Rus Sebze Üreticileri İthalatta Tam Kontrol Uygulaması Talep Ediyor
Rus sebze üreticileri, yabancı şirketlerin pazarda haksız rekabete neden olduklarını belirterek, hükümetten ithal ürünlerin gümrüklerde kimyasal maddelere karşı tam denetime tabi tutulmasını istediler.Rus Sebze Üreticileri Birliği (SPO), ithal sebze ürünlerinin denetimi konusundaki taleplerini Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç’e ilettiler.
SPO’nun verdiği bilgilere göre, ithal domates, salatalık ve yeşil sebzelerin yüzde 20’sinde kullanım süresini uzatan ve üretim maliyetini düşüren aşırı miktarda pestisitler ve kimyasal maddeler bulunuyor.
Rusya domates, salatalık ve yeşil sebze ithalatını ağrılıklı olarak Çin, Türkiye, Fas ve İran’dan yapıyor.
Kaynak: RBC Haber Ajansı
Yayımlayan: St. Petersburg Ticaret Ataşeliği
Küçük ve Dağınık Adalar
Otomobil Piyasası
Fas: Güneş Enerjisi Alanında Önemli Yatırım
2020 yılında Ourzazate projesi tamamlandığında dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi alanı olacak. Noor 1 160 megawatt enerji yaratacak. Diğer iki kısım 2017 de başlayacak. 2020 yılında 580 mw enerji üretmesi planlanıyor. Rüzgar ve hidro enerji ile birlikte ülkenin enerji ihtiyacının yarısının karşıulanması planlanıyor. Şu anda enerji ihtiyacının % 94 ü fosil yakıtlardan karşılanıyor. Söz konusu durum bütçe açığının en önemli sebeplerinden birisi. Ourzazate projesi 500 mw lik bir proje. Söz konusu projede, dünya bankası temiz enerji fonu, yeniden yapılanma ve kalkınma uluslararası bankası, suudi akwa power ve ispanyol konsorsiyum TSK-Acciona-Sener yer almakta.
Kaynak: moroccoworldnews
Yayınlayan: Rabat Ticaret Müşavirliği
Fas: Maroc Telecom 51 Milyon Müşteriye Ulaştı
Fas’ın en büyük telekom operatörü Maroc Telecom 2015 Eylül ayı itibariyle 15 milyon müşteriye ulaştı. Söz konusu büyüme özellikle Ocak 2015 yılında firmanın Afrika’da ki 6 ülkede gerçekleştirdiği telekom operatörleri ile birleşmeden kaynaklandı. Temmuz ayında 4G hizmetinin verilmeye başlanamsı ile birlikte mobil internet kullanımında % 44,5 lik bir büyüme gerçekleştiren şirket, portföyüne 6.4 milyon yeni müşteri ekledi. ADSL müşteri potansiyeli ise % 15,5 lik büyüme ile 1.1 milyona ulaştı.
Kaynak: moroccoworldnews
Yayınlayan: Rabat Ticaret Müşavirliği
Yeni Açıklanan Dünya Bankası 2016 Raporu’nda İtalya Genel Sıralamada 11 Basamak Atladı.
Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Doing Business 2016” çalışmasında İtalya 45. sırada yer aldı. 189 ülkenin değerlendirilmeye alındığı Raporda yer alan alt göstergelerde bu sene İtalya için belirlenen sıralama aşağıdaki tabloda gösterilmektedir:
GÖSTERGELER | 2015 | 2016 |
---|---|---|
Dış Ticaret | 37 | 1 |
Şirket Tasfiyesi | 29 | 23 |
Tapu Kaydı | 41 | 24 |
Yatırımcıların Korunması | 21 | 36 |
İşe başlama | 46 | 50 |
Elektrik Temini | 102 | 59 |
İnşaat izni | 116 | 86 |
Kredi temini | 89 | 97 |
Sözleşmenin icrası | 147 | 111 |
Vergi ödeme | 141 | 137 |
GENEL SIRALAMA | 45 | 56 |
Kaynak: Doing Business 2016 |
Kaynak: Il Sole 24 Ore 28 Ekim 2015
Yayımlayan: Roma Ticaret Müşavirliği
Makedonya’da iş yapmak gittikçe kolaylaşıyor!
Dünya Bankası Doing Business 2016 raporuna göre; Makedonya iş yapma kolaylığı açısından 189 ülke içerisinde 12. sırada yer almış ve bölgesinde en başarılı performansı gösteren ülke olmuştur. Doing Business 2016 raporuna www.doingbusiness.org/reports/global-reports/doing-business-2016 web adresinden ulaşılabilir.
Kaynak: Üsküp Ticaret Müşavirliği
Özbekistan’da yüksek hızlı tren ağı genişliyor…
Özbekistan Demiryolları A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Birinci Yardımcısı Davron Dehkanov, İspanyol şirketi Talgo yetkililerinin 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde yapılacak Uluslararası Yatırım Forumu kapsamında Taşkent’e geleceğini bildirirken, bu ziyaret sırasında yeni yüksek hızlı tren alımı konusunda bir anlaşma imzalanacağını duyurdu. Taşkent-Buhara hattında kullanılması öngörülen yeni tren ile ilgili anlaşmanın detayı hakkında açıklama yapılmadı.
Kaynak: www.uzdaily.uz
Yayımlayan: Taşkent Ticaret Müşavirliği
İş Yapma Kolaylığında Litvanya 20. Sırada
Dünya Bankası tarafından her yıl yayınlanan “Doing Business” raporunda iş yapma kolaylığı listesinde 2016 yılı için Litvanya 24. sıradan 20. sıraya yükseldi. Litvanya’nın sıralamasının yükselmesinde en önemli etkinin iş kurma, elektrik temini ve şirketlerde azınlık haklarının korunması alanlarında gösterilen başarılardan kaynaklandığı açıklandı.
Söz konusu listede, diğer Baltık ülkelerinden Letonya 22. sırada yer bulurken, Estonya 16. sırada yerini aldı.
İş yapma kolaylığı listesinde ülkemiz 55. sırada yerini korurken, ilk üç sırasıyla Singapur, Yeni Zelanda ve Danimarka’dan oluştu.
Kaynak : Dünya Bankası “Doing Business 2016” Raporu
Yayımlayan : Vilnius Ticaret Müşavirliği
İsveç: Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Sıralaması
İsveç, iş yapma kolaylığı açısından global sıralamalarda en üst sıralarda yer almaktadır.
28 Ekim 2015’te açıklanan Dünya Bankası’nın “ Doing Business 2016” Raporunda, İsveç, iş yapma kolaylığı açısından 189 ülke arasında 8 inci sıradadır (Geçen yıl, 9 uncu sırada).
Rakibi ülkeler olarak sayılan Danimarka (3.), Finlandiya (10.), İzlanda (19.), Almanya (15.) ve Fransa (27.) sırada yer alıyor.
Bahse konu iş yapma kolaylığı göstergeleri detaylı incelendiğinde, İsveç’in sıralamada en önde yer aldığı değişkenler ve sırası, “elektrik/enerji temini (7.)”; “azınlık yatırımcı haklarının korunması (14.)”; “işe başlama (16.)”; en geriye düştüğü değişkenler ve sırası ise “kredi/mali kaynak temini (70.)”, “vergi ödemesi/yükü (35.)”. Öte yandan, İsveç’ te işgücü temininin güçlüğü ve maliyetlerinin yüksekliği özellikle vurgulanması gereken bir husustur.
Yayımlayan: Stokholm Ticaret Müşavirliği
Kuveyt ekonomisi 2014’te küçüldü
Kuveyt Merkez Bankasının belirttiğine göre, petrol fiyatlarındaki düşüşün sonucu olarak Kuveyt ekonomisi 2010’dan buyana ilk defa daraldı. Ükenin Gayrı Safi Milli Hasılası petrolden sağlanan gelirin %1.7 daralması sebebiyle 2014’te %1,6 daraldı.
Kuveyt, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaları telafi edebilmek için ekonomisini çeşitlendirmeye çalışmaktadır. Merkez Bankasının ifade ettiğine göre geçen yıl petrol dışı milli gelir %2.1 artmıştı. Dünya Bankası rakamlarına göre, ülke ekonomisi 2009’daki %7.1 daralmadan sonra 2010’da %2,4 büyümüştü. 2013’te ise Merkez Bankası ekonominin %1,1 büyüdüğünü belirtmiştir.
Kaynak : Kuwait Times
Yayımlayan : Kuveyt Ticaret Müşavirliği
Kosova “Doing Business” Sıralamasında 6 Basamak Yükseldi.
