Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mükemmel Bir Fikir, Seçkin Bir Ekip ve Yüksek Kaliteli Ekosistem

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bu yıl dördüncüsünü düzenlediği ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinlikleri 3-4-5 Aralık tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

‘Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel’ diyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovatif düşünce için “Biz bu etkinlikte bir kişiye bile ilham olabilirsek, bir kişiyi bile farklı düşünmeye yönlendirebilirsek, kendimizi başarılı sayacağız”  dedi.

Türkiye İnovasyon haftası’nın partner ülkesi Hollanda Prensi Maurits van Oranje-Nassau da  novasyon için üç önemli etkene dikkat çekerek, bunları mükemmel bir fikir, seçkin bir ekip ve yüksek kaliteli ekosistem olarak açıkladı.

Türkiye’ye inovasyonda, tasarımda, markalaşmada yeni vizyon sunan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bu yıl dördüncüsünü düzenlediği ‘Türkiye İnovasyon Haftası’, “Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel” sloganıyla yapıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılış konuşmasına, “Hintli bir guru, ‘Bütün dünyayı değiştirmene gerek yok, sadece kendini değiştir ve tüm dünyayı değiştirmeye başlamış olacaksın. Çünkü sen dünyanın bir parçasısın. Tek bir insan bile değişse, bu değişim binlerce insana ulaşacak.’ Biz de bu etkinlikte bir kişiye bile ilham olabilirsek, bir kişiyi bile farklı düşünmeye yönlendirebilirsek, kendimizi başarılı sayacağız” sözleriyle başlayarak inovasyon yolunda değişim hedeflerini ortaya koydu.

İstanbul Kongre Merkezi’nde 3 gün süren etkinlikler Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları, TİM’in organizasyonu, Arçelik A.Ş., TEB, Sabancı Holding, THY ve Turkcell’in sponsorluğu ile partner ülke Hollanda’nın desteği ve birbirinden ünlü ulusal ve uluslararası birçok inovasyon gurusunun katılımıyla gerçekleşti. Türkiye İnovasyon Haftası’nın ilk gününe öğrencilerden akademisyenlere ve iş dünyası temsilcilerinden girişimcilere kadar ilgi büyük oldu.

“Hata yapmamış adam, yeni bir şey denememiştir”

TİM Başkanı Büyükekşi, Einstein’ın “Hiç hata yapmamış adam, yeni bir şey denememiştir” sözlerini de hatırlatarak, “Çünkü, inovatif insanlar, daha az yaratıcı olan insanlardan daha fazla hata yaparlar, çünkü peşinden koştukları fikir sayısı da çoktur. Gençlerimiz bu yolda hata yapmaktan korkmasınlar. İnovasyonun aynı zamanda bir sabır işi olduğunu unutmasınlar” diyerek gençlere inovasyon için yol gösterdi.

İnovasyon kültürünün yayılması için çabalarının sonuna kadar sürdüreceklerini aktaran Büyükekşi, yine gençlere seslenerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü Türkiye’yi geleceğe siz gençler taşıyacaksınız. Gençlerimizin dinamizmi ile tüm dünyaya teknolojiyi, inovasyonu ve geleceği ihraç edeceğiz. Teknolojiyi sadece kullanan olmayacağız. Aynı zamanda teknoloji üreten olacağız. Trendleri sadece takip eden olmayacağız. Aynı zamanda trendleri çıkaran olacağız.”

Farklı düşün, fark yarat

İnovasyonun sadece nano-teknolojiden, fütürizmden teknolojiden ibaret olmadığına işaret eden Büyükekşi, “İnovasyon değer katmak demek. Eğer bir ürüne, bir sürece, bir fikre değer katabiliyorsanız inovasyon yapabilirsiniz. Eğer içinizde bir kişinin dahi hayal dünyasında bir kıvılcım yakabilirsek, bir inovatif fikrin dahi tohumunu atabilirsek, bir inovatif girişimin dahi yolunu açabilirsek, biz amacımıza ulaşmış olacağız. Özellikle gençlerimize sesleniyorum: ‘Yapamazsın’ diyen sesleri geride bırak, ‘Sen’, içinden gelen sese bak. Farklı ol, Farklı düşün, Fark yarat..” şeklinde konuştu.

