TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2016’da kendilerini yoğun bir çalışma gündeminin beklediğini belirterek, küresel piyasalarda her gün yeni bir çalkantı yaşadıklarına dikkati çekti.
Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomilerindeki belirsizliklerin devam ettiğine işaret ederek, “Avrupa’da ekonomik büyüme bir türlü kalıcı olamıyor. Gelişen piyasa ekonomileri toparlanamıyor. Çin ekonomisi bile yavaşlıyor ve sıkıntılar yaşıyor. Sadece son 2 ayda Çin’in döviz rezervi 200 milyar dolar azaldı. Bir tek ABD’den olumlu işaretler geliyor ama ABD ekonomisi canlandıkça, faiz artırma ihtimali de artıyor. Bu da küresel sermayenin ABD piyasalarına dönmesine yol açıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Emtia fiyatlarında çok çarpıcı bir gerileme yaşandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Petrol ve doğalgaz fiyatlarının gerilemesi, bir yanıyla lehimize. Zira ithalat faturamızı düşürüyor ama ihracatımızın üçte biri, yurt dışı müteahhitlik işlerimizin yüzde 85’i, gelen turistlerin yarısı, petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerden geliyor. Dolayısıyla bir tarafta enerji giderimiz azalıyor ama diğer taraftan, döviz geliri sağlayan sektörlerimiz zorlanıyor” şeklinde konuştu.
Son dönemde terör olaylarının arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, özellikle bölgedeki iş camiasının bu durumdan çok etkilendiğini söyledi.
Türkiye’nin büyük bir ülke olduğuna ve her sorunu aşabileceğine inandıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Yeter ki birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim. İşte bakın, son gelen göstergeler de dünyadaki çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisinin, reel sektörümüzün, sağlamlığını gösteriyor. 2015’in son çeyreğinde sanayideki büyüme yüzde 4,2’ye ulaştı. Bu sayede, 2015 yılında büyümenin yüzde 4’e ulaşma ihtimali güçlendi. 2015’in tamamındaki sanayi büyümesi ise yüzde 3,1 oldu. Böylece sanayimiz üst üste 6 sene büyümesini devam ettirdi. Türkiye sanayisi, küresel anlamda olumlu ayrışmayı sürdürmekte.”
Kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, yüksek büyüme temposunu yeniden ülkeye kazandıracaklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bakanlıklarla birçok projede ortak çalışmalar yürüttüklerine değindi.
– Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, Suriye’deki kargaşa ortamının devam ettiğini belirterek, “Bize sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını sıkı sıkıya kapattılar. Böyle bir dünyada Türkiye’nin taşıdığı medeniyetin ne kadar değerli olduğunu kendiniz takdir edin” dedi.
Bakan Tüfenkci, hükümet olarak çözüm odaklı bir hizmet anlayışları olduğunu dile getirerek, iş dünyasına destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
Ekonominin en temel unsurunun üretim olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, görevlerinin, iş dünyasının daha fazla üretmesini ve kazanmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Bakan Tüfenkci, sanayi odalarının sorunlarının çözümü noktasında ellerinden geleni yapacaklarına işaret ederek, sanayi sektörüne yönelik çalışmaların öncelikli takipçisi olduğunu söyledi.
Bakanlık olarak Türkiye Sanayi Stratejisi Eylem Planı kapsamında üzerilerine düşen görevleri hızla yerine getirdiklerini belirten Tüfenkci, “İhracat ve ithalat yaparken gümrük işlem sürelerini kısaltarak maliyet ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak projeler geliştiriyoruz. Dünya Ticaret Örgütü 9. Bakanlar Konferansında kabul edilen ‘Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasını’ ülke olarak bu sene ocak ayında onayladık. Bu anlaşma, uluslararası düzeyde yapılmış en kapsamlı ‘ticareti kolaylaştırma’ anlaşmasıdır. En önemlisi bizim sanayicimiz, ticaret erbabımız ülkemizde sahip olduğu kolaylıklardan, bu anlaşmayı imzalayan tüm ülkelerde aynı biçimde faydalanacaklar” diye konuştu.
Bakan Tüfenkci, iş dünyasına zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak için çalıştıklarını dile getirerek, “İnşallah, her geçen gün bu yönde daha da ileri adımlar atacağız. Artık dürüst iş yapanın, güvenli ticaret yapanın yolu açık olacak” değerlendirmesinde bulundu.
-Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da konuşmasında, yıl içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Fikri Mülkiyet Borsasıyla patentlerin ticarileşmesi açısından çok iyi sonuçlar alacaklarını belirterek, Patent Kanununu da TBMM gündemine taşımayı ve iki hafta sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na bu konularla ilgili sunum yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen hafta Şili, Ekvador, Peru ve Senegal’e resmi ziyaretlerde bulunduklarını anımsatan Işık, buralarda iş forumları düzenlediklerini ve birçok anlaşmaya şahit olduklarını dile getirdi. Işık, Güney Amerika’da temsilcilik sayısının 6’dan 13’e, ihracatın ise 1,5 milyar dolardan 9 milyar dolara yükseldiğini, girişimler ve ziyaretlerle bu oranların daha da artacağını bildirdi.
Türkiye’nin sanayi ihracatında düşük teknoloji ürünlerden orta teknoloji seviyesine sahip ürünlere çıktığına dikkati çeken Işık, şu anda yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının yüzde 4 civarında olduğunu ifade etti.
Işık, bu oranın en az yüzde 15 seviyesine çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, “Mesela Japonya’da bu oran yüzde 15 civarındadır. Yüksek teknolojili sektörlerde yaklaşık 70 milyar dolar ihracatı olan Japonya’nın bu sektördeki kilogram başına ihracat rakamı 176 dolardır. Bu rakam, teknoloji seviyesini artırmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.