Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in başkanlık edeceği ve Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı’nın 30’uncu oturumu yarın başlıyor.
4-6 Mayıs tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek olan bölgesel konferansın önemli iki gündem maddesini “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ile “2016 Uluslararası Bakliyat Yılı” oluşturacak. 2 yılda bir yapılan ve 53 ülkenin bakan ve delege düzeyinde temsil edildiği Konferansta ayrıca gelecek iki yıllık dönemde dikkate alınacak bölgesel öncelikler ve sorunlar masaya yatırılacak.
3 gün sürecek konferans, yarın Bakan Faruk Çelik ile FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva’nın yapacakları açılış konuşmalarıyla başlayacak.
Öğleden sonraki program ise Bakan Çelik’in oturum başkanlığı yapacağı Tarım Bakanları Toplantısıyla başlayacak. Aynı günün akşamı Bakan Çelik’in ev sahipliğinde açılış resepsiyonu gerçekleştirilecek.
Bakan Çelik mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapacak
Konferansın ikinci günündeki toplantılara da başkanlık edecek Bakan Çelik, aynı zamanda konferansa katılım sağlayan mevkidaşlarıyla da ikili görüşmeler yapacak. Görüşmelerde hem ülkeler arasındaki tarım alanında işbirliği alanları görüşülecek, hem de bölgesel ve küresel politikalarla ilgili istişarelerde bulunulacak.
EXPO Sergi Alanı ziyaret edilecek
Toplantının son gününde Bakan Çelik, FAO Genel Direktörü da Silva ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. Konferans, toplantı raporunun kabul edilmesiyle sona erecek.
Toplantının ardından tüm konuklar, EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi’ni ziyaret edecek. Ziyarette heyet başkanları tarafından FAO 30. Avrupa Bölgesel Konferansı anısına sergi alanına ağaç dikilerek plaket çakılacak.
Bölgesel önceliklerin konuşulduğu tarafsız bir platform
FAO bölgesel konferansları, tarımsal konularda ulusal ve bölgesel önceliklerin, karşılaşılan zorlukların ve bu konuda atılacak adımların tartışıldığı ve kararlaştırıldığı tarafsız bir platform olarak biliniyor.
Üye ülkelerden katılacak üst düzey yetkililerle birlikte gıda ve tarım konularında karşılaşılan zorlukların tartışıldığı resmi bir forum niteliğinde olan Bölgesel Konferans, aynı zamanda sivil toplum örgütleriyle istişareleri ve Dünya Gıda Güvenliği Komitesi’ndeki “çok-taraflı diyaloğu” da kapsıyor.