Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Kendi iş yerini açan gençlerimizden de 3 yıl boyunca gelir vergisi almayacağız”
Işık, Körfez ilçesinde bir börek firmasının üretim merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, girişimcisi olmayan bir ülkenin kalkınma şansı bulunmadığını söyledi
Devlet eliyle kalkınma olamayacağının Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra anlaşıldığını anlatan Işık, “Eğer bir ülke kalkınacaksa girişimcisiyle kalkınacak. Risk alan, çalışan ve gayret eden insanlarıyla kalkınacak. Girişimcilik o açıdan hükümet olarak da en fazla değer ve önem verdiğimiz konulardan bir tanesidir” diye konuştu.
İşini kurmak isteyenlere 50 bin lira karşılıksız hibe, 100 bin lira da faizsiz kredi verdiklerini dile getiren Işık, tekno girişim alanında ise TÜBİTAK aracılığıyla farklı destekler sağladıklarını bildirdi.
Işık, girişimciliği her alanda destekleme gayretinde olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Kendi iş yerini açan gençlerimizden de 3 yıl boyunca gelir vergisi almayacağız. Amacımız, ‘üniversiteyi bitireyim, devlet dairesine kapak atayım’ anlayışını bırakalım, ‘ben de iş dünyasına atılayım, ben de iş yerimi kurayım, ben de yanımda birkaç insanı çalıştırayım, ben de üreteyim, ben de kazanayım, benim de yanımda insanlar çalışsın’ mantığını yerleştirmek. Bunu başarırsak Allah’ın izniyle hiç bu ülkede endişeye gerek kalmaz. Bu açıdan girişimciliği sonuna kadar destekliyoruz.”
“Her kriz yenilikçilik ve girişimcilik ruhuna darbe vuruyor”
Yenilikçiliğin de çok önemli olduğunu belirten Işık, şöyle devam etti:
“Yenilikçilik ve girişimciliği, Türkiye’nin kalkınmasında iki anahtar kelime olarak görüyoruz. Üçüncü kelime de istikrar. İstikrarın olmadığı dönemlerde yenilikçilik ciddi darbe alıyor. Her kriz maalesef yenilikçilik ruhumuza darbe vuruyor. Her sıkıntı girişimcilik ruhumuza darbe vuruyor. Türkiye, gerçekten çok girişimci bir ülke. Girişimci bir insanımız var. Bu girişimciliğin yeşermesi Türkiye’nin istikrarına bağlı. Türkiye, istikrar içinde yoluna devam ederse Allah’ın izniyle bu milletin önünde hiçbir engel kalmaz. Ülkemizin, birlik, beraberlik ve istikrar içinde yoluna devam edeceğine inanıyorum. Artