Antalya’nın Belek Turizm Bölgesi’nde düzenlenen G20 toplantıları kapsamında, Xanadu Otel’de Dünya KOBİ Forumu (World SME Forum) ve OECD arasında mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptına TOBB ve B20 Türkiye Başkanı Hisarcıklıoğlu, OECD Genel Sekreketeri Angel Gurria ile Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John Danilovich imza koydu.
TOBB ve B20 Türkiye Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı “B20 Çin’de KOBİ Gündemi” başlıklı kapanış konuşmasında, Dünya KOBİ Forumu’nun (WSF) hem G20, hem de dünya ekonomi tarihinde bir ilk olduğunu belirterek, bu forumun tüm dünyadaki KOBİ’lerin sesi olacağını söyledi.
Bu sayede KOBİ’lerin küresel çapta ilk defa görüş ve önerilerini tek bir elden ve daha güçlü şekilde iletmek imkanı bulacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, forumun tüm küresel KOBİ’leri temsil edecek kapsayıcı bir mekanizma olduğunu dile getirdi.
-Forumun kar amacı yok
Söz konusu forumun kar amacı gütmeyen, uluslararası bir organizasyon olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, misyonunun “araştırma, danışmanlık, KOBİ’lerin hakkını küresel ölçekte savunma, farklı ülke KOBİ’leri arasında bağlantı kurulmasının temini” olduğunu kaydetti.
KOBİ’lerin dünyadaki istihdamın üçte ikisini ürettiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Ancak KOBİ’lerin seslerini duyuracak, haklarını savunacak bir mekanizma bugüne kadar yoktu, uluslararası organizasyonlar büyük firmalarının tekelindeydi. Şimdi WSF ile bu tekeli kırıyoruz. Bu önemli bir girişimdir. Zira KOBİ’ler nitelikli çalışan bulma, finansmana ulaşım, küresel değer zincirlerine eklemlenme, yeni büyüme ve pazar imkanları bulma konularında küresel ölçekte pek çok sıkıntı ile karşı karşıyalar. Tüm bu nedenlerle, WSF gibi mekanizmaya ihtiyaç duyuldu, küresel ekonominin gündemine KOBİ’leri taşımak için kuruldu.”
WSF’nin G20 içinde kalıcı olarak yer almasını istediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Ancak bu şekilde KOBİ’ler dünya gündeminde hak ettikleri öneme ve sese sahip olabilirler” dedi.
-“Çin’in de bu mekanizmaya sahip çıkacağına inanıyoruz”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, B20 Türkiye’den sonra, 2016’da B20 Çin’in de aynı şekilde bu mekanizmaya sahip çıkacağına inandıklarını belirterek, “KOBİ’ler konusunda deneyim ve başarı sahibi Çinli meslektaşlarımızla birlikte çalışacağımız için memnuniyet duyuyoruz. Gelecek yıl G20 dönem başkanlığını üstlenecek Çin’e ve B20 dönem başkanlığını devralacak Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi’ne başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.
-OECD Genel Sekreteri Gurria
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, “Dünya piyasalarında bir daralma söz konusu, bu durum, finansman imkanlarını da azaltıyor. Bu da en çok finansman yeterliliği ve fırsatlarına bel bağlamış olan KOBİ’leri etkiliyor” ifadelerini kullandı.
OECD Genel Sekreteri Gurria, imza töreninin ardından yaptığı konuşmada dünya piyasalarının daralmakta olduğunu ve bu durumun finansman imkanlarını da azalttığını belirterek, “Bu ise en çok kredi yeterliliği ve fırsatlarına bel bağlamış olan KOBİ’leri etkiliyor” dedi.
OECD olarak finansman boşluğunu doldurmayı hedeflediklerini ifade eden Gurria, bu kritik durumun G20’nin ajandasında bulunduğunu ve Antalya’ya gelecek liderler arasında tartışılacağını söyledi.
Gurria, Türkiye’nin kendi ülkesi Meksika gibi bir KOBİ ülkesi olduğuna işaret ederek, KOBİ’leri dünya değer zincirinin bir parçası haline getirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Çok az sayıda KOBİ’nin ihracat zincirinin parçası olduğunu dile getiren Gurria, KOBİ’lerin bunu ancak teknolojiyi daha çok kullanarak başarabileceğini kaydetti.
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John Danilovich ise söz konusu anlaşmayla KOBi’lerin uluslararası büyüme imkanlarını maksimize etmeyi amaçladıklarını belirtti.
-“Türkiye’nin ortaya koydukları devam ettirilecek”
B20 Çin Şerpası Yu Ping ise Türkiye’nin dönem başkanlığında B20 Türkiye’nin çok başarılı geçtiğini, ortaya konulan politikaların çok kapsamlı olduğunu ve KOBİ’lerin sesini güçlü şekilde ifade ettiğini kaydetti.
Ping, Çin’in başkanlığında gelecek yıl yapılacak G20 zirvesinde, önceliklerinin “Türkiye’nin B20’de ortaya koyduklarının devam ettirilmesi, dünya ekonomisinde ticaret ve yatırım büyümesinin teşvik edilmesi, dünyada ekonomik ve mali yönetim verimliliği için yapının geliştirilmesi, karşılıklı yararlı işbirliği yoluyla kapsayıcı ve uyumlu büyümenin teşviki” olduğunu bildirdi.