DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu, 14 Nisan 2016 tarihinde T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Suudi Arabistan Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Taufiq Bin Fawzan Al Rabiah, DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir ve DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Eş Başkanı Mazan Rajab’ın katılımları ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.
T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş,Suudi Arabistan’ı hem Körfez Bölgesinde, hem de dünyada en büyük iş ortaklarından bir olarak gördüklerine dikkat çekti. İslam İşbirliği Liderler Zirvesi gibi üst düzeyde gerçekleştirilen bu ziyaretlerin sayısı artıkça ülkelerin refahının artacağını belirten Ekonomi Bakanı, iki ülke halkına istihdam sağlamak adına önemli bir çaba olduğunu belirtti. Fakirliğin hiçbir ülkenin kaderi olmadığına vurgu yapan Bakan Elitaş, üçüncü ülkelerde üstlenilecek ortak projeler ile istihdam sağlanması gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Elitaş, 2015’te Suudi Arabistan ile ticaret hacmimizin istenen seviyenin altında olduğunu belirtti ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması gerekliliğini ifade etti. Türkiye’nin müzakere masasına oturmaya hazır olduğuna dikkat çeken Bakan Elitaş, ülkeler arasındaki yatırım rakamlarının artırılmasının önemine vurgu yaptı. Suudi Arabistan’da yakın zamanda yapılacak altyapı ve üstyapı projelerinde Türk müteahhitlerinin rol alması konusunda destek istedi. 2014 yılında Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye gelen 342.000 turist sayısının 2015’te 451.000’e yükseldiğini, turizm alanında işbirliğinin artırılması için daha da çaba sarfedilmesi gerektiğini belirtti.
Suudi Arabistan Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Taufiq Bin Fawzan Al Rabiah, belirgin bir şekilde iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmekte olduğuna dikkat çekti ve bu durumun tüm iş adamlarını memnun ettiğini belirtti. Mevcut durumda iki ülke arasında günde 16 uçuş gerçekleştirildiğini, turizmin giderek gelişmekte olduğunu vurguladı. Ticareti engelleyecek her türlü engelin kaldırılmasına ilişkin iki ülke devlet çalışanlarından oluşacak bir çalışma heyeti oluşturulmasına karar verdiklerini belirtti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Taufiq Bin Fawzan Al Rabiah, gayrimenkul sektöründe de karşılıklı yatırımların artmakta olduğunu vurguladı. Bakan “ancak sadece ülkeniz ile değil, bölge ülkeleriyle de dış ticaret ve yatırım anlamında önümüzde büyük bir potansiyel var” dedi.
DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir,Türkiye-Suudi Arabistan ticari ilişkilerinde vize uygulanması konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirdi. İş Konseyi Başkanı Cevahir, iki ülke arasındaki yakın ilişkinin ticarete de yansıması gerektiğine vurgu yaptı. Suudi Arabistan vatandaşlarının 2002’den beri Türkiye’ye vizesiz giriş yaptığını belirten Cevahir, aynı durumun Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan’a girişinde de geçerli olmasını istediklerini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından MÜSİAD ile Mekke Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması ve 20 firma arasında inşaat, enerji, tıbbi malzeme, ilaç, gayrimenkul, sermaye piyasası girişimleri alanlarında da karşılıklı yatırım ve işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Türkiye-Suudi Arabistan Ticaret Rakamları(Ekonomi Bakanlığı-2015)
Toplam Dış Ticaret Hacmi:5,593 milyar ABD Doları
Türkiye’den Suudi Arabistan’a yapılan ihracat: 3,476 milyar ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Dokuma halılar, elektrik malzemeleri, demir-çelik, mobilya aksamı.
Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan yaptığı ithalat: 2,117 milyar ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Plastik ve mamulleri, kimya sanayii, adi metaller.
Toplam Dış Ticaret Dengesi: 1,358 milyar ABD Doları