D-8 üyesi ülkelerin ticaret ve sanayi odalarının katılımıyla organize edilen, “D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu İstişare Toplantısı” TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın da katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, D8 girişiminin başlatılmasındaki amacın; toplam 1 milyarı geçen geniş bir nüfusu ve yaklaşık 3,7 trilyon Dolar milli gelire sahip 8 ülkenin yeni bir sinerji ortaya koyması olduğunu hatırlattı. “D-8’in temel amacı, hem bu 8 ülkenin insanlarının refah ve standartlarını yükseltmek, hem de uluslararası karar alma süreçlerinde çok daha etkin olması idi” diye konuşan Hisarcıkıloğlu, bunu yapabilmenin yolunun da ekonomik olarak güçlü olmaktan geçtiğini anlattı. iyor.
D-8 ülkelerinin, aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri olduğunu ifade eden TOBB Başkanı, “Buradaki ülkeler İslam ülkelerinin en büyükleri arasında. 57 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkenin nüfusunun % 64’ü D-8 ülkelerinde yaşıyor. Yine İslam ülkelerinin toplan gayri safi milli hasılasının % 53’ünü bu 8 ülke yapıyor.
İslam ülkelerinin toplam dış ticaretinin % 40’ını da D-8 yapıyor. Özellikle petrol-doğalgaz ticaretini dışarda tutarsak, İslam ülkelerinin ihracatının %90’ınına yakınını D-8 olarak biz yapıyoruz. Yani demek istediğim, bu 8 ülke aynı zamanda, ekonomik olarak İslam ülkelerinin dinamosu. O yüzden İslam ülkeleri arasında geliştirmeye çalıştığımız ekonomik entegrasyon konusunda bize büyük bir yük düşüyor. O yüzden bizim üzerimizdeki sorumluluk çok büyük” diye konuştu.
-D8 olarak ekonomik işbirliğinde ve insanlararası ilişkilerde zayıfız
Birlikte geliştirmeleri gereken önemli bir alan bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “D8 ülkeleri olarak toplam dış ticaretimizin sadece %7’sini birbirimizle yapıyoruz. Tabloyu net olarak ortaya koymak için, Türkiye üzerinden birkaç örnek vermek istiyorum. Ülke olarak biz şu anda 800 milyar dolarlık gayri safi milli hasılamızla dünyanın 18., Avrupa’nın 7. büyük ülkesiyiz. Geçtiğimiz yıl, tamamına yakını sanayi malı olmak üzere, 158 milyar dolar ihracat yaptık. Ama bunun sadece % 5’ini D-8 ülkelerine sattık. Yine geçtiğimiz yıl dünyadan 242 milyar dolarlık mal aldık. Bunun da sadece % 6’sını D-8 ülkelerinden aldık.
Güçlü ilişkinin önemli bir ayağı vatandaşlarımız arasındaki ilişkiden geçer. Bunun da önemli bir aracı vatandaşlarımızın ülkelerimize yaptıkları seyahatlerdir. Biz ülke olarak dünyada en fazla turist ağırlayan 6. destinasyonuz. Bir yılda tam 37 milyon turist ağırlıyoruz. Ama bunun sadece %5’i D-8 ülkelerinden gelen misafirler.
Yine yurt dışına çıkan vatandaşlarımızın çok daha azı D-8 ülkelerine gitmeyi tercih ediyor.
Özetle, değerli dostlarım, D-8 ülkeleri olarak ekonomik işbirliği alanında, insanlarımız arasındaki ilişkilerde çok zayıfız. Biraz önce söylediğim gibi ekonomik işbirliği ve ekonomik güç olmadan, uluslararası kararlarda etkin olabilmek de mümkün değil. Burada önemli bir fırsat önümüzde duruyor.”
–Özel sektör çözüm önerilerini de sunmalı
Hükümetlere düşen görevlerin yanında, özel sektör kuruluşlarına da büyük görevler düştüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, ekonomik işbirliğini geliştirme alanında önlerine çıkan sorunları hükümetlere götürmekle yetinemeyeceklerini söyledi. TOBB Başkanı çözüm önerilerini de sunmak zorunda olduklarına dikkat çekti.
Somut projeler ve önerileri üretip, hükümetlere sunduklarında, bununla ilgili lobi çalışmasını özel sektör olarak güçlü yaptıklarında hükümetlerin de gerekli adımları atacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bu kapsamda D-8 ülkelerindeki özel sektörün çatı kuruluşu olmaya devam etmeli ve kurumsal yapımızı güçlendirmeliyiz.
Ülkelerimizde girişimciliğin gelişmesine öncülük etmeliyiz. Giderek daha yüksek boyutlara ulaşan gençlerimiz arasındaki işsizliğe çözüm olmalıyız. Kadınlarımızın ekonomide daha etkin olmalarına fırsat sağlamalıyız; destek olmalıyız” ifadesini kullandı.