Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Afrika ile ekonomik ilişkilerde son 20 yılda ciddi atılımlar yapıldığını belirterek, “Ticaret hacmimiz 2000 yılından bu yana 10 mislinden fazla artarak 750 milyon dolardan 8,5 milyar dolara ulaştı” dedi.
Hisarcıklıoğlu, 2. Afrika Günü Kutlamaları çerçevesinde düzenlenen, “Afrika Turizmi: Kültür ve Miras” konulu toplantıda, konuşmasına başlamadan önce Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını eleştirerek, “Karar tarihi bir hatadır; maalesef Türk-Alman ilişkilerinde kara bir leke olarak hatırlanacaktır” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Kuzey Afrika ülkelerinin birçoğu ile sıkı ekonomik ilişkileri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Sahra Altı Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerimizde son 20 yılda ciddi atılımlar yaptık. Bu ülkelerle ticaret hacmimiz 2000 yılından bu tarafa 10 mislinden fazla artarak 750 milyon dolardan 8,5 milyar dolara ulaştı. Bu aslında çok önemli bir rakam, ama yeter mi? Yetmediğini de hepimiz biliyoruz. Başlangıç olarak hepimizi teşvik edecek bir rakam” değerlendirmesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin kıtadaki toplam yatırımlarının 6 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek, “Afrika’daki doğrudan yabancı yatırımlar arasında en fazla istihdamı Türk yatırımları sağlıyor. Türk firmaları Afrika ülkelerindeki yatırımlarında yerel istihdama ağırlık ve öncelik veriyor” diye konuştu.
Afrika’ya yapılan yatırımlarda daha geniş bir çevreye ulaşılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “İş çevrelerimiz de potansiyellerini Afrika’ya taşısın istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, turizmin ülke ekonomilerine pozitif etkilerine de değinerek, şunları söyledi: “Turizm tesislerinin yapılması için gereken inşaat sektöründen gıda sektörüne, sivil havacılıktan eğlence sektörüne kadar bir çok sektöre can verir. Türkiye’de yılda yaklaşık 35 milyar dolarlık bir turizm gelirimiz var. Ama, bu sektördeki çarpan etkisiyle baktığımız zaman 100 milyar dolarlık bir ekonomik aktivite tetiklenmektedir. İşte Afrika’nın bunun gibi lokomotif sektörlere de ihtiyacı var.”