“Mobilyada 2023 ihracat hedefimiz 10 milyar dolar. Bu seneki ihracatçılarımızın hedefi 3,5 milyar dolar. Bize gelen ihracat rakamlarına baktığımızda mobilya sektörünün 2016 yılı sonunda hedeflerine ulaşmasında bir engel görünmüyor.”
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, mobilyada 2023 ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu seneki ihracatçılarımızın hedefi 3,5 milyar dolar. Bize gelen ihracat rakamlarına baktığımızda mobilya sektörünün 2016 yılı sonunda hedeflerine ulaşmasında bir engel görünmüyor.” dedi.
Kayseri 6. Mobilya Fuarı’nın açılışında konuşan Bakan Elitaş, fuarın ülke ve Kayseri ekonomisine katkı sağlamasını diledi.
Türkiye’nin son yıllarda çok önemli atılımlar yaptığını vurgulayan Elitaş, sanayi ve ticaretteki hedefin yüksek katma değerli ürünler ile teknoloji ve tasarım üretmek olduğunu söyledi.
Yüksek teknolojinin önemine dikkati çeken Elitaş, “Kalbe takılan stent, metal ya da ona benzer nesnelerden yapılıyor. Dünyada bir ülke bununla ilgili bir buluş gerçekleştirmiş. Metal olsa 1 gram gelir. Bir stentin Türkiye’ye ithal edilmesinin fiyatı 700 dolar. 1 gram olsa 700 bin dolar, 1 santim olsa 7 milyon dolar. Biz mobilyanın kilosunu 1,5 dolara satıyoruz ama tasarım ürünü haline getirdiğimiz takdirde bizim ürünlerimizin değerinin ne kadar artacağı ortada.”
Tasarım kadar tanıtımın da önemli bir unsur olduğunun altını çizen Elitaş, bakanlık olarak alım heyetlerini Türkiye’ye getirdiklerinde masrafları da karşıladıklarını, bugün fuara 91 misafirin geldiğini belirtti.
Rakamlarla mobilya ihracatı
Elitaş, 2014 rakamlarına göre dünyada mobilya ticaret hacminin 180 milyar dolara yaklaştığını, bunun 61 milyar dolarlık bölümünün Çin, 13,5 milyar dolarlık kısmının Almanya, 12 milyar dolarlık kısmının ise İtalya tarafından karşılandığını bildirdi.
2014 rakamlarına göre Türkiye’nin toplam mobilya ihracatının 2,5 milyar dolara yakın olduğunu anlatan Elitaş, şunları kaydetti:
“Mobilyada 2023 ihracat hedefimiz 10 milyar dolar. Bu seneki ihracatçılarımızın hedefi 3,5 milyar dolar. Bize gelen ihracat rakamlarına baktığımızda mobilya sektörünün 2016 yılı sonunda hedeflerine ulaşmasında bir engel görünmüyor. 36 milyar dolardan 144 milyar dolara çıkan ihracatımız 4 misli artmış. Mobilya ihracatımız da 2002 yılından bu yana 5 misli artmış durumda. 2002 yılında 500 milyon doların altında bir ihracat varken 2014’te 2,5 milyar dolara ulaşmıştır. Dünya ihracatında 2002 yılında aldığımız pay binde 6 iken 2015 yılında bu pay yüzde 1,4’e çıkmış, yani 2,5 misli bir artış var.”
4 bin yıl öncesine ait şirket sözleşmesi
Kayseri’nin her zaman ticaretin merkezi olarak bilindiğini anımsatan Elitaş, tarihi Kaniş-Karum bölgesinde bulunan bir akit ve senedin kopyasını göstererek, ülkeye gelen yabancı temsilcilere bunu göstereceklerini söyledi.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün de mobilyanın Kayseri ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, “Ekonomik katkısının yanı sıra istihdam sağlıyor. Ülkemizdeki mobilya üretiminin yüzde 40’nı Kayseri sağlıyor. İhracatın da üçte biri kentimizden sağlanıyor” diye konuştu.
Dünya Ticaret Merkezindeki fuarın açılışına, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile oda başkanları ve iş adamları katıldı.
Ev, çocuk, ofis mobilyalarında yeni ürünlerin ve tasarımların sunulacağı fuar, 24 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak.