Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Eğitime 109 Milyar TL Kaynak

Bakan Işık, ABD ziyareti kapsamında Massachusetts Teknoloji Enstitüsünü (MIT) ziyaret etti. Burada MIT’in Medya Laboratuvarı’nı gezen Işık, biyomekatronik ve sentetik nörobiyoloji konularında kendisi için hazırlanan sunumları izledi. Ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Işık, söz konusu laboratuvarda, bugünün değil 10-15 yıl sonra ticarileşecek ürünlerin nasıl geliştirildiğini, bir kavramdan ürüne nasıl gidildiğini aşama aşama nasıl geliştirildiğini yerinde görme imkanı bulduklarını anlattı.

Fikri Işık, sunumlardan sonra, MIT Medya Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdüren ve Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen ilk Türk Canan Dağdeviren ile görüştü. Dağdeviren’in yürüttüğü projeler hakkında bilgi alan Işık, genç bilim insanına başarılar diledi.

Daha sonra Cambridge İnovasyon Merkezi’ne geçen Işık, çalışma modelleri hakkında bilgi aldı. Işık Forsyth Enstitüsü’nde de ABD’de yaşayan Türk bilim adamlarıyla bir araya geldi. ABD ziyaretiyle, bilim ve teknoloji alanında Türkiye’de yapılan çalışmaları buradaki insanlarla paylaşmayı ve Türkiye’nin işbirliğini artırmayı amaçladıklarını söyleyen Işık, “Bilim ve teknolojiyle ilgili Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu ve ne yapmak istediğimizi onlara anlatma fırsatı bulmak çok güzel” diye konuştu.

 “Bütçede eğitimin payı yüzde 20’yi geçti”

Işık, artık Türkiye’nin kaynak problemi kalmadığının altını çizerek, “Bilime, teknolojiye ayıracak paramız var. 2002 yılının toplam bütçesi 119 milyar lira, bunun 7,5 milyar lirası eğitime aktarılmıştı. 2016 bütçemiz ise 570 milyar lira, bunun 109 milyar lirası eğitime ayrıldı. Yani eğitime ayırdığımız kaynak yüzde 20’yi geçti” ifadesini kullandı.

Bugün “1. sıçrama dönemi” denilebilecek bir noktaya gelindiğini ve önemli bir başarı kaydedildiğini dile getiren Işık, milli gelirin 3 bin 300 dolardan, 10 bin doların üzerine çıkarıldığını bildirdi. Türkiye’nin hedefleri açısından daha ciddi bir sıçrama yaşaması gerektiğine işaret eden Işık, bunun da sürümden kazanarak, daha fazla mal üreterek yapılamayacağını, ancak bilim ve teknolojiyle yakalanabileceğini vurguladı.

“Gelin Türkiye ile ortak proje yapalım”

Işık, “Katma değeri daha yüksek ürün üretmemiz, kendi patentlerimiz olan pek çok ürünü piyasaya çıkarmamız ve üretimimizin niteliğini artırmamız gerekiyor. Bunu başarmada en büyük etken kaliteli ve nitelikli insan unsuru. Türkiye’de bu noktada çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Artık ya varsınız ya yoksunuz, ortada durumu idare eden bir ülke olarak kalma şansınız yok” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin “2. sıçrama dönemi”nin de bilim ve teknolojide yetkinlikle gerçekleşebileceğine dikkati çeken Işık, “Ülkedeki çalışmaların yanında burada bizim en önemli gücümüz sizlersiniz. Bilimin kalbi olan Boston’da sizlerin varlığı, bizim için büyük bir güç. Gelin Türkiye ile ortak proje yapalım. Proje konusunda çok, çok iyi olan bir ekosistemin içinde olan sizler, eğer Türkiye ile ortak proje yaparsanız, hem siz hem Türkiye’deki akademisyenler ve endüstri hem de toplamda Türkiye kazanacak” şeklinde konuştu.

Exit mobile version