Hollanda Prensi’nden inovasyon tüyoları

Etkinliklere katılan partner ülke Hollanda Prensi Maurits van Oranje-Nassau da konuşmasında, “Başarılı bir inovasyonda üç etken söz konusudur. Her şey, büyük fikirler ve çığır açan teknolojilerle başlar. Bunlar genellikle yıllar boyunca yapılmış olan araştırma ve geliştirme yatırımlarının birer sonucudur. İkinci etken ise işbirliğidir. Başarılı bir inovasyon için mükemmel bir fikre ve bu fikri hayata geçirecek seçkin bir ekibe ihtiyacınız var. Başarının üçüncü kilit etkeni de para veya diğer bir ifadeyle yüksek kaliteli bir ekosistemdir. Mahsulün yetişmesi için öncelikle tohumlara, bir tarlaya ve gübreye ihtiyacınız vardır. Söz konusu gübre, girişim sermayesidir. Bu sermaye de hem yapılandırılmış hem de bol miktarda olmalıdır” dedi.

TİM -Shell Eco-marathon Ödülleri Verildi

Etkinliklerin bir başka ayağında ise Shell Eco-marathon yarışmasında Türkiye ödülleri sahiplerini buldu. Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen maratonda geleceğin mühendislerini enerji tasarruflu otomobiller tasarlamaya ve üretmeye teşvik etme amacıyla gerçekleştirilmişti. Yarışmada, Türkiye birinciliğini Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden “Energy Technologies Team” ekibi elde etti. KTÜ’lü ekip ödülünü, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ve TİM Otomotiv Sektör Grubu Başkanı Ömer Burhanoğlu’nun elinden aldı. “Energy Technologies Team” ekibinin tasarladığı araç, Shell Eco-Marathon’da yaklaşık 50 kuruş değerindeki 1kWs elektrikle 144 km yol kat ederek birinci oldu. Yarışmada ayrıca, Gediz Üniversitesi “İnovasyon”, Ankara Üniversitesi “Tasarım”, Yıldız Teknik Üniversitesi “Emniyet”, Terakki Okulları “Takım Ruhu” ve Konya Diltaş Lisesi de “Gelecek Vaat Eden Takım” ödüllerini kazandılar.

” Sıradışı Kadınlar ” İnovasyon Haftası’nda ayakta alkışlandı

‘Türkiye İnovasyon Haftası’ kapsamında düzenlenen ‘Sıra Dışı Kadınlar’ panelinde 3 sıra dışı kadın bir araya geldi. Sabah Yazarı Şelale Kadak Moderatörlüğü’nde gerçekleştiren panelde katılımcılar, 3 Türk çılgın kadın mucidi bilime katkılarından  dolayı ayakta alkışladı.

Amerikalıların ‘Çılgın Türk kızı’ diye adlandırdığı ‘Giyilebilir Kalp Pili’ mucidi Canan Değdeviren, panelde bilim dünyasına kazandırdığı önemli buluşlarını anlattı. Canan Dağdeviren, ABD’de yayımlanan Forbes’ın 35 yaşından küçük 30 bilim insanı arasına girdi. Dağdeviren aynı zamanda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilimsel çalışmalarda adını duyurarak Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen ilk Türk insanı oldu.

Türkiye İnovasyon Haftası’nda konuşan Canan Dağdeviren, bilim dünyasını  ayağa kaldıran giyilebilir kalp pilinin çocukluk hayali olduğunu söyleyerek, “Giyilebilir Kalp Pili, vücutla uyumlu kalbin atış enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor. Saç telinden yüz kat daha ince olan aleti kalp hissetmiyor” dedi.

Hayatın pek çok alanında robotlar

Panelde konuşan ve ilgi gören  bir başka isim de robotların hayatımızdaki rolünü ve gelecekteki rollerini anlatan Egzersiz Eğitmeni İnsansı Robot Mucidi Binnur Görer oldu. Görer, bilgisayar mühendisliğinde yapay zeka kısmında araştırma yaptığını aktararak, şöyle devam etti:

“Robotik uygulama alanlarımız Eğitim, Ev Servisi, Arama-kurtarma ve Yaşlı Bakım alanları. Robotlar çocuklarımıza ders anlatarak onların derslerindeki başarısını artırabilir. Yine Ev Servisi robotları tatile çıktığınızda evi kontrol etme konusunda size yardımcı olabilirler. Yaşlılara egsersiz yaptırabilirler. Arama-kurtarma robotları felaketlerde hayati önem taşıyan yardımcılar olabilirler.”

Görme engellilere sinema salonlarının kapılarını açan uygulama

Young Guru Academy (YGA) Proje Lideri Duygu Kayaman, Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında düzenlenen panelde kurduğu Hayal Ortağım sistemi ile görme engellilerin sosyal hayatta karşılaştığı sorunları gidermeye çalıştığını anlattı. Sistemin AVM ve sinemalarda çalıştığını aktaran Kayaman, “Hayal Ortağım sisteminin 150 bin kullanıcısı var. Görme engelli kullanıcılar AVM’ye gittiğinde hangi mağazanın önünde durduklarının bilgisini sistemden öğrenebiliyorlar.  Yine Türkiye’nin her sinema salonunda kullanılabilen sistem aracılığıyla filmleri izliyormuş gibi anlamaları sağlanıyor.”

Nano hap yutarak kanser teşhisi yapılacak

Twente Üniversitesi Baş Bilimsel Büyükelçisi Dave Blank da günümüzde nano teknoloji alanında çok önemli inovasyonlar gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Nano teknoloji ile çok küçük objeler üretildiğini vurgulayan Blank, “Nano teknoloji adından çok heyecan duyuyoruz. Çünkü nano teknoloji sayesinde örneğin DNA, alyuvarlar gibi yaşamın çok önemli kaynaklarını inceleyecek kadar küçük boyutlara inebiliyoruz” dedi.

TİM ‘Sosyal İnovasyon Ödülleri’ sahiplerine verildi

TİM ‘Sosyal İnovasyon Ödülleri’nde de “Bir kişiden 100 bin TL almak yerine 100 bin kişiden birer TL almak” yöntemini kullanan ‘Birlikte bir ilke’ projesi ile Cemil Cihan Özalevli, YGA-Arçelik işbirliğindeki ‘Bilim Kiti’ projesi ve yine YGA – Turkcell işbirliğindeki ‘Hayal Ortağım’ projeleri elde etti. Proje sahiplerine ödüllerini TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi verdi.

Türkiye İnovasyon Haftası’nın ikinci günü, INTEL’in robotunun ‘İyi günler’ demesiyle başladı. Etkinliklerde ayrıca Robotik Teknolojiler Yarışması’nda başarılı proje sahipleri ödüllendirilirken, Türkiye ile Hollanda arasında da inovasyonda işbirliği için protokol imzalandı.

‘Robotumla Geleceğe’

TİM  ve  INTEL iş bilirliğiyle düzenlenen Robotik Teknolojiler Yarışması’nda finale kalan 21 projeden başarılı olanlara ödüllerini TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç verdi. Genel kategoride ‘Beyin Dalgalarıyla İlerleyen Engelli Sandalyesi’ projesiyle birinciliği Işıklar ekibi, ‘Scirobot Hastalar için Aktivite Robotu’ projesiyle ikinciliği ODTÜ’lü girişimciler, ‘Görme Engelliler için Sensörlü Gözlük’ projesiyle de üçüncülüğü TAKEV Robot Kulübü kazandı. Genç Mucitler kategorisinde de birinciliği ‘İşleme Yapabilen Biyonik Kol Robotu’ ile Eray Aktokluk, ikinciliği ‘Otonom Biyonik Kol Robotu’ projesiyle Tekno Maçka ekibi, üçüncülüğü de ‘Robotik Yazılım Suda ve Karada İlerleyen Hovercraft’ projesiyle Sinop Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri elde etti.

Türkiye Hollanda arasında önemli işbirliği

İkinci günün bir başka önemli anı da Türkiye ile Hollanda arasında teknoloji tranferini sağlamak için ‘Türkiye Hollanda İnovasyon Platformu’ imza töreni oldu. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Orkun Hasekioğlu, Hollanda Ekonomi Bakanlığı Girişimcilik ve İnovasyon Müsteşarı Jasper Wesseling arasında imzalanan anlaşmaya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Hollanda Büyükelçisi Cornelis van Rij tanıklık etti. İki ülke arasında ortak inovasyon platformu kurmak amacıyla yapılan işbirliğinde önemli mesajlar verildi. Türkiye ve Hollanda arasında inovasyon için yapılan işbirliğinde, enerji, lojistik gibi sektörlerin yanı sıra girişimci şirketlerin etkinliğini artırmak hedefleniyor.