Dünya Banka’sının yayımladığı son “Doing Business” raporuna göre Kosova iş yapılabilir ülkeler sıralamasında 6 basamak yükselerek 75. sırada yer aldığı belirtilmektedir. Rapora göre Kosova’da işletme kurma prosedürleri açısından da listede 58. sıradan 42. sıraya çıkmıştır.
Kaynak : Kosova Sot Haber Sitesi
Yayımlayan : Priştine Ticaret Müşavirliği
Kosova’da Ekonomi, İşsizlik ve Yolsuzluk En Büyük Sorunlar Arasında.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Amerika Birleşik Devletleri Ajansı (USAID) tarafından yayımlanan Kamuoyu Nabzı raporunun 10. sayısında Mart – Eylül 2015 dönemine ilişkin yapılan anket sonuçlarına göre 2015 yılında, vatandaşların kurumların çalışmalarına ilişkin memnuniyet seviyesinin en düşük seviyede olduğu açıklanmıştır. Rapora göre işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk gibi ekonomik faktörler Kosova’nın en büyük sorunları olmaya devam etmektedir.
Kaynak : UNDP Kosova Ofisi;
Yayımlayan : Priştine Ticaret Müşavirliği
Avusturya`nın 2014 Yılı Dış Ticaret Rakamları
Avusturya İstatistik Kurumu`nun verilerine göre, 2014 yılında Avusturya’nın toplam ithalatı %0,7 oranında gerileyerek 129,8 milyar Avro, ihracatı ise %1,8 artışla 128,1 milyar Avro seviyesinde gerçekleşmiş, ülkenin dış ticaret hacmi, 257,9 milyar Avro, dış ticaret açığı ise 1,7 milyar Avro olmuştur.
2014 yılında da daha önceki yıllarda olduğu gibi, Avusturya’nın ürün bazında ithalatında, motorlu kara taşıtları, akaryakıt, ham petrol, ilaç ve eczacılık ürünleri, doğal gaz, otomotiv yedek parçaları ve haberleşme cihazları en önemli ithalat kalemlerini oluşturmuştur.
Avusturya’nın en önemli ihraç kalemlerinin başında motor ve aksamı, ilaç ve eczacılık ürünleri, otomotiv yedek parça, motorlu kara taşıtları, adi metallerden mamuller, makine ve cihazlar ile kağıt-karton gelmektedir. Diğer taraftan, çevre teknolojileri ve yenilenebilir enerji de Avusturya ihracatı içinde önem taşıyan bir sektör haline gelmiş olup, Avusturya iş çevrelerinin yurt dışında pazarlamaya çaba gösterdiği sektörlerin arasında öncelikli yeri bulunmaktadır. 2014 yılında Avusturya’nın Türkiye’den ithalatı 1 milyar 285 milyon Avro, Türkiye’ye ihracatı ise 1 milyar 207 milyon Avro olmuştur. 2013 yılı ile kıyaslandığında Türkiye’nin Avusturya’ya ihracatında %7,2 oranında artış kaydedilirken, Türkiye`nin Avusturya’dan ithalatında ise %3,0 oranında düşüş gerçekleşmiştir.
Kaynak: Avusturya İstatistik Kurumu
Yayımlayan: Viyana Ticaret Müşavirliği
Avusturya`nın Yurtdışı Doğrudan Yatırımları
Avusturya Merkez Bankası’nın (OeNB) verilerine göre, 2010 yılında Avusturya’nın uluslararası yatırım yaptığı ülkeler arasında Türkiye 1,249 milyar Avro ve %17’lik oran ile 1. sırada yer alırken, Türkiye’yi sırasıyla Rusya ve Çin takip etmiştir. 2011 yılında Türkiye 1,675 milyar Avro ile Almanya’nın ardından 2. sırada yer almıştır. 2012 yılında ise Türkiye 1,574 milyar Avro ile Avusturya kaynaklarına göre Luxemburg’un ardından ikinci sırada yer almıştır. 2013 yılında ise Avusturya’dan Türkiye’ye 659 milyon Dolarlık doğrudan yatırım girişi olmasına karşın, Verbund’un hisselerinin Alman enerji devi EON’a devri nedeniyle, Avusturya doğrudan yatırımlarında Türkiye’den net çıkış olmuştur. 2014 yılında Avusturya`nın yurtdışındaki doğrudan yatırımları 5,8 milyar Avro olarak kaydedilmis olup, Türkiye`ye yapılan yatırım tutarı ise 164 milyon Avro olmuştur.
Kaynak: Avusturya Merkez Bankası
Yayımlayan: Viyana Ticaret Müşavirliği
Avusturya Turizm Verileri
Avusturya uzun yıllardır turizmi ödemeler dengesi içinde önemli bir kalem olarak muhafaza etmiştir. Ülkede kış turizmi başta olmak üzere, şehir, göl, dağ, köy turizmi olarak adlandırılabilecek türler mevcuttur. Ayrıca, klasik müzik kültürünün oldukça yaygın olduğu Avusturya’da yetiştirmiş olduğu çok sayıda klasik müzik bestecisiyle birlikte kültür ve konser turizmi de önemli boyutlardadır. Diğer taraftan Avusturya çok sayıda uluslararası kongreye ev sahipliği yapmakta, özellikle çok sayıda uluslar arası kuruluşun merkezinin bulunduğu Viyana dünyadaki en büyük kongre şehirlerinin başında yer almaktadır.
Yaklaşık 334.000 çalışanı ile Avusturya ekonomisinin başta gelen kalemlerinden olan turizm sektöründen elde edilen gelirler 2014 yılında 18.1 milyar Avro olmuştur.
2014 yılında 87.239 Türk turist Avusturya’yı ziyaret etmiştir. Bir önceki yıla göre, Türk turist sayısında %0,2 oranında azalma kaydedilmiştir. 2013 yılında ülkemizi 518.273 Avusturyalı turist ziyaret etmiş olup, 2014 yılında ise ülkemizi ziyaret eden Avusturyalı turist sayısı 2013 yılına göre %1,14 azalarak 512.339 olmuştur.
Kaynak: Avusturya Turizm Birliği ve TÜRSAB-Türkiye Seyahat Acentaları Birliği
Avusturya`da İşsizlik Yükselişte
AMS (İş Piyasası Servisi) verilerine göre, Eylül Ayı sonu itibariyle ülkede işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7`lik artışla %8,3`e (391.447 kişi) yükseldi.
Kaynak: www.orf.at
Yayımlayan: Viyana Ticaret Müşavirliği
Moody’s Avusturya`yı Uyardı
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody`s Avusturya`nın AAA olan notunun düşebileceği uyarısında bulundu. Kuruluşun raporunda, vergi reformunun iyi bir başlangıç olduğu belirtilirken, iş piyasası ve emeklilik sisteminde ise reformlara ihtiyaç duyulduğu yer aldı.
Kaynak: Wirtschaftsblatt Gazetesi
Yayımlayan: Viyana Ticaret Müşavirliği
Çin H.C. Tek Çocuk Politikasında Değişikliğe Gidiyor
Çin H.C. gazetesi China Daily’de yer alan bir haberde, Çin H.C.’de büyük şehirlerde yaşayan ve nüfusa kayıtlı olan (hukou belgesi sahibi) aileler için uygulanan ve kısaca “tek çocuk politikası” olarak özetlenebilecek politikada gevşemeye gidileceği ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesinin ilgili kararı kapsamında ikinci çocuğa izin verileceği belirtilmektedir. Halen Çin nüfusunun yaklaşık üçte biri katı “tek çocuk” politikasına tabi olup; nüfusun yaklaşık yarısı da (ağırlıklı olarak kırsal nüfus) ilk çocuk kız olduğu taktirde ikinci çocuk dünyaya getirme hakkına sahiptir. Söz konusu politika ülkenin etnik azınlıkları için uygulanmamaktadır.
Anılan haberde, yeni politika ile her yıl yaklaşık 2,5 milyon yeni doğum beklendiği ifade edilmekte olup; yeni politikanın Çin bürokratik teamülleri kapsamında alt mevzuat hazırlıkları yapıldıktan sonra belirli bir dönem sonra uygulamaya geçeceği değerlendirilmektedir.
Kaynak : China Daily
Yayımlayan: Pekin Ticaret Müşavirliği
Rusya, İş Yapma Kolaylığı Sıralamasında 11 Basamak Yükselerek 51. Sırada Yer Aldı
Dünya Bankası tarafından açıklanan İş Yapma Kolaylığı 2016 (Doing Business 2016) raporuna göre, Rusya Federasyonu 189 ülke arasında iş yapma kolaylığı açısından 51. sırada yer almaktadır.
Rusya’nın iş yapma kolaylığı sıralamasında bir önceki rapora göre 11 basamak yükselerek 62. sıradan 51. sıraya yükseldiği görülmektedir.
Doing Business 2016 rapruna göre iş yapma kolaylığı açısından Singapur, Yeni Zelanda, Danimarka, Güney Kore, Hong Kong, İngiltere, ABD, İsveç, Norveç, Finlandiya sırasıyla ilk on ülke olup, Türkiye söz konusu rapora göre iş yapma kolaylığı açısından 55. sırada yer almaktadır.
Kaynak: Doing Business 2016
Yayımlayan: Moskova Ticaret Müşavirliği
Bulgaristan Gıda Sanayisi Yıl Başından Beri 10 Milyar Bulgar Levası Değerinde Ürün Üretmiştir
Bulgaristan Telegraf Ajansı’nın Ulusal Basın Kulübünde “Tarım Ürünleri İhracatı – Gelişmeler ve Yeni İmkanlar” adlı tartışma forumu düzenlendi. Tartışmanın açılışında Gradus Holding’in sahipleri İvan ve Luka Angelovi kardeşlerine “Yılın En Başarılı Tarımcısı” ödülü verildi.
Bulgaristan Tarım Bakan Yardımcısı Tsvetan Dimitrov’un da katıldığı forum sırasında gıda sanayisinin bu yıl şimdiye kadar üretmiş olduğu ürünlerin yaklaşık 10 milyar Bulgar Levası (5 milyar EUR) değerinde olduğu anlaşıldı. Geçen yılın değerlerine bakarak (9,6 milyar Bulgar Levası) bu yıl artış olduğu da tespit edildi. İfade edilenlere göre Bulgaristan’ın gıda ürünleri ihracatı ülkenin genel ihracatından daha yoğun şekilde gelişmektedir. Gıda ve içeceklerin ihracatı 2015 yılı başından beri 3 milyar Bulgar Levası’nı (1,5 milyar EUR) aşmaktadır ve geçen yılın aynı dönemine bakarak %10 artış kaydetmektedir.
Adı geçen ihracatın en fazla yapıldığı ülkeler, Yunanistan, Almanya ve İtalya başta olmak üzere, AB ülkeleridir. Ayrıca, Bulgar gıda ürünleri ve şaraplarına, Türkiye, Azerbaycan, Çin, Japonya gibi ülkelerin ilgisinin de arttığı gözlemlenmektedir.
Bulgaristan tarım sektöründe son 10-15 yılda en dinamik şekilde gelişen başlık kümes hayvancılığıdır ve bu alt sektörün ürettiğinin %80’i dış pazarlara yöneliktir. Tarım Bakan Yardımcısının ifadelerine göre kümes hayvancılığı Avrupa’da kalite ve rekabet gücüne ulaşan üç sektörden biridir, kümes hayvanlarının yetiştirilmesinde ise Avrupa standartlarını bile aşmıştır. Bulgaristan; hayvanlara insancıl davranış için verilen devlet yardımını savunabilen üç devletten biri olmuştur.
Kaynak: Focus Haber Ajansı
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği
Tacikistan İlk “Madencilik Sektörü Şeffaflık Girişimi (EITI) Raporunu Hazırladı
2013 yılında EITI adaylığı için başvuruda bulunan Tacikistan, ilk EITI Raporunu hazırladı. Maliye Bakan Yardımcısı, hükümet kurumları ile madencilik sektörü ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan Ulusal Konsey, söz konusu rapor üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak raporu nihai hale getirdi.
Kaynak: Asi Plus
Yayınlayan: Duşanbe Ticaret Müşavirliği
Ulusal Bütçe İlk 9 Ayda 10,8 Milyar Somoniye Ulaştı
Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon’ın açıklamasına göre, ülkenin 2015 yılı Ocak-Eylül dönemindeki GSYİH büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre %0,5; dış ticaret hacmi ise % 17,9 oranında düşüş göstermiştir. Anılan dönemde ülkenin ulusal bütçesi ise geçen senenin aynı döneminden 391 milyon Somoni daha az gerçekleşmiş ve 10,8 milyar Somoni olmuştur.
Cumhurbaşkanı Rahmon 2016 yılında inşaat, enerji ve ulaştırma alanlarına özel bir önem verileceğini belirterek, anılan sektörlere 2016 bütçesinden 6,2 milyar Somoni ayrılacağını ifade etmiştir.
Kaynak: Asi Plus
Yayınlayan: Duşanbe Ticaret Müşavirliği
AB’den Bulgar hayvan üreticilerine 11,7 milyon levalık ilave yardım
Bulgaristan Devlet Tarım Fonu’ndan yapılan açıklamada hayvan üreticilerine Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliği’nde süt krizinin üstesinden gelinmesi için ilave destek verilen 11,7 milyon levanın dört tedbir çerçevesinde ödeneceği bildirildi.
İnek yetiştiren çiftlik sahiplerine iki tedbir doğrultusunda 9 918 375 leva ödenmesi öngörülüyor. Alıcılar ve üreticiler tarafından gerçekleştirilen ve beyan edilen süt teslimatları veya 2014/2015 dönemine ilişkin süt pazarlama kotası kapsamında direkt satışlara göre destekleme amacıyla 5 447 975 leva verilecek. İkinci tedbir doğrultusunda hayvan çiftliklerinde yetiştirilen süt ineklerin sayısına göre destekleme için 4 470 400 leva kaynak tahsis edilecek. Ayrıca anne koyun veya anne keçi yetiştiren hayvan üreticilerine 1 541 165 levalık yardım verilecek. Manda sahiplerine de 283 280 levalık yardım yapılacak.
Kaynak: http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=15895
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği
Dünya’nın En Büyük Altın Perakendecilerinden Degusa İlk Asya Şubesini Singapur’da Açtı
Dünya’nın en büyük altın ve nadir metal perakende şirketlerinden biri olan Degusa, Avrupa dışında yer alan Asya’daki ilk şubesini Singapur’da açtı. Yaklaşık 1.5 milyar euro ciroya sahip olan şirketin, Singapur’da sıfır olan katma değer vergisi avantajı ile birlikte gelir seviyesi yüksek olan tüketici kitlesini hedeflediği belirtiliyor. Diğer yandan, yakında faaliyete başlayacak internet sitesi aracılığıyla Singapur’un bölge ofisi olarak dünyanın en büyük pazarları olan Hindistan, Çin ve Endonezya’ya ulaşmak istediği değerlendiriliyor.
Singapur devleti verilerine göre, 2014 yılında altın sektörü ekonomide 500 milyon dolar tutarında bir değer yaratmış ve yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlamış durumda.
http://www.businesstimes.com.sg/companies-markets/gold-retailer-degussa-opens-singapore-branch-its-first-outside-europe
Yayımlayan: Singapur Ticaret Müşavirliği
Japon Merkez Bankası Tahvil Alım Programını Sabit Tuttu
Tokyo-Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından 2013 Mayıs ayından bu yana devam ettirilmekte olan ekonomiyi canlandırmaya yönelik genişletici para politikası kapsamında devlet tahvili alım programı, beklentilerin tersine sabit tutuldu.
Her yıl ekonomiye ilişkin 6 aylık değerlendirmelerin yapıldığı Ekim ayı toplantılarında Japon Merkez Bankasının halen 80 trilyon Yen seviyesinde bulunan genişleme miktarını artırması beklenmekteydi.
Tokyo Ticaret Müşavirliği
Kaynak: Japon Basını ve Tokyo Ticaret Müşavirliği
Avustralya En Rahat İş Yapılabilecek Ülkeler Listesinde İlk 10 Ülke Dışında Kaldı
Avustralya, Dünya Bankası’nın hazırlamış olduğu rapora göre en rahat iş yapılabilecek olan ilk 10 ülke dışında kalarak, genel sıralama içerisinde Makedonya ve Tayvan’ın arkasına düşmüştür.
Araştırmaya göre 189 ekonomi içerisinde Singapur ilk, Yeni Zelanda ikinci ve Eritre en son sırada yer almaktadır. Asya ekonomileri içerisinde etkin güç olan Çin 6 sıra yükselerek 84. sırada ve Hindistan ise 12 sıra yükselerek 130. sırada yer almıştır. Avustralya geçen yıla göre 10. sıradan 13. sıraya düşüş göstermiştir.
Kaynak: The Australian Financial Review (29/10/2015)
Yayınlayan: T.C. Melburn Ticaret Ataşeliği