64. Hükümetin Programından:
…
Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştirerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkaracağız. Söz konusu düzenleme ile yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyecek vergi teşvikleri getireceğiz.
Kanunla yatırım, üretim, istihdam ve tasarrufların teşvik edilmesi, vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandı- rılması, vergi tabanının genişletilmesi, vergi adaletinin pekiştirilmesi, vergi güvenliğinin güçlendirilmesi, yürütmede esneklik ve etkinliğin artırılması, tarımda ölçek ekonomisini teşvik eden yeni bir vergilendirme yaklaşımına geçilmesi, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesinin kaldırılması ve basit usul mükelleflerinin kayıtlarını kendilerinin tutabilmesine imkân verilmesi sağlanacaktır.
Kayıt dışılığın azaltılması, yatırım ve üretim üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve mükerrerliklerin önlenmesi amacıyla Damga Vergisi Kanunu gözden geçirilecektir.
Ekonomik ve sosyal politikalara uyum sağlamak, sade ve daha kolay uygulanabilir bir hale getirmek amacıyla yeni Vergi Usul Kanunu çıkaracağız. Bu kapsamda; mükellef haklarını artıran; vergi denetiminde adaleti, eşitliği ve güven duygusunu sağlayan; vergi idaresi uygulamalarında şeffaflığı ve hesap verebilirliği artıran; uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştıran; değerleme hükümlerini mükellef lehine iyileştiren; vergiye uyum maliyetlerini düşüren düzenlemeler gerçekleştireceğiz.
Bütçemizin gelir kısmını daha da iyileştirmek üzere hazırladığımız ‘Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Öncelikli Dönüşüm Programı’ çerçevesinde, temel olarak kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan çağdaş yöntemlerle elde edilmesini amaçlamaktayız.
Programla, gelir mevzuatının oluşturulmasından gelirlerin toplanması- na ve kamuoyunun bilgilendirilmesine kadar olan tüm sürecin kalitesini artırmayı hedefliyoruz.
Temel yaklaşımımız, vergi ödeyenlerden daha fazla vergi almak değil, vergi tabanını genişletmek suretiyle gelirlerin kalitesini artırmaktır.
Program kapsamında; Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz.
Vergi mevzuatına ilişkin düzenlemeleri toplumun ve ilgili tarafların katkılarının alındığı bir süreç içinde gerçekleştireceğiz.
Yerel yönetimlerin öz gelirlerini artıracağız.
Yatırımların üretken alanlara yönlendirilmesi ve tasarrufların artırılması temel amacı kapsamında, gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapacağız.
İstisna, muafiyet ve indirimleri kapsamlı bir analize tâbî tutacağız.
Vergileme alanında vatandaşa hizmeti sunarken, teknolojinin imkânlarından daha çok yararlanacağız.
Kamu gelirleriyle ilgili daha kapsamlı ve detaylı istatistikler üreteceğiz.
Vergi İdaresinin beşeri ve teknik kapasitesini artıracağız.
Kayıt Dışılığın Azaltılması
Adaletli bir yönetimin temel esaslarından biri olarak herkese eşit koşullarda çalışma, kazanma hakkı tanımayı; herkesten adil bir vergi sistemi ile katkı istemeyi benimsiyoruz.
Kayıt dışı ekonominin boyutlarının azaltılmasının, orta ve uzun dönemde ekonomik istikrar, gelir dağılımı ve istihdam gibi birçok makroekonomik unsurun nitelikli bir biçimde iyileşmesine, ekonomide verimlilik düzeyi ve rekabet gücünün yükselmesine, ayrıca kamu gelirlerinin artmasına katkıda bulunacağını görmekteyiz. Bu yaklaşımla, ekonomide etkinliği sağlayacak; kayıtlı çalışmayı, istihdam etmeyi ve vergide gö- nüllüğü artıracak uygulamaları özendirmeyi temel bir ilke olarak kabul ediyoruz.
64. Hükûmet olarak önümüzdeki dönemde uygulamaya koyacağımız 82 64. Hükûmet Programı ‘Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Öncelikli Dönüşüm Programı’mız kapsamında;
Kayıt dışı ekonominin boyutunu ölçerek, kayıt dışılığın yol açtığı etkileri araştıracak ve bir envanter çalışması yapacağız.
Denetim kapasitesini güçlendireceğiz.
Eğitici ve kapsayıcı yöntemlerle toplumun tüm kesimlerinde farkındalığı artıracağız.
Vergilendirme kapasitesini ölçen yöntemler geliştirecek, kayıt dışı istihdamın boyutunu analiz edecek ve yol açtığı sorunları gidereceğiz. Vergiye gönüllü uyumu etkileyen faktörleri analiz edeceğiz ve mükelleflerin vergiye uyum seviyelerini artırıcı uygulamaları hayata geçireceğiz.
Gümrük kapılarını ve gümrükleri modernize ederek yenileyeceğiz.
Ayrıca, sosyal yardım alanların gelirlerinin, kayıtlı işe başlar başlamaz kesilmemesini ve belirli bir süre veya geliri yeterli bir noktaya erişinceye kadar devam ettirilmesini sağlayacağız. Özellikle kısmi süreli çalışanların, GSS ile ilgili ek ödeme sorunlarının çözülerek kayıt dışı çalışmalarının engellenmesini sağlayacağız.
…