Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi Toplantısı ve Çalışma Yemeği, 7 Nisan 2016 tarihinde Ankara’da T.C. Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdić’in teşrifleriyle, T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Šarović, Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Nemanja Vasić ve DEİK Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı Muzaffer Çilek’in katılımları ile DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu açış konuşmasında, Bosna Hersek ile ekonomik ilişkilerin, siyasi ilişkilerdeki yakınlığa rağmen halen istenen seviyeye ulaşmadığını belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin en yakın zamanda 1 milyar dolara çıkarılmasını temenni ettiklerini belirten Başbakan Davutoğlu, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın kapsamının yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Türk iş adamlarına Bosna Hersek’te yatırım yapmalarını tavsiy eden Davutoğlu, Bosna Hersek’te 1 milyar dolarlık Türk yatırımı olması gerektiğini belirtti. Türk iş adamlarının Bosna Hersek’te yapılan iş fuarlarına katılmaya çağıran Başbakan Davutoğlu, TİKA üzerinden Bosna Hersek’e 1 milyar avroluk proje gerçekleştirildiğini belirtti. Bosna Hersek’in nihai barışının Türkiye açısından öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Başbakan, tarım, turizm, enerji, altyapı, finans, alanlarında işbirliklerinde potansiyel olduğunu belirtti.
Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdić ise, uzun vadeli doğrudan yabancı yatırımların Bosna Hersek açısından önemine dikkat çekti ve Bosna Hersek’in mali ve hukuki reform ajandasını hazırladıklarını, değişim sürecini uzun vadede başlattıklarını belirtti. İhracatın ithalatı karşılama oranının %60 düzeyinde olduğunu belirten Zvizdic, rekabet gücünü artırmakta olduklarını hatırlattı. Zvizdić, EFTA ve AB’nin yanısıra Türkiye’nin de Bosna Hersek’in en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu vurgularken, Türk iş adamlarını, vergi avantajlarından yararlamaya davet etti.Zvizdić ayrıca, tüm Balkanlar’da yatırım açısından en verimli ülkenin Bosna Hersek olduğunu belirtti. Enerji santralleri, otoyol inşaat projeleri gibi yatırım bekleyen projelerin bulunduğunu belirten Zvizdić, sanayi yatırımlar alanında da stratejik ortak arayışı içinde olduklarını söyledi.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, “Biz Türk iş dünyasının Bosna Hersek’in NATO ve AB yolunda süratle ilerlemesini arzuluyoruz” dedi. Türkiye’nin 50 yılı aşkın bir süredir Avrupa ile entegrasyon sürecinde olduğu bilgisini aktaran Vardan, “Bosna Hersek ile AB’ye üye olma yolunda benzer bir mücadelenin içerisindeyiz. Bu konuda tecrübelerimizi sizlere paylaşmaktan asla geri durmayacağız. Çünkü Türk iş dünyası olarak şuna yürekten inanıyoruz; NATO ve AB rotasına yerleştiği andan itibaren, Bosna Hersek’in taşı toprağı çok daha değerli olacak. Avrupa’nın tam kalbinde; AB ile bütünleşmiş; kural ve standartları Avrupa’ya uyumlu; NATO şemsiyesi altında güvenlik ve istikrarı yakalamış; tereddütlerin kalktığı, güvenin tesis edildiği bir Bosna Hersek, Türk özel sektörünü temsil eden bizlerin en büyük arzusu. Öyle olunca ülkenize, Türkiye’den yatırımcıların, işadamlarının koşarak geleceğine ve yatırım için yarışacağına inanıyorum. ” dedi. Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefi için daha çok çalışılması gerektiğini vurgulayan Vardan sözlerine şöyle devam etti: “Bunun için de, serbest ticaret anlaşmamızın, hizmetleri de içerecek şekilde bir an önce revize edilmesini talep ediyoruz. Bugüne kadar 80’e yakın Türk şirketi, Bosna Hersek’te 300 milyon doların üzerinde yatırım yapmış durumda.” ve ekledi; “Türk işverenler, yaklaşık 5 bin Bosnalıya istihdam sağlıyor. Türk müteahhitlerimiz, Bosna Hersek’te 500 milyon dolara yakın 16 proje tamamladı”.
Türkiye-Bosna Hersek Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)
Toplam Dış Ticaret Hacmi: 543 milyon ABD Doları
Türkiye’den Bosna Hersek’e yapılan ihracat: 293 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Buhar kazanları, Tekstil, plastik, ilaç, dokuma halı.
Türkiye’nin Bosna Hersek’ten yaptığı ithalat: 250 milyon ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Tarım ürünleri, sığır eti, mefruşat eşyası, demir-çelik.
Toplam Dış Ticaret Dengesi: 43 milyon ABD Doları