“T20 Troyka” üyesi olan TEPAV, 2016 yılında Almanya ve Çin ile ortak çalışacak
ANTALYA- Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da yapılan zirve ile sona erdi. Zirve çerçevesinde TEPAV da T20 başkanlığını Çinli 3 düşünce kuruluşuna devretti.
T20 Devir Teslim Törenine T20 Başkanı ve TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, Dünya Ekonomi ve Siyaset Enstitüsü (IWEP) ve Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS) Direktörü Zang Yuyan, Karşılaştırmalı Ekonomi Etütleri Enstitüsü ve Şangay Uluslararası Etütler Enstitüsü (SIIS) Direktör Yardımcısı Zhang Haibing, Çin Renmin Üniversitesi Chongyang ve Finans Etütleri Enstitüsü (RDCY) Dekan Yardımcısı Wang Wen katıldı.
TEPAV Direktörü Güven Sak törende yaptığı konuşmada, önceki yıllarda G20’nin önceliğinin finansal piyasaların istikrarı olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin dönem başkanlığında ise kalkınma ajandasının güçlendirilmesinin ön plana çıkarıldığına dikkat çekti. Bu çerçevede inovasyon ve teknolojinin ağırlıklı olarak ele alındığını ifade eden Sak, “Çin’in dönem başkanlığında da, birlikte, gelişmekte olan ülkeler için Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu güçlendirilmiş yeni bir G20 gündemi inşa edebiliriz” dedi.
Çinli konuşmacılar ise kendi dönem başkanlıklarında TEPAV ile yoğun olarak işbirliği yapma isteklerini dile getirdiler.
T20 Troykası…
TEPAV 2016 yılında troyka üyesi olarak T20 çalışmalarına devam edecek. Troyka 2015 Başkanı TEPAV, 2016 Başkanı Çin ve 2017 Başkanı Alman düşünce kuruluşlarından oluşacak. Bu çerçevede, 8-9 Aralık günlerinde Almanya ve 14-15 Aralık günlerinde Çin’de birer toplantı yapılacak. Bu toplantılarda TEPAV kendi çalışma ve deneyimlerini paylaşacak.
T20 Antalya…
TEPAV, Antalya G20 Zirvesi çerçevesinde, 12-16 Kasım 2015 tarihlerinde bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinliklere 35 ülkeden 400’ün üzerinde kişi katıldı. Etkinliklerden, “Düşünce 20 Zirvesi-Antalya Global Politika Platformu Konferansı”nda, 2015 yılı sonrası sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmasına ve G20’nin rolü üzerine odaklanıldı.
Teknoloji ve inovasyon konularını G20 gündemine taşımayı amaçlayan “İnovasyon 20 Zirvesi”nde, yeni teknolojilerin, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma ve teknolojik dönüşümün öteki boyutları üzerindeki potansiyel katkılarına dikkat çekildi.
Diğer başlıca etkinlikler ise “Mülteci Krizi ve G20 Konferansı” ile “Dünya Kobi Forumu Konferansı” oldu.
Düşünce 20 (Think 20, T20),
G20 gündeminde olan konularda analizler geliştirmeleri ve G20’nin somut ve sürdürülebilir politikalar üretmesine destek olmaları amacıyla G20 ülkelerinden düşünce kuruluşlarını bir araya getiren bir grup olarak kuruldu. T20 Meksika’da 15 ülkeden düşünce kuruluşlarını bir araya getirerek çalışmaya başladı. Rusya’da sadece bir büyük konferans düzenlendi. Avustralya ilk defa etkinlikleri ve basılı çalışmaları ciddi bir sisteme soktu. Avustralya’da toplam 6 etkinlik gerçekleştirildi. Bunların beşi Avustralya’da yapıldı.
T20’nin 4. Başkanı Türkiye’nin farkı ne oldu?
9’u kapalı çalıştay, 8’i kamuya açık konferans toplam 17 etkinlik yapıldı. İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya, Ottawa, Berlin, Şangay, Mumbai, Vaşington ve Adis Ababa’da etkinlikler gerçekleştirildi. Sadece kapalı etkinliklerde toplam 22 ülke ve 146 kurumdan 340 kanaat önderi biraraya getirildi.
Yapılan çalıştayların coğrafi dağılımı, etkinlik sayısı ve temsil edilen kurum ve kuruluş çeşitliliği geçmiş yıllara göre büyük ölçüde artırıldı. Türkiye’nin G20’deki kapsayıcılık önceliğine paralel olarak, farklı coğrafya ve farklı görüşlerdeki düşünce kuruluşlarının da T20’de sesinin duyulması sağlandı.
Ortak araştırma platformu
T20 için ilk defa bir web sitesini devreye sokuldu. Bu kapsamda 17 kurumca hazırlanan 15 rapor ve 22 blog yazısı yayımlandı. TEPAV G20 Araştırmaları Merkezi 11 rapor ve 14 blog yazısı yayımladı.
Yeni araştırma konuları
T20 araştırma ve tartışmalarını bugüne kadar G20 gündemindeki birkaç öncelikli konuya odaklanarak yürütüyordu. Avustralya dönemindeki odak konular küresel yönetişim ve finans, ticaret serbestleştirmesi, altyapının finansmanı ve kalkınma olarak belirlenmişti.
T20, Türkiye’nin G20’deki kapsayıcılık önceliği çerçevesinde, bu konu başlıklarını, Küresel Yönetişim ve Finansal İstikrar, Altyapı, İstihdam, Ticaret ve Yatırım, Sürdürülebilir Kalkınma ile Enerji Yönetişimi olarak genişletti.
Gelecek gündemi olarak ise Teknoloji ve İnovasyon ile İnternet Yönetişimi ele alındı.