Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Yerli otomobil projesi Türkiye’nin önümüzdeki süreçte otomobil ve otomobilin tetiklediği teknoloji alanında Türkiye’nin bir oyuncu ve aktör olması için çok kritik bir proje”
Gebze’de faaliyet gösteren gazetelerin temsilcileriyle bir araya gelen Işık, burada yaptığı konuşmada, 1-2 medya grubunun dışında yerli otomobile kimsenin köstek olmadığını söyledi.
Toplumun büyük bir kesiminden özellikle de gençlerden ciddi destek aldıklarını vurgulayan Işık, “Türkiye’de şu anda yerli otomobile karşı çıkan çok az sayıda insan var ama sanayi odalarımızdan, esnaf odalarımızdan, sendikalardan art arda açıklama geldi, ‘Biz bu projeyi destekliyoruz’ diye. Hatta ilk çıkan arabalardan şu kadar alacağız diye destek geldi. İnsanlar ne zaman çıkacak ve kaç para olacak, gençler de kaç basacak diye soruyor” ifadesini kullandı.
“Bu proje Türkiye’nin önümüzdeki süreçte otomobil ve otomobilin tetiklediği teknoloji alanında Türkiye’nin bir oyuncu ve aktör olması için çok kritik bir proje” diyen Işık, şöyle devam etti:
“Ya tribünde oturacağız, seyirci olacağız ya da sahada oyuncu olacağız. Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Bu proje hayata geçtiğinde projeye bugün ideolojik sebeplerle veya AK Parti karşıtlığından dolayı karşı çıkanlar çok büyük bir mahcubiyet yaşayacaklarına eminim. 1,5 yıldır bir kilimi ilmek ilmek dokur gibi bu çalışmayı yürütüyoruz. Çalışmamızın merkez üssü de Gebze TÜBİTAK Tesisleri. Türkiye, üreten ve ihraç eden bir ülke olsun, biz otomobili sadece yerli otomobil yapmak olarak görmüyoruz. Türkiye’nin bir markası olsun, dünya yollarında bir Türk markası olsun, bu sayede Türkiye teknoloji, üreten, geliştiren ihraç eden ve halkının refah seviyesini de yükselten bir ülke olsun. Öyle otomobil firmaları var ki dünyadaki ülkelerin yarısından fazlasının Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’ndan fazla ihracat yapıyorlar. Çok büyük bir destek var, köstek çok sınırlı, aleyhte yazanların da tamamına yakını ideolojik yazıyor. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz ne yapalım onların da görevi o.”
“Yerli otomobilde hayal kırıklığı yaşatmayacağız”
Yerli otomobilinin üretim yerinin neresi olacağının sorulması üzerine Işık, üretim yeri konusunu “babayiğitle” beraber değerlendireceklerine işaret ederek, bu isim belirlenene kadar üretim yeriyle ilgili açıklama yapmamayı önemsediklerini bildirdi.
Işık, Türkiye’nin pek çok yerinden yerli otomobilin kentlerinde üretilmesiyle ilgili talepler iletildiğini anlatarak, insanların bu projenin hayat geçeceğine inandığını belirtti.
Türkiye’nin ilk defa ümitli ve üretime yakın olduğunu vurgulayan Işık, “Yerli otomobil konusunda en büyük hassasiyetimiz, milletimize bir kez daha hayal kırıklığı yaşatmamak. Üretimle ilgili babayiğit çıkmadan açıklama ve değerlendirme yapmayı kesinlikle doğru bulmuyorum. Bir verilmiş karar da şu anda yok. Babayiğit çıktıktan sonra onun arzusu da dikkate alınarak verilecek bir karardır” ifadesini kullandı.
Gazetecinin “Babayiğit Kocaeli’den bulunamaz mı?” sorusuna Işık, projeye destek konusunda Kocaeli’de bir sorun olmadığını belirterek, Kocaeli Sanayi Odası’nın da 2011’de Saab’ın markasının satın alınmasını önerdiğini anımsattı.
Işık, “babayiğidin” bu işin riskini üstlenerek, sermaye koyacağına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Belki bir babayiğit çıkacak tamamını yaparım diyecek veya belki de konsorsiyum olacak. Belki de farklı bir model olacak ama hükümet olarak biz bu projeyi hayata geçireceğiz. Konular olgunlaştıkça paylaşacağız. İnanıyorum ki babayiğit veya babayiğitler de çıkacak ve bu proje de hayata geçecektir.”