Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Elektronik Tebligat Uygulaması Başlıyor

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
t.apak@apakymm.com
apakymm@gmail.com

I. GİRİŞ

Elektronik Tebligat; Vergi Usul Kanunu’nun E-Tebligat’a ilişkin 107/A maddesine dayanılarak düzenlenmiş bulunulan ve 27.8.2015 Tarih, 29458 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 456 Seri No.lu VUK Genel Tebliği ile 1.1.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai, ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar, elektronik tebligat uygulamasının kapsamına alınmıştır. Elektronik tebligat uygulamasına 01.01.2016 tarihinden itibaren başlanacaktır. Ancak mükellefler buna ilişkin “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi” ni en geç 31.12.2015 tarihine kadar bağlı bulundukları Vergi Dairesine bizzat teslim etmeleri gerekmektedir. Vergilendirmeyle ilgili elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır. Mükelleflerin, internet vergi dairesi aracılığıyla yapılan elektronik tebligatları günlük olarak düzenli bir şekilde takip etmeleri önem arz etmektedir.

II. KAPSAM

Elektronik Tebligat Yapılacaklar:

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken elektronik imzalı evrak, elektronik tebligat sistemi kullanılmak suretiyle muhatabın elektronik tebligat adresine tebliğ edilebilecektir.

Elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar;

A) Kurumlar Vergisi Mükellefleri

B) Ticari, Zirai ve Mesleki Kazanç Yönünden Gelir Vergisi Mükellefiyeti Bulunanlar

C) İsteğe Bağlı Olarak Kendilerine Elektronik Tebligat Yapılmasını Talep Edenler

Elektronik Tebligat Adresi Nasıl Alınır ?

A) Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi

Kurumlar vergisi mükelleflerinin 1 Ocak 2016 tarihine kadar elektronik tebligat adresine sahip olabilmek için gerekli başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bunun için   “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi” ni (GİB web sayfasındaki) ekleriyle birlikte 01.01.2016 tarihine kadar kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

Bu mükelleflerin; noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat teslim etmeleri gerekmektedir.

B) Gelir Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi

Gelir vergisi mükellefleri de 01.01.2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi “ ni (GİB web sayfasındaki) internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir.

GİB İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir.

İnternet Vergi Dairesi Kullanıcı Kodu, Parola ve Şifresine Nasıl Sahip Olunacak ?

Elektronik tebligat sistemini kullanmak üzere, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bildirimde bulunan mükelleflere vergi dairesince, müracaat anında sistemden üretilecek internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf verilecektir.

Kurumlar Vergisi Mükelleflerinden daha önce internet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunanların EK1 formunda yer alan;

“Daha önceden internet Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifrem bulunması nedeniyle, şifremi elektronik tebligat alma işlemlerinde de kullanmak istiyorum.” kutucuğu işaretlemeleri durumunda, aynı kullanıcı kodu ve şifreyi elektronik tebligat alma işlemlerinde de kullanmaları mümkün olacaktır.

Elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecektir. İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresine sahip olan gerçek ve tüzel kişiler şifreleriyle elektronik tebligat adreslerine ulaşacaklardır.

İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi olmayan gerçek kişiler ise sisteme her girişte yapılan kimlik doğrulaması ile elektronik tebligat adreslerine erişeceklerdir.

Kanunun 107/A maddesi gereğince, elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Ceza Hükümleri

Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki özel usulsüzlük cezası uygulanır.

III. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Yazımızda açıklandığı üzere, daha önce uygulamaya konulan E-Fatura, ve E-Defter sistemine ilave olarak getirilen E-Tebligat ise, 1.1.2016 tarihinden itibaren, tüm kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari zirai ve mesleki kazanç elde eden gelir verisi mükellefleri için zorunlu hale gelmiş bulunmaktadır.

E-Tebligat uygulaması için mükelleflerin öncellikle bağlı bulundukları vergi dairelerine en geç 1.1.2016 tarihine kadar müracaat ederek sisteme dahil olmaları için gerekli prosedürü yerine getirmeleri gerekmektedir.

Sistem 1.1.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girdikten sonra, mükellefe olası bir tebligat bundan böyle elektronik ortamda idare tarafından öncelikle cep telefonuna veya mail adresine bir bilgilendirme mesajı olarak gönderilecektir. Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken husus; mükellefin elektronik ortamdaki adresi, kendisine ait herhangi bir mail adresi olmayıp, GİB deki kayıt sistemi olup, her gelen bilgilendirme mesajı sonrası GİB deki elektronik ortamına girmek suretiyle tebligatını almasıdır.

Bu uygulamanın faydası yanı sıra eleştirilen en önemli husus ise; kapsama giren her mükellefin elektronik ortamı düzenli kullanmaması veya kullanamaması sonucu, ilgili tebligattan haberdar olamaması halinde uğrayacağı mağduriyeti ise tartışmalıdır. Örneğin; mücbir sebepler, teknolojiyi kullanamama, yaşlılık hali, uzun seyahat v.b. nedenlerden dolayı E-Tebligattan haberdar olamamak.

Bazı yorumlara göre; mükelleflerin ayrıca mali müşavirlerinin cep telefonlarını veya maillerini de sisteme yazdırmaları halinde, mali müşavire de gidecek bir bilgilendirme maili bazı sıkıntıların önüne geçecektir. Ancak, bu durumda meslek mensubuna gelecek sorumluluk veya cezaya muhatap olma gibi endişeler de bulunmaktadır.

Bir çok kesimde uygulamanın uzatılacağı yönünde beklentiler de bulunmaktadır. Ancak, bize göre uygulamanın ertelenmesi yerine, kademeli geçiş sistemi getirilmesi daha yerinde olacaktır. Şöyleki; önce kurumlar vergisi mükelleflerinden başlamak daha sonra gelir vergisi mükelleflerini de kapsama alarak sistemi belli yıllara yayarak tüm mükellefleri kapsama almak ile daha sağlıklı sonuçlar alınacaktır. Öte yandan her il veya bölge mükelleflerinin duyarlılıkları veya konuya hakim olmaları da aynı olmayacaktır. Bu durumda da; bölgesel bazda veya il bazında önce pilot bölgelerden başlanılması daha sonra kapsamın genişletilmesi daha yararlı olacaktır.  

————————————-

İnternet Vergi Dairesi Uygulamasından yararlanmak isteyen tüzel kişilerin ihtiyaç duyacağı formlar:

İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Tüzel Kişiler)

Zarf Teslim Yazısı

İnternet Vergi Dairesi Uygulamasından yararlanmak isteyen gerçek kişilerin ihtiyaç duyacağı form:

İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler)

İnternet Vergi Dairesi’nde başkasının sizin adınıza işlem yapabilmesi için kullanılacak yetki verme formu:

İnternet Hizmetleri Kullanımına İlişkin Yetki Verme Formu

Exit mobile version