Her şey insan odaklı

Etkinliklere katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Türkiye’de genç girişimcilik programını başlattıklarını vurgulayarak, robot yarışmasına değindi. Kılıç, “Robotlar, insan yardımı ile yapılmasını istediği şeyi yapabilir. O yüzden bütün çabaların merkezinde insan var. O yüzden insanın kendine geliştirmesine katkı en önemlisidir. İnsanın olmadığı hiçbir yerde bir şey yapmanın anlamı yoktur. İnovasyon Haftasında da ortaya konulan her şey insan ile ilgili” diyerek, tüm gençlerin bu yolda ilerlemelerini istedi.

İş ve bilim dünyasından ‘inovatif’ tüyolar

‘Türkiye İnovasyon Haftası’nda iş dünyasından Ali Koç’tan Hüsnü Özyeğin’e, mucize çocuk Easton Lachapelle’den Uluslararası Uzay İstasyonu Astronotu Chris Hadfield’a kadar birbirinden ünlü konukları ağırladı.

Türk insanının girişimci bir ruha sahip olduğunu, Koç Topluluğu’nun da dedesi Vehbi Koç’un girişimcilik ruhu sayesinde bugünkü noktada olduklarının altını çizen Ali Koç, “Türkiye olarak önce bölgede sonra dünyada markalar yaratmamız gerekiyor. İyi yoldayız ama gidecek çok yol var. Burada kamunun yaklaşımı da önemli. Rakamlar çok iç açıcı değil. Global İnovasyon Endeksi’nde 141 ülke arasında 58. sıradayız. Üç yıl önce 74. sıradaydık. Bu doğru yolda olduğumuzun göstergesi” diye konuştu.

İnsan haline en yakın robotu geliştirilmek üzere

Engelli insanlara yönelik geliştirdikleri bir projeden de bahseden Ali Koç, şöyle konuştu: “Günümüzde geliştirilen robotik ellerdeki en büyük engel, bir elde 25 sensörün olması. Yani bu robotik ellerle bir şey tutulabilir ama örneğin bir ayakkabı ya da misineyi bağlamak çok zor. Biz insan eline en yakın dokunma hissi verecek robotik el geliştirmek için ABD’de bir yatırım gerçekleştirdik. Şu anda bir santimetre karede 241 sensör koyabiliyoruz. Eğer bunu yapabilirsek, günümüzde insan eline en yakın dokunma hissi veren robotik eli bulmuş olacağız.”

Mucize çocuğun tasarladığı robotik kolla Obama da tokalaştı

Teknoloji dünyasına 17 yaşında liderlik yapmaya başlayan mucize çocuk Easton Lachapelle, de Türkiye İnovasyon Haftası’nın konuklarından biri oldu. İcat ettiği robotik el ve kolla insanların dünyasını değiştiren ‘Mucize Çocuk’ Easton Lachapelle’yi ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray’a davet ederek genç mucidin tasarladığı robotik kolla tokalaştı. Bilim dünyasına ilk yolculuğundan kurduğu Unlimited Tomorrow şirketine kadar başarılarını anlatan Lachapelle, sürekli yeni proje peşinde koştuğunu belirtti.

Uzaydan dünyaya bakış

Uzaydan dünyaya el sallayan adam Türkiye İnovasyon Haftası’nı ayağa kaldırdı. Uluslararası Uzay İstasyonu Astronotu Chris Hadfield ‘in Türkiye İnovasyon Haftası’ndaki konuşması ve uzay aracının fırlatılma görüntüleri yoğun ilgiyle izlendi. İnovasyonla fantazilerin gerçeğe dönüştürebileceğini vurgulayan Hadfield, şöyle konuştu: “Kanada’da astronot yoktu. Uzay programı yoktu. 9 yaşında Space Odyssey filmini izledim. Hayal gücüm gelişti ve astronot olmaya karar verdim. Ben Kanada’nın ilk uzayda yürüyen insanı oldum. Dünyanın etrafında 10 kez döndüm. Okyanusun dibine daldım. F 18 uçurdum. Hiçbir şey uzayda yürümeye benzemiyor. Oradan baktığınızda 7 milyar kişiyi tek bir elinizde tutuyormuş gibi hissediyorsunuz.”

