Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Adana’da inovasyon rüzgarı’ esti

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonu ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Türkiye İnovasyon Haftası, Adana Buluşması’ na  etk ulusal ve uluslararası 47 konuşmacı,  16 üniversiteden öğrenci ve akademisyenler ile iş dünyasının önemli temsilcileri ilgiyle izledi. Türk iş dünyasından sıra dışı kadınlara, dijitalleşmeden tasarım ve mimariye, sanayi üniversite işbirliğinden sanayide inovasyon ve teknolojiye kadar birçok konu başlığında düzenlenen panel ile konferanslarda ise konuşmacılar adeta soru yağmuruna tutuldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyonun önemine değinerek, “Yaşam kalitesiyle lojistik imkanlarıyla alt yapısıyla ihtiyaç duyduğu bir yatırım hamlesini nasıl Adana’da dönüştürebiliriz. Bunun peşindeyiz” dedi.

Türkiye’yi 2023 vizyonuna taşıyacak katma değerli üretim ve ihracat hedefinde inovasyon, Ar-Ge ve tasarım gücüne inanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Anadolu’ya yaydığı inovatif ruhu Adana’ya taşıdı. ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ Adana organizasyonuna, partner ülke Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Autodesk Teknoloji Fütüristi Jordan Brandt, Finlandiye Ulaştırma Bakanlığı Trafik Lab Koordinatörü Elias Pöyry, ‘Yaratıcılık ve İnovasyon’ kitabının yazarı ve inovasyon danışmanı Frans Johansson katılarak inovatif olmanın ip uçlarını verdi. Etkinliğin ilk gününde ayrıca Türk iş dünyasından Zeynep Bodur Okyay, Fuat Tosyalı, Hamdi Akın gibi önemli isimler de inovasyonun önemini ortaya koyan konferansta söz aldılar.

Ekonomi Bakanlığı’nın desteği, TİM’in organizasyonu, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ev sahipliği, Arçelik, THY, Turkcell ve Türk Ekonomi Bankası’nın sponsorluğunda 5- 6 Kasım tarihlerinde Sheraton Adana Hotel’de gerçekleşti. Adana’da adeta inovasyon ateşi yakan ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ toplantı salonu tamamen dolarken, birçok kişi de konuşmacıları ayakta izledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gençlerin üniversitelerin ve iş dünyasının organizasyona gösterdikleri ilgiden memnun olduklarını ifade etti.

Adana dönüşüm peşinde

Umudun ve bereketin kenti Adana’da inovasyon için buluşmanın önemine değinen Büyükekşi, ünlü bir ekonomistin “Rekabet dünyasında iki seçeneğiniz var. Ya kaybedersiniz ya da kazanmak için değişirsiniz” sözünü hatırlatarak şöyle devam etti:

“Lider bir ekonomiyi hedef edindik. Bu hedefe doğru gitmenin yolu da üretim ve ihracatı artırmaktan geçer. Ama artırırken sadece sayısal olarak değil katma değeri artırmalıyız. Buna da inovasyon kültürünü oluşturarak varabiliriz. İnovasyon kültürünü yaymak için çok boyutlu çalışmalar yapıyoruz. 4 yıldır sürdürdüğümüz bu çalışmalarımızı geçen yıl Anadolu’ya yaydık. Adana’da çok önemli bir sanayi kültürü var. Yaşam kalitesiyle lojistik imkanlarıyla alt yapısıyla ihtiyaç duyduğu bir yatırım hamlesini Adana’da nasıl dönüştürebiliriz. Bunun peşindeyiz.”

Hata yapmaktan korkmayın

AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de Türkiye’nin ihracat verilerine değinerek başta parite olmak üzere siyasi ve bölgesel kırılganlıklar yaşandığını hatırlattı. Bu kırılganlığın  ortadan kaldırılabilmesi için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma üzerinde duran Aymen, “En önemli hedefimiz fasonculuktan, takipçilikten kurtulmamız. Bizim fiyatlarımızı indirerek daha fazla mal satmamız başarılı olduğumuz anlamına gelmiyor. Yapmamız gereken 10 dolarlık malı 15 dolara satmaktır. Bu da inovasyondan geçer. Uçan evlerden bahsetsem bana tuhaf bakarsınız ama uçan araba desem şaşırmazsınız. Bu beyine düşünceye sınır koymaktandır korkmamamız gerekir. İş hayatında rutinin dışına çıkmamaya, yanlış yapmamaya kurulmuşuz. Hata yapmaktan korkmayan, beynine sınır koymayan genç nesiller istiyoruz” diye konuştu.

Adana Sanayi Odası ve aynı zamanda Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç da  “Yüksek katma değerli üretim gücü için global düşünebilen, yenilikçi gençlere ihtiyacımız var. İnovasyon sadece bakmayı değil görmeyi gerektirir. Zeki, üretken, araştırmacı gençlere ihtiyacımız var. İnovasyon, yenilikçiliği destekleyen ülkelerde olacaktır. Gençlere sesleniyorum. Yenilik peşinde koşmaya devam edin, asla pes etmeyin. Başarısız olmadan başarılı olunamayacağını unutmayın” dedi.

Riskler azaltılarak doğru ortam oluşturulmalı

‘Türkiye İnovasyon Haftası’ Adana organizasyonunun partner ülkesi Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ise “Bizler yenilikçilikte çok hızlı gelişiyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz. Kamu eğitimine, bilgiye açık erişime ve toplumsal eşitliğe inanıyoruz. Herkesin sürece, zenginliğimize, refahımıza katkıda bulunması gerek. Devletin rolü de doğru ortamı yaratmak ve riskleri azaltarak rekabet ortamı oluşturmak” dedi.

İnovasyonda iklim, kadın ve dijitalleşme öncelikli

Etkinliklerin konuşmacıları arasında yer alan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da grup olarak yenilikçiliğe ve inovasyona verdikleri önemi vurguladı ve bu alandaki faaliyetlerini anlattı. Sabancı, iklim değişikliği, kadın ve dijitalleşme üzerinde durduğu konuşmasında şunlara değindi:

“İklim değişikliğinde enerjiden alt yapıya nasıl değişim yaratarak fırsata çeviririz buna çalışmalıyız. Ayrıca iklim değişikliğinde bir başka akım da kentleşme ile birlikte elektrifikasyon ihtiyacı artacağından akıllı şebekelerin hızını yükseltmek gerekiyor. Kadının her alana daha da artan katılımı gerek. İş hayatında hem yeniliği üreten hem de karar alıcı olması gerek. Üçüncü trend de dijitalleşmeyle birlikte iş yapış şekilleri hızla değişiyor. Bunlar üzerinde odaklanmalıyız. İnovasyonun peşinde koşmalıyız.”

Sahnede tasarım

Autodesk Teknoloji Fütüristi Jordan Brandt da “Benim görevim size inovasyonu anlatmak değil, göstermek” diyerek başladığı konuşmasında gelecekte makinelerle ilgili nasıl ilişkiler olacağını kurgulamaya çalıştı. Geleceğin beklendiği gibi olmayacağına işaret eden Brandt, sahnede dijital ortamda hazırladığı eskizlere ilginç tasarım örnekleri sundu ve “Yapmamız gereken inançlarımızı bir kenara koyup neyin değerli olduğunu belirlememiz için doğru soruyu sormak. “

İnovasyon için oyunun kuralları değişmeli

Türkiye İnovasyon Haftası’nda gençlere, akademisyenlere, sanayicilere, kamuya inovasyon yolunda hata yapmaktan korkmamaları, deneme ve yanılmadan asla vazgeçmemeleri, farklı düşünenlerle birlikte çalışmaları gibi mesajlar çıktı.

İnovasyon için büyük Ar-Ge harcamalarının gerekmediğinin de anlatıldığı etkinlikte, oyunun kurallarının değiştirilmesinin inovatif olmak için önemli bir adım olduğu ortaya kondu.

Türkiye’de katma değerli yüksek üretime ve ihracata odaklanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2012’den bugüne yürüttüğü ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinlikleriyle inovasyonda farkındalık yarattı. ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nın Adana ayağında bölge illerdeki öğrenciler iki gün boyunca salonu doldurdular.

‘Kazanmak için değişin’

Etkinliklerde katılımcılara seslenen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ünlü bir ekonomistin “Rekabet dünyasında iki seçeneğiniz var. Ya kaybedersiniz ya da kazanmak için değişirsiniz” sözünü hatırlattı. Organizasyona ev sahipliği yapan AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de “İş hayatında rutinin dışına çıkmamaya, yanlış yapmamaya kurulmuşuz. Hata yapmaktan korkmayan, beynine sınır koymayan genç nesiller istiyoruz” diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes’de gençlerle düzenledikleri çalıştaylarda , inovasyonun en baş düşmanı dar kalıplara sıkışmış anlayışı yıkmaya çalıştıklarını aktardı.

‘İnovasyon için oyunun kurallarını değiştirin’

İş Dünyasından Güler Sabancı, Ali Sabancı, Zeynep Bodur Okyay, Hamdi Akın, Fuat Tosyalı ve Avni Çelik gibi önde gelen isimler dinleyicilere inovasyon peşinde koşarken hata yapmaktan korkmamaları gerektiğini söylediler. Yaratıcılık ve İnovasyon kitabının yazarı ve inovasyon danışmanı Frans Johansson da inovatif olmak için büyük Ar-Ge bütçelerine ihtiyacı duyulmadığını vurgulayarak, “İnovasyon için oyunun kurallarının değiştirin. Yaşadığınız ülkenin kültürel değerlerini alın. Bir alanda derinlemesine uzman olun, Fark yaratmak için farklı insanlardan ekipler kurun. Son olarak da ne kadar çok farklı fikir ortaya koyabiliyorsanız koyun. İnovasyona ulaşmanız bence bu şekilde artacaktır” diyerek ipuçlarını sıraladı.

 İnovasyonda Finlandiya örnek ülke

‘Türkiye İnovasyon Haftası’ Adana organizasyonunun partner ülkesi Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ise yenilikçilikte çok hızlı geliştiklerini paylaşarak bunu nasıl başardıklarını anlattı. Etkinliğin en ilginç konferanslardan birini gerçekleştiren Autodesk Teknoloji Fütüristi Jordan Brandt da “Benim görevim size inovasyonu anlatmak değil, göstermek” diyerek başladığı konuşmasında sahnedeki dijital ekranda inovatif tasarımın nasıl yapılacağını gözler önüne serdi.

Exit mobile version