Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, gelecekte Türkiye’den uluslararası alanda başarı gösteren, Nobel Ödülleri alan çok daha fazla bilim insanı çıkacağına inandığını belirterek, Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerinin başarılı ve verimli geçmesini diledi.
Bakan Işık, 8-14 Mart tarihleri arasında kutlanan “Bilim ve Teknoloji Haftası”na ilişkin mesaj yayımladı.
Söz konusu haftanın ülkede bilim ve teknoloji alanındaki farkındalığın artmasına katkı sağlayacağına işaret eden Işık, özellikle okullara yönelik bu haftanın çocuklarda ve gelecek nesillerde, bilim ilgi ve sevgisinin oluşmasına imkan sunacağını belirtti.
Işık, bilim ve teknoloji sevgisiyle büyüyen çocukların, gelecekte çok daha büyük başarılar gerçekleştireceğini ve Türkiye’nin muasır medeniyet düzeyine ulaşmasına büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
“Son dönemde yaptığımız büyük hamleler ülkemizde bilim ve teknoloji ilgisinin ve üretim ekosisteminin gelişmesine dönüktür. Türkiye artık sadece bilim ve teknoloji tüketen değil, aynı zamanda üreten ülke olma yolunda önemli adımlarla ilerliyor. Ortaöğretimden, üniversiteye kadar çok çeşitli alanlarda yürüttüğümüz programlar, etkinlik ve faaliyetler bilimin gelişmesine ve teknoloji üretimine destek olacaktır. Bugün teknoloji, üretimde sağladığı katma değer, hayatımıza getirdiği yenilikler, kolaylıklar ve üstünlükler dolayısıyla vazgeçilmez bir unsurdur. Bilim ve teknoloji üreten ülkeler diğer ülkelere göre ekonomik ve kültürel olarak daha fazla gelişmişlik içerisindedir.”
“2002’de 2 olan teknopark sayısı 63’e yükseldi”
Yüksek teknoloji üretimine, sanayide nitelik ve rekabet artışına dönük adımlar attıklarını aktaran Işık, Türkiye’nin üretimde Ar-Ge inovasyon yoğunluğu, katma değer artışı ile çok daha gelişmiş ve kalkınmış bir ülke olacağını, hedeflerine daha hızlı yaklaşacağını kaydetti. Ar-Ge ve inovasyondan, üniversite sanayi işbirliğine, temel eğitimden teknoloji üretimine kadar farklı alanlarda bütüncül politikalar yürüttüklerinin altını çizen Işık, Bilişim Vadisi, yerli otomobil, çip fabrikası gibi yatırımların ve savunma sanayine yönelik hamlelerin bu amaca yönelik olduğunu belirtti.
Işık, Türkiye’nin 2002 yılında 2 olan Teknopark sayısını 63’e, Ar-Ge merkezi sayısını da 245’e yükselttiklerini bildirdi.
Gelecekte ülkeden uluslararası alanda başarı gösteren, Nobel Ödülleri alan çok daha fazla bilim insanı çıkacağına inandığını ifade eden Işık, “Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerinin başarılı ve verimli geçmesini diliyorum. Geleceğimiz olan sevgili çocuklarımızı gözlerinden öpüyor, terör, şiddet ve kavgadan uzak, bilim ve kültür ortamlarında, sanatla iç içe büyümelerini temenni ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.