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu etkinlikte inovasyonun resmini çizerken, Kickstarter kurucusu Charles Adler de dinleyicilere paranın değil tutkularının peşinde koşmalarını öğütledi.

Türkiye İnovasyon Haftası’nın üçüncü gün etkinliklerinde bir yenilik yapabilmek için ‘İnovasyon’un resmi’ çizilmeye çalışıldı. İnovasyon, erken karar alıp, hemen inovasyonu tamamlayıp pazarda en erken yer alma şeklinde resmedildi. Etkinliklere katılan diğer konuklar da  gençlere inovatif olmaları yönünde birbirinden değerli mesajlar verdi.

Karar alanlar ve uygulayanlar yeni ufuk açıyor

Etkinliklerde Türkiye’nin verimliliği artırmada tek yolunun uygulama ve inovasyondan geçtiğine değinen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Hayat standardımızı 2050 de bugünkü seviyelerinde tutmak istiyorsak en az 5 kat artırmalıyız. Bu da inovasyonla gelecek. Kararlarımızdan uygulamalarımızdan gelecek. Ünlü ressam Abidin Dino’ya ‘Mutluluğun resmini yapabilir misin’ diye sormuşlar. Ben de inovasyonun resmini düşündüm. Bir inovasyon, bir pazara girdiği anda bir değer yaratmaya başlıyor. Bunun için erken karar veren, erken inovasyonu yapan ve erken pazara giren bir adım önde oluyor. İnovasyonu anlayanlar, karar alanlar ve uygulayanlar bizlere yeni ufuklar açıyorlar” diye konuştu.

İnovasyon bir oyun, bunu oynayın

Marker Faire yaratıcısı ve Make Magazine kurucusu Dale Daugherty de ‘Merak et, karar ver sen de yap’ konulu konferansında dinleyicilere düşünmekle kalmamalarını, bunu yapmalarını önerdi. Daugherty, ‘Ben bunu yapamam, yapacak param yok demeyin. Farklı insanları bulup mali destek kaynakları yaratıp yapın. Aslında hepimiz bir şeyler yapabilecek insanlarız” diyerek Maker hareketindeki çalışmaları şöyle anlattı:

“Kendimizi üreticiler olarak da görmeliyiz en temel noktalardan biri de bu. Maker hareketinde bir şeyler yapmaktan keyif alıyorsunuz. Kişisel ürünlerinizi pazar için üretilebilir hale gelebiliyorsunuz.  Fikirlerini ve projelerini internet yoluyla paylaşan topluluklar var. Bunlarla tanışın ve ellerindeki imkanlara erişebilme yolunu bulun. Bu alanlar bir şeyler yapabilme fırsatı veriyor. Bu çalışmalar ayrıca birer deneysel oyun. Bu oyunda hatalar yapılıyor, başarısızlığa uğranılıyor ama deneyim sağlanıyor. Başarısızlığı cezalandıran bir okul sistemi varsa sıkıntı oluyor. Yaratıcı kabiliyetleri destekleyici olmalı. İnovasyon bir oyun. Bu oyunu oynayın”

Fikirlerin kendi ekonomisini bulmasını sağlayan sistem

Türkiye İnovasyon Haftası’na katılan Kickstarter kurucusu Charles Adler gençlerden çıkan yaratıcı fikirlerin hayata geçirilmesindeki engelleri ortadan nasıl kaldırılması gerektiğini anlattı. Kickstarter’in fikri olan insanları potansiyel müşterilerle buluşturduğuna değinen Adler, “Biraz normların dışında bir iş ortaya attığınızda bu fikirler hak ettiği değeri görmüyor. Temelde amacımız bu fikirleri dünyaya sunmak. Yaratıcı ile potansiyel müşteri arasındaki bariyerleri yıkmak istedik” diye konuştu.

