Kalkınma Bakanlığı TÜBİTAK Ortak “Teaming” Ulusal Çağrısı Dokümanı
Ufuk 2020 Mükemmeliyetin Yayılımı ve Katılımın Genişletilmesi
2014-2020 yılları arasında sürecek Avrupa Birliği (AB) yeni araştırma ve inovasyon programı Ufuk 2020 kapsamındaki yeni araçlardan “Mükemmeliyetin Yayılımı ve Katılımın Genişletilmesi”, AB üye ve asosiye ülkeler arasındaki araştırma kapasitesi ve proje geliştirme yetkinliği seviye farklılıklarını kapatmayı, araştırma ve mükemmeliyet merkezlerini inovasyon açısından yakınlaştırmayı ve merkezler arası aktif ağ oluşturmayı amaçlamaktadır.
AB Ortak Araştırma Merkezinin (JRC) yayınladığı “Araştırmada Mükemmeliyet Göstergeleri” (Composite Indicators of Research Excellence) dokümanı[1] uyarınca belirlenen “Genişleme Ülkeleri”ndeki[2] araştırma kapasitesini “Yüksek Performans” ülkelerine yakınlaştırmak adına alan kapsamında “Teaming”, “Twinning” ve “ERA Chairs” adlı üç ana faaliyet desteklenmektedir:
Teaming Çağrısı
Teaming Çağrısı, genişleme ülkelerinde yeni bir mükemmeliyet merkezi kurma veya var olan merkezi iyileştirmeye yönelik faaliyetleri desteklemektedir. Prensip olarak en az iki ortağın başvuru yapabileceği söz konusu çağrıda koordinatör Genişleme Ülkelerinden, ortak ise Yüksek Performans ülkelerinden olmalıdır. Programın amacı, koordinatör kuruluşun bulunduğu ülkede Yüksek Performanslı ülkenin deneyiminden faydalanarak yenilikçi ve ileri düzey bir merkez kurmak, veya var olan bir merkezi kapasite anlamında geliştirmektir.
İki aşamada desteklenecek projelerin birinci aşamasında katılımcılardan geniş kapsamlı bir İş Planının hazırlanması beklenmekte ve söz konusu İş Planında, merkezin kurulma faaliyetlerine, ülke önceliklerine konu bağlamında katkısına ve altyapı fonları ile sinerjinin nasıl sağlanacağının açıklamasına yer verilmesi istenmektedir. 2016 yılı Teaming Çağrısı 10 Mayıs-15 Kasım 2016 tarihleri arasında açık olacaktır.
Programın ilk aşamasında projelerin bir yıl süre ile desteklenmesi ve 400,000 Avro’ya kadar fonlanması öngörülmektedir. Birinci aşamada hazırlanan İş Planlarının değerlendirilmesi üzerine ikinci aşamaya geçmeye hak kazanmış projeler artık hayata geçirilebilir seviyeye gelmiş olarak nitelendirilir ve ilgili altyapı otoritesi ile Ufuk 2020 Fonlarının eş zamanlı desteği ile merkeze dair planlar gerçekleştirilmeye başlanır. İkinci aşamaya geçen projelerin desteklenme süresi 5-7 yıl olarak belirlenmiş ve merkeze dair altyapı dışında kalan operasyonel ve personel giderleri gibi masraflar için Ufuk 2020 bütçesinden proje başına öngörülen destek miktarı da 15-20 Milyon Avro olarak belirtilmiştir.
Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK Teaming Ulusal Çağrısı Bilgileri:
Çağrı 04 Mart 2016 tarihinde açılıp 8 Nisan 2016 tarihinde kapanacaktır. Çağrı kapanış tarihinden itibaren yapılan başvurular 29 Nisan 2016 tarihine kadar değerlendirilecek ve başarılı görülen adaylar 9-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında yabancı uzmanlar yardımıyla düzenlenen proje yazma kampına Ankara’ya davet edilecek olup, masrafları TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır. Proje Yazma kampına katılmaya hak kazanan ekiplerin en fazla iki kişiye kadar söz konusu tarihlerdeki kampa katılımı zorunludur. Söz konusu kampın bitiminden 17 Ekim 2016’ya kadar sürecek ve TÜBİTAK tarafından seçilecek panelistler ve dış uzmanlar yardımıyla yapılacak olan değerlendirmelerin sonucunda başarılı olarak sınıflandırılan projelere Kalkınma Bakanlığı tarafından söz konusu Teaming çağrısına başvurabilmeleri için taahhüt mektubu verilecektir.
Çağrı Başvurusunda doldurulacak forma ek olarak iletilmesi gerekenler
- Teaming Proje Özeti Formu
- Koordinatör adayının Özgeçmişi
- Proje ekibi ve Özgeçmişleri
- Konsorsiyumdaki diğer ortaklar için ortaklığa ilişkin protokol veya destek mektubu
- Diğer ortakların proje ekipleri ve Özgeçmişleri
ÖNEMLİ NOT: Proje Yazma Kampı’na en fazla 10 proje çağrılacak olup, desteklenecek proje sayısına bu süreç içinde bulunan projelerin yetkinlikleri ve olgunluk seviyeleri değerlendirilmek suretiyle karar verilecektir.
Proje yazma kampına katılacak projelere karar verilirken yeni merkezlerin kurulmasından ziyade mevcut merkezlerin iyileştirilmesine yönelik projelere öncelik verilmesi söz konusudur.
Ayrıca, proje hazırlık sürecinin bir parçası olarak, proje sahiplerine ön değerlendirme desteği sunulacak olup, proje önerilerinin iyileştirilmesi için danışmanlık sağlanacaktır.
Başvuru için gerekli belgelerin 8 Nisan saat 18.00’e kadar teaming@tubitak.gov.tr e-mail adresine gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu tarih ve saatten sonra yapılan veya eksik belge ile yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
[1]http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream
[2] Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Faroe Adaları, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Moldovya, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’dir.