TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın bugün almış olduğu faiz indirimi kararı üzerine bir basın açıklaması yaptı. Başkan Büyükekşi, yaptığı açıklamada alınan faiz indirimi kararının ülkemiz ve ihracatçılarımız adına olumlu karşılandığını, önümüzdeki dönemde de indirimlerin sürmesi gerektiğini belirtti.
TİM Başkanı Büyükekşi şunları söyledi:
- TCMB’nin faiz indirim kararını ülkemiz ve ihracatçılarımız adına olumlu buluyoruz, ancak indirimlerin devamını bekliyoruz.
- Küresel piyasalardaki rahatlama ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerine uygun bir ortam sunuyor.
- Faiz indirimleri ülkemizde yatırımların artmasına, ihracatımızın artmasına destek olacak.
- Düşük faiz ortamında firmalarımız Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapacak, inovatif fikirler daha kolay hayata geçecek.
“TCMB’nin Sayın Murat Çetinkaya dönemindeki ilk toplantısında faizlerde üst bantta 50 baz puan indirime gidilmesini Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ülkemiz ve ihracatçılarımız adına son derece olumlu karşıladık. Beklentimiz, önümüzdeki dönemde de bu faiz indirimlerinin devam etmesi yönünde.
2015 yılında FED’in faiz artırımı süreci sebebiyle küresel piyasalarda doların güçlenmesi ve bununla birlikte gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan sermaye çıkışları sonucunda bu ülkelerde uygulanan para politikalarında sıkılaşmaya gidilmişti. 2016 yılında ise FED faiz artışı sonrasında dünya piyasalarında rahatlama yaşanmaya başladı. Bu süreçte, Hindistan, Norveç, Endonezya gibi ülkelerin aralarında olduğu 13 ülke faiz indirimine giderken, İsveç, İsviçre ve Japonya gibi ülkeler negatif faiz uygulamaya başladı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise politika faizini sıfır seviyesine getirdi. Ayrıca, AMB tahvil alım programını 60 milyar avrodan 80 milyar avroya çıkararak genişleyici politikasını sürdürdü. Türkiye’nin ihracatının %45’ini AB ülkelerine yaptığını göz önüne aldığımızda, AMB’nin kararlarının önümüzdeki dönemde Türkiye’yi pozitif anlamda etkileyeceği muhakkaktır.
Dış gelişmeler son dönemde lehimize seyrederken, Türkiye ekonomisindeki son dönemdeki gelişmeler de oldukça olumlu bir tablo çiziyor. 2015 yılında ciddi ölçüde gerileyen cari açık, 2016’da da azalışını sürdürüyor. Yılın ilk iki ayında %28,3 düşen cari açık, yıllık bazda 30,5 milyar dolar seviyesine geriledi. Şubat ayında 14 ay aradan sonra ihracatımızın artıya geçerek artış trendine girmesi ve ithalatımızdaki düşüş eğiliminin devam etmesi de bizlere önümüzdeki dönemde cari açığımızın gerilemeye devam edeceğini gösteriyor. Diğer taraftan, 2014 ve 2015 yıllarında yüksek seviyelerde seyreden gıda enflasyonunun son dönemde gerilemesi ve dolardaki artışın fiyatlar üzerindeki etkisinin azalmasıyla birlikte Mart ayında %7,5’a gerileyen enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da düşeceğini öngörüyoruz.
Bütün bu olumlu gelişmeler bize önümüzdeki dönemde ilave faiz indirimleri için ciddi anlamda imkanlar sunuyor. Türkiye olarak artık bizim için 2016 yılının bir sıçrama yılı olması gerekiyor. Bu performansı gösterebilmemiz için ise üreticilerimizin, yatırımcılarımızın, ihracatçılarımızın önünde bir engel olarak duran yüksek faiz oranlarının bir an önce makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Faiz oranlarının daha da gerilemesi ile birlikte ülkemizde son dönemlerde zayıflayan yatırımlarda artış yaşanacak, artan yatırımlarla birlikte ihracatımız da sıçrama yapacaktır. Ayrıca, düşük faiz ortamında firmalarımız Ar-Ge harcamalarını hızlandıracak, kredi imkanlarının ucuzlaması ile birlikte inovatif fikirlerin hayata geçmesi daha da kolaylaşacak.
Özetle, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, Merkez Bankasının bugün aldığı üst banttaki 50 baz puanlık faiz indirim kararından ötürü bu anlamda memnunuz, ancak bu indirim kararını yeterli görmüyor, indirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz.“