Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki 14. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nın açılışını yaptı.
Bakan Tüfenkci yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünyada yaşanan terör saldırılarıyla insanlığa karşı suç işleyenleri ve terörü kınadı, terörün yalnızca bir ülkenin sorunu olmadığını Türkiye’nin teröre karşı net duruşunu sadece son saldırılarda değil her zaman gösterdiğini ifade etti.
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da üçüncü büyük tarım fuarının açılışına katılmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirenBakan Tüfenkci, “Bakanlık olarak özellikle ürünlerin ticarileşmesi noktasında, tüketicilerle üreticiler arasındaki fiyat farkının açıldığı değil, bilakis tüketicilerin de uygun fiyata mal aldığı, üreticilerin de kendini tatmin ettiği bir fiyatta, pazarda buluşmasını istiyoruz” dedi.
Tarımın dünyada 2,5 milyar insanın geçim kaynağı olduğunu aktaran Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:
“Günümüzde tarımsal verimlilik azalmaya başlamıştır. Dünya Bankası verilerine göre temel tahıllardaki yıllık ortalama verim artışı, git gide azalmakta ve artan nüfus hızının gerisinde kalmaktadır. Dünyanın şu andaki nüfus artışına göre, bu yüzyılın sonunda doğması gereken iki milyardan fazla insan olacaktır. Bu nedenle tarım ürünleri her zaman önemlidir. Dünyanın en büyük sanayi üretimi yapan ülkeleri, aynı zamanda tarımda da dünyanın en büyükleridir. Onun için bu fuarı önemsiyoruz.”
Her zaman “Ürettiğiniz ürün değil sattığınız ürün sizindir” dediğine işaret eden Bakan Tüfenkci, ürünlerin ticari pazarlara arz edilecek şekilde, ticari pazarların istediği şekilde üretilmesi gerektiğini vurguladı.
Geleneksel yöntemlerin önemli olduğunu ama aynı zamanda teknolojiyi kullanarak dünyanın istediği çapta üretim yaparak, dünya pazarlarının istediği kalitede ürün yaparak pazarlamak gerektiğini vurgulayan Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:
“Ticaretin düzenlenmesi noktasında Tarım Bakanlığı ile özellikle tarım ürünlerinin ticarileşmesi noktasında çalışıyoruz. Bunu da ilerleyen günlerde paylaşacağız. Önemli gördüğüm bir diğer husus da lisanslı depoculuk. Lisanslı depoculuğun gelişmesi noktasında Tarım Bakanlığımız ile çok yakın işbirliği içerisindeyiz. TMO’ların depolarının lisanslı depoculuğa uygun hale getirilerek lisanslı depoculuğun gelişmesine katkı sunma, aynı zamanda elektronik ürün senetleriyle de çok çeşitli yatırımcıyı bu alana çekme konusunda ciddi çalışmalarımız var. İnşallah Ürün Senedi İhtisas Borsalarını da oluşturduğumuzda bunu tam anlamıyla işler hale getireceğiz.”
Çiftçi, ticaret erbabı ve sanayicinin birbirleriyle ayrıştığı değil bütünleştiği ve yardım ettiği anlayışla hareket etmek gerektiğini anlatan Bakan Tüfenkci, “Hep birlikte ortak akıl olarak hareket etmek zorundayız. Biz süt ve et üretimini artırırken aynı zamanda tüketiciyi düşünmeliyiz. Tarımda sanayileşirken aynı zamanda çiftçimizi, tarlalarımızda üretirken sanayicimizi düşünmemiz lazım. Onun için birlikte hareket edersek daha çok şeyleri hep birlikte başaracağız. Yeter ki; biz istikrarı, güvenliği koruyalım, bir olalım diri olalım” ifadelerini kullandı.