Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge Reform Paketi’nin yarın TBMM’de görüşüleceğini belirterek “Paketle en önemli hedefimiz şu, Türkiye sadece mal satan ülke olmasın, aynı zamanda bilgi satan bir ülke olsun. Bunu başarırsak o zaman Türkiye dünyada hak ettiği yeri çok daha hızlı bir şekilde alacak, bundan hiç tereddüdüm yok” dedi.
Bakan Işık, TRT Haber’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Tasarımın, ürünün katma değerini artıran en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Işık, firmaların tasarım yapması halinde karlılığın aynı ölçekte ve şartlarda neredeyse iki katına çıktığını söyledi. Işık, Ar-Ge Reform Paketi’yle tasarımla ilgili çok önemli üç adım attıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tasarım ofislerini aynen Ar-Ge merkezleri gibi destekliyoruz, yani tasarım faaliyeti artık bir Ar-Ge ve inovasyon faaliyetidir. Bu, tasarımın Türkiye’de çok daha hızlı gelişmesini sağlayacak, yani endüstriyel tasarımdan tutun moda tasarımına kadar pek çok alanda bu tasarım faaliyetini destekleyeceğiz. İkincisi teknoloji geliştirme bölgelerinde de tasarım ofisleri kurulmasının önünü açıyoruz. Üçüncüsü ise özellikle kendisi tasarım yapamayan, bu imkana sahip olamayanlar, tasarım ofislerinden siparişle yaptırdığı işlerde vergi indirimi getiriyoruz.”
Işık, pakette girişimcilerin finansmana erişimi noktasında ve Ar-Ge ile tasarım kaynağı niteliğinin artırılmasına yönelik çok ciddi eylemler bulunduğunu ifade etti.
Nitelikli insan kaynağının Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda son derece önemli olduğuna dikkati çeken Işık, insan kaynağının niteliğini artırmaya yönelik ciddi çalışmalar yürüttüklerini ve bu noktada temel bilimleri önemsediklerini dile getirdi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) temel bilimleri kazanan ilk 10 bine, ardından ilk 25 bine yönelik burs programı başlattıklarını hatırlatan Işık, paketteki düzenlemeyle burs alan gençlerin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bursundan da faydalanabileceklerini söyledi.
Temel bilimlere sağlanan burslar neticesinde bu alana olan ilginin üç kattan fazla arttığını vurgulayan Işık, “Ar-Ge ve inovasyonda en önemli unsur nitelikli insan kaynağı, nitelikli insan kaynağını artırmak içinde bu pakette pek çok düzenleme yaptık. Temel bilimler mezunları Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılırsa yüzde 10’una kadar bir sınır koyduk, temel bilimler mezunlarına brüt asgari ücretin tutarını 2 yıl sürekli biz ödeyeceğiz. Burada devlet olarak ciddi bir katkı sağlıyoruz. Başka bir şey daha yaptık özellikle doktoralı personelin indirim oranını daha artırdık. Temel bilimler mezunlarını da doktora ile neredeyse eş değer noktaya getirdik” şeklinde konuştu.
“Ar-Ge harcamaları 0,49’dan 1,02’ye ulaştı”
Işık, üniversite sanayi iş birliğini sağlamak açısından üniversite hocalarının Ar-Ge sonucunda elde ettiği gelirlerin gelir vergisini almayacaklarını, döner sermaye kesintisini de yüzde 15 ile sınırlandırdıklarını bildirdi.
AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye’nin milli gelirinin 233 milyar dolardan 822 milyar dolar seviyesine yükseldiğini, ihracatta ise 36 milyar dolardan 157 milyar dolara çıkıldığını kaydeden Işık, kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 300 dolardan 11 bin dolar seviyesine geldiğini belirtti. Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının yüzde 0,49’dan 1,02’ye ulaştığını aktaran Işık, bunun birinci nesil reformlarla başarıldığını anlattı. İkinci nesil reformlar sayesinde Türkiye’nin yeni bir sıçrama yapacağını vurgulayan Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu yeni sıçramanın en temel taşlarından biri, Ar-Ge ve inovasyonda, tasarımda yetkinliktir. Pakette, Türkiye’nin nitelikli üretim yapısına geçişte katma değeri yüksek ürünler üretmesi için gerekli altyapıyı sağlamaya yönelik, üretim alanlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyecek, ekosistem oluşturmayı sağlayacak çok önemli düzenlemeler var. Ar-Ge Reform Paketi’ni yarın inşallah TBMM’de görüşeceğiz. Kabul edilir ve meclis genel kurulumuzda da onaylanırsa görüşülüp ve kanunlaştıktan sonra Cumhurbaşkanımızın onayı ile yürürlüğe girdiğinde biz şu anda bakanlık olarak yürüttüğümüz bazı projeleri, programları TÜBİTAK’a veya KOSGEB’e devredeceğiz. Bunu devrettiğimiz zaman kendi personelimiz ışığında etki ve analize yoğunlaşacağız. Paketle en önemli hedefimiz şu, Türkiye sadece mal satan ülke olmasın, aynı zamanda bilgi satan bir ülke olsun. Bunu başarırsak o zaman Türkiye dünyada hak ettiği yeri çok daha hızlı bir şekilde alacak bundan hiç tereddüdüm yok.”
Işık, ayrıca Üretim Reform Paketi’ne ilişkin çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.