Ekonomik güven endeksi %14,8 azaldı
Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye metaveri sayfasından (http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1102) ulaşılabilir.
Ekonomik güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre %14,8 oranında azalarak 83,88 değerinden 71,46 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, hizmet, perakende ticaret, inşaat ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre %7 oranında azalarak 71,62 değerinden 66,64 değerine düştü. Hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri %3,5 ve %2,4 oranında düşerek sırasıyla 89,24 ve 106,18 oldu. İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre %1,3 oranında azalarak Şubat ayında 82,82 değerine düştü. Reel kesim güven endeksi ise %0,7 azalarak 105,20 değerini aldı.
Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 25 Mart 2016’dır.
AÇIKLAMALAR
Ekonomik güven endeksi hesaplamasında sektör ağırlıkları beş güven göstergesine doğrudan uygulanmamakta; her bir sektörün ağırlığı o sektöre ait güven endeksinin normalleştirilmiş alt endekslerine uygulanmaktadır. Normalleştirme, farklı ölçeklerdeki verilerin karşılaştırılabilir hale getirilmesidir.
Tüketici sektörünün ağırlığı tüketici güven endeksinin dört alt endeksine, imalat sanayi sektörünün ağırlığı reel kesim güven endeksinin sekiz alt endeksine, hizmet sektörünün ağırlığı hizmet sektörü güven endeksinin üç alt endeksine, perakende ticaret sektörünün ağırlığı perakende ticaret sektörü güven endeksinin üç alt endeksine ve inşaat sektörünün ağırlığı ise inşaat sektörü güven endeksinin iki alt endeksine uygulanmaktadır.
Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanmaktadır.
Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.