4. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla Konya Dedeman Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Mehmet Çelik ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Konya’nın bilgelik ve bereket diyarı olduğundan söz ederek kentin Anadolu’da sanayinin yayılmasının ve kök salmasının da öncüsü olduğunu ifade etti. Konya’nın, milli hayal ve hedef olan yerli otomotiv sanayi için de elini taşın altına koyduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Konya, bu işe ilk olarak 2008’de, otomotiv yan sanayide kümelenme projesi ile başladı. Sonra 2010’dan başlayarak “Ar-Ge ve İnovasyon”, “Elektrikli Otomobil”, “Yerli Motor” temalarıyla, OSEG konferans serilerini düzenledi. Bugün de “yerli otomobil” teması ile bu serinin 4. konferansındayız.Bu vizyonundan dolayı Konya Sanayi Odamı kutluyorum.Bir Oda, İli’nin üretimi için işte bu şekilde, vizyoner anlayışla çalışır. Yerli otomobil için gereken babayiğidi çıkarmak da Konya’ya yakışır” diye konuştu.
-Konya’nın üretim gücüne övgü
10 sene önce Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi firması arasında toplam 13 Konyalı sanayici varken, bugün bu sayının ikiye katlandığını belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Konya’ya daha büyük hedeflere ulaşmak yakışır. Konya bizim kadim medeniyetimizin başkentlerinden biri. İçinde bulunduğumuz bu yeni asırda, yeni bir medeniyetin inşası için mücadele veriyoruz. Bunun yolu bilimde, sanayide ve teknolojide güçlü olmaktan geçiyor.
Bugün dünyada etkili olan ülkelerin hepsi, bu alanda güçlü ülkeler. İmalat sanayinin kıymetini de herkes anladı. Bizim de imalat sanayinde sıçrama yapabilmemiz için, yerli, yenilikçi ve yeşil üretime odaklanmamız şart. Zamanında bazı basiretsiz idareciler yüzünden, hem yerli otomobil, hem de yerli uçak konusunda, kendi ayağımıza çelme takmışız. Çok şükür bugün hem kamuda hem özel sektörde, daha bilinçli, daha özgüvenli yöneticilerimiz var. Biz bunu yapamayız diyen o eski zihniyetin yerini, yapabiliriz, daha da iyisini üretiriz diyen, kendine güvenen bir iş yapma kültürü aldı. İşte bunun sonucu hem Konya’da hem de Türkiye’de ortada.
Yatırım yapacaksanız, mal alacaksanız, burayı tercih edin, kaybetmezsiniz. Konya da Türkiye de, bereketlidir. Buranın insanı işinin ehlidir, çalışkandır, dürüsttür. Konya, hem nüfus hem de yüzölçüm olarak 50 ülkeden daha büyük. Konya; OSB sayısı ve yatırım teşvikli yatırımlarda 2. sırada. Konya OSB’ye son 2 senede 400 milyon dolar yabancı yatırım geldi. Konya-Mersin Demiryolu Hattı hayata geçtiğinde, özellikle otomotiv sektörü için önemli olan, limana doğrudan ulaşım da sağlanacak. Böylece Konya, Türkiye’nin 2. Marmara havzası olarak yükselecek. Yani şimdiden burada yatırım yapıp, yerinizi alın. Motorlu Araç üretiminde; Avrupa’da 6., otobüs ve hafif ticari araç üretiminde 1., kamyon üretiminde 2. sıradayız.
2016 ilk 4 ayda Otomotiv üretimi yüzde 3, ihracat yüzde 7 arttı.
Yabancı sermayeli firmaların, üretim merkezi olarak Türkiye’yi seçmelerinin de katkısıyla, Otomotiv, Türkiye’nin 1. numaralı ihracatçı sektörü haline gelmiştir. Bugün Türkiye’nin ihracat şampiyonu firması da otomotiv sektöründen çıkmıştır. Otomotiv sanayi ihracatının yüzde 79’unu Avrupa’ya yapıyoruz. Bu durum, sektörümüzün yüksek kalitede üretimini de gösteriyor. Otomotiv sektöründe bir üretim üssü haline gelen Türkiye’nin, teknoloji ve tasarım üssü haline gelmesini hedefliyoruz. Avrupa ve Ortadoğu’ya ulaşım için en uygun yatırım yeri Türkiye’dir.”
–Güçlü ekonominin ispatı
2015’te pek çok çalkantı yaşandığını bildiren TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ancak gösterilen performansla Türkiye’nin nasıl güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ispat ettğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, “2015’te 690 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 222 milyar lira makine ve teçhizat yatırımı yaptık. Bavul ticareti de dâhil 152 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik.
Uluslararası taşımacılık hizmetlerinden 14 milyar dolar, turizm’den 27 milyar dolar döviz kazandırdık. Yurtdışında 5,1 milyar dolar tutarında yeni yatırıma imza attık. Özel sektör kaynaklı tüm bu başarılar, bizlere moral ve cesaret veriyor. 2016 yılında da kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Bakın bu senenin ilk çeyreği itibariyle sanayi üretimimiz, geçen sene aynı dönemin yüzde 5,6 üzerinde. Çin ve Hindistan’ı hariç tutarsak, böyle bir performansın dünyada başka örneği yok. Geçen sene ekonomik büyümemiz yüzde 4 idi.
Bu sene inşallah bu rakamın da üzerine çıkacağız. Ama riskleri de göz ardı etmeyeceğiz. FED’in faiz artırım sürecine başlamasıyla birlikte, yeni bir küresel finansal yapı ortaya çıkıyor.
Borçlanmak daha maliyetli ve daha zor hale geliyor. Kamu ve özel sektör olarak bu yeni ortama adapte olmalı ve buna uygun yeni politikalar tasarlamalıyız” dedi.
Konya’nın dün sadece bir tarım şehri olarak bilindiğini bugünse üretim gücüyle, üniversiteleriyle, müteşebbisleriyle, yerel yönetimdeki farkıyla, Konya, bugün çok farklı ve ileri bir noktada olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu “Konya tarihine, ecdadına yakışan bir şekilde, daha parlak bir geleceğe doğru yürüyor” dedi.
Türkiye’de marka şehirlerin formülünün birlik ve beraberlik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu Konya’nın da bu şehirlerden birisi olduğunu sözlerine ekledi.