaye (Yatırım) malı üretiminde kaydedilen önemli orandaki artış (yüzde 19,8) ikinci çeyrekteki yatırım harcamaları açısından olumludur. Dayanıksız tüketim malı üretimindeki ciddi artış da özel tüketim harcamalarında yılın ilk çeyreğinde gözlenen canlılığın ikinci çeyrekte de devam ettiğini göstermektedir.
Mayıs ayında sanayi üretiminde olumlu takvim etkisi, reel ihracatta güçlü artış ile otomotiv sektöründe üretim ve ihracatta kaydedilen yüksek oranda artış sanayi üretimindeki yükselişi destekleyen en önemli faktörler olmuştur.
Mayıs ayında sanayi üretiminde kaydedilen bu yüksek oranlı artış yılın ikinci çeyreği için büyüme tahminlerini olumlu yönde etkileyecektir.
Diğer taraftan, 2016 yılı Mayıs ayında cari açık, bir önceki yılın aynı ayına göre 1,4 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolar olmuştur.
Cari açıkta azalma eğilimi devam etmektedir, böylelikle, cari işlemler dengesi Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu seyretmektedir.