“12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ’NDE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIĞI’NDAN ÇAĞRI;
ÇOCUKLAR DERS ÇALIŞSIN! ”
2006’da çocuk işçiliği ile mücadelede örnek ülke seçilen Türkiye, mücadelesini hız kesmeden devam ettiriyor.
Örnek Ülke Seçilen Türkiye’nin Örnek Projelerinden Bazıları;
-Türkiye’de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi’nde hedef 7 pilot ilde 1.500 çocuk olmasına rağmen hedefin tam 3 katı, toplam 4.858 çocuğa ulaşıldı.
-Tarladan Okula Projesi ile 6 pilot ilde çocuk işçilerin %65’i okullarına döndü.
-Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi“ Yatırım Programına alındı ve 2012-2014 döneminde uygulandı.
-Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ortak olarak 2013’te başlatılan “Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi” 2017 yılına kadar uzatıldı.
Son on yılda başta ILO olmak üzere uluslararası pek çok kuruluş ile ortak yürütülen çalışmalar neticesinde çocuk işçiliğinde istatistiklere de yansıyan önemli bir düşüş oldu. TUİK tarafından 1999 yılında 10,3 olarak tespit edilen çocuk işçi oranı 2012 yılında 5,9’a kadar düştü, düşmeye devam ediyor.
4+4+4 Eğitim Sistemi ve Ücretsiz Dağıtılan Ders Kitaplarının Büyük Etkisi
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması, ders kitaplarının ve pek çok eğitim giderinin devlet tarafından karşılanması özellikle eğitim masrafları için çalışan, çalıştırılan çocukların çalışmasının önüne geçti.
Özellikle tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların çalışmalarının önüne geçilmesi ve eğitimden geri kalmamaları için devletin tüm kademeleri seferber olmuş, denetimler artırılmış; mevsimlik işçi göçünün yoğun olduğu bölgelere Geçici Eğitim Merkezleri kurulmuştur.
Güvenceli Esneklik Çocuk İşçiliğinin Önüne Geçecek
Geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçerek yasalaşan Güvenceli Esneklik Kanunu ile artık mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartlarında düzeltmeler sağlanacak, mevsimlik işçilerin yanlarında bulunan ve çocuk işçiliği istatistiğinde önemli bir oranda yer alan mevsimlik tarım işçiliğinde çocuk işçiliğinin önüne geçilecek.
Mücadelemize Destek Olun
Bu dünyanın çiçekleri çocuklar, aynı zamanda geleceğimizin de teminatı. Onların psikolojik ve sosyal olarak iyi koşullarda olmasını sağlamak devletimizin temel sorumluluklarından biridir. Çocuklarımızın yüzündeki gülümsemenin solmaması için hepimize görevler düşmektedir. Çocuklarımızın okula gitmesi, çocuklukları gereği oyun oynamaları gereken yaşları tarlalarda, sanayide işçi olarak geçirmelerine şiddetle karşı çıkıyor, çocuk işçiliği ile mücadelemizin kararlılıkla devam edeceğini altını çizerek ifade ediyoruz.