Türkiye İnovasyon Haftası’nın son günü etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerini hatırlatarak, Türkiye’yi bugünlere getiren politika ve uygulamaların çok önemli olduğunun kaydetti. Ancak bu politikalarla hedefe ulaşılamayacağının altını çizen Erdoğan, “Hedeflerimiz için çıtayı yükselterek ve yeni politikalar geliştirerek yolumuza devam etmeliyiz. Elbette üretmeye devam etmeliyiz. Marka değeri yüksek, ileri teknoloji üretmek zorundayız. Bunun için eğitim ve öğretime önem vermeliyiz” diye konuştu.

Ar – Ge konusunda Türkiye’nin çok daha atak ve kararlı adımlar atması gerektiğine de değinen ve bu nedenle inovasyonun önemine vurgu yapan Erdoğan, milli gelirden Ar-Ge için yapılan harcamaların yüzde 3 seviyesine yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan ayrıca, ihracatta ileri teknoloji ürünleri oranının yüzde 10’a, orta yüksek teknoloji ürünlerinin oranını da yüzde 50 seviyesine çıkarmanın gerekliliğinin önemine değinerek, “Sürüdürülebilirlik için bunu yapmamız önemlidir. Başka türlü 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. İnovasynon kültürünü bunun için hem bireysel hem kurumsal anlamda geliştirmeliyiz” diye konuştu.

Gençleri yetiştirirsek inovasyonda atamayacağımız adım yok

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye’nin inovasyon alanındaki gelişimi için gençlerin potansiyelinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin yeterince petrol, doğalgaz, altın madeni gibi kaynağının olmadığını, buna karşın genç, üretken, çalışkan bir genç nüfusunun olduğunu vurgulayan Elitaş, “Türkiye’de toplam nüfusun yaklaşık 12 milyonu 15-24 yaş aralığında. Türkiye İnovasyon Haftası’nda öğrencilerin gözlerindeki kıvılcımı, zekalarını, heyecanlarını gördük. Gençlerdeki bu potansiyeli daha ileriye götürürsek, inovasyon konusunda atamayacağımız adım, ulaşamayacağımız menzil olmayacaktır. Gençlerin buluşlarını ekonomik değer haline dönüştürmek, devletin olduğu kadar iş dünyasının da görevidir. Mevlana, ‘İnsanın kanadı, gayretidir’ demiş. Bizler birbirimizden bir şey öğrenmezsek, işbirliği yapmazsak, inovasyonu başaramayız” dedi.

Dünyanın inovasyon şampiyonları İnovasyon Haftası’nda belirlendi

Türkiye İnovasyon Haftası’nın etkinlikleri arasında yer alan ve dünyanın inovasyon şampiyonlarının belirlendiği ‘Küresel IMP³rove Ödülleri’ni Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Bakanı Elitaş ve TİM Başkanı Büyükekşi birlikte verdi.  Bu yıl ilk kez İstanbul’da verilen ‘Küresel IMP³rove Ödülleri’, Büyük Firmalar ve  Kobi Grubu kategorilerinde gerçekleştirildi. İki ayrı kategoride finale kalan 10 firma arasındaki Grupo Fleury, Labris, Arçelik, Action, Fidko, Solwa, Tarkett, PICC, Cosberg, Rosenbauer yarıştı. Burada Büyük Firmalar kategorisinin şampiyonu Fransa’dan Tarkett, Kobi Grubu kategorisinin şampiyonu ise İtalya’dan Cosberg firması oldu. Büyük firmalar finalistleri kategorisinde Türkiye’yi temsil eden Arçelik adına başarı ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç,   Büyükekşi’den aldı.

TİM tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen  İnovaLİG Ödül Töreni’nde de 5 ayrı kategoride şampiyonlar ödüllendirildi. Burada ise İnovasyon Stratejisi kategorisinde Kordsa Global, İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü kategorisinde İETT, İnovasyon Döngüsü kategorisinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi,  İnovasyon Kaynakları kategorisinde MİR Ar-Ge, İnovasyon Sonuçları kategorisinde ise Teklas birinci oldu.

Türkiye İnovasyon Haftası, İstanbul’da başarıyla tamamlanırken, etkinlikleri 50 bin kişi izleyerek yeni bir rekor yaşandı.

Exit mobile version