Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

100 TL Sigorta Prim Desteğinin Tamamı Gelir mi Olacak?


Mustafa Bahadır ALTAŞ
SM.Mali Müşavir
mba444@mynet.com

14 Ocak 2016 Perşembe günü TBMM’de görüşülen ve kabul edilen  6661 Sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun da yer alan 17 nci madde düzenlemesiyle 2016 yılı için açıklanan yeni asgari ücret sonrasında işverenlerin rekabet gücünün artırılması ve kayıtlı istihdamın teşviki, asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla 5510 sayılı Kanuna geçici 68 inci madde eklenerek işverenler tarafından aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin, toplam prim ödeme gün sayısının 3,33 TL ile çarpımı sonucu yapılacak hesaplama ile bulunacak tutar üzerinden işletmelere sigorta primi desteği sağlandı.

Basit bir ifade ile 1 işçi için 30 gün/ay üzerinden 100,00 TL sigorta primi desteği sağlanmış oluyor. 6661 sayılı kanun kapsamına bulunan işyerlerin aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek.

Hazine tarafından karşılanacak tutarın nasıl uygulanacağı konusunda iki husus önem arz etmektedir

Bunun birincisi

100 TL. Destekten yararlanacak işçi ve gün sayısı

2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının esas alınması konusu.

Yasanın bu şeklide uygulanması halinde; 1 Ocak 2016 tarihinden önce faaliyette bulunan ve faaliyetine devam eden işyerlerinde 2015 yılının aynı ayına ilişkin kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısının esas alınması bu işyerlerinde 2016 yılında yapılan ilave istihdamı sigorta primi desteği dışında bırakacaktır.

Örneğin; Ocak-2015 döneminde 3 kişi istihdam eden ve aylık prim ve hizmet belgelerinde 75 gün prim ödeme günü bildiriminde bulunan bir işyeri 0cak-2016 döneminde 5 kişi istihdam etmesi ve aylık prim ve hizmet belgelerinde 150 gün prim ödeme günü bildiriminde bulunması halinde yasada yer alan “2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzeredüzenlemesi gereğince, Ocak-2016 dönemi için 150 x 3.33 = 499,50 TL. hesaplanmasına karşın yararlanacağı mahsup edilecek hazine desteği 249,75 TL olarak gerçekleşecektir.

1 Ocakta işyeri tescil ettiren ve Ocak-2016 döneminde 5 kişi istihdam eden toplam 150 gün prim ödeme günü bildiriminde bulunan yeni bir işyeri ise ocak-2016 dönemi için 499,50 TL destekten yararlanacaktır.

Bu bir anlamda eskiden beri devam eden yeni yılda yeni istihdam sağlayan işletmeleri cezalandırmaktır. Bu durum küçük işletmeleri olumsuz etkileyecektir. Ayrıca prime esas kazanç bildirimde de 2.550,00 TL/Ay sınırlamasının getirilmesi yüksek ücretli çalışanların kayıt dışına çıkmasına neden olacaktır.

İkincisi ise

Hazinece karşılanacak tutarın gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususudur.

Bilindiği üzere;

5084 Sayılı Yatırımların Ve İstihdamın Teşviki İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu’nun

Çeşitli hükümler Madde 7- f) 4 üncü madde hükmüne göre Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun;

81.maddesini ı) ve i) bendi ….. “Hazineden karşılanan prim tutarları, işverenler bakımından gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.”

EK MADDE – 2) ……… “Ekonomi Bakanlığınca karşılanan prim tutarları işverenler bakımından gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz”

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun

Geçici Madde 10 – ………. “Fondan karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.”

Daha önceki sosyal sigorta primlerinin devlet desteği olarak karşılanması halinde “karşılanan tutarlar gider ve maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz” şeklinde yasaya özel bir hüküm konulmuştu. 6661 sayılı kanunla sağlanan günlük 3,33 TL destek için yasada hazinece karşılanacak tutarın gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz şeklinde bir hüküm bulunmamaktadır.

Buna göre; 6661 sayılı kanunla sağlanan sigorta desteklerin ilgili döneme ait aylık prim ve hizmet belgeleri üzerinden kurumca mahsup işlemi yapıldıktan sonra, 602 Diğer Gelirler Hesabına “Sigorta Primi desteği” olarak gelir hesaplarına alınması gerekmektedir.

TBMM ‘de kabul edilen 6661 sayılı kanun resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecektir. 5510 sayılı Kanuna geçici 68 inci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığının görüşleri alınmak suretiyle kurum tarafından belirlenecek olması nedeniyle yasanın uygulamasına ilişkin tebliğ ve genelgelerde uygulamada yaşanacak sorunların en aza indirilmesi şimdiden önem arz etmektedir.

 

Exit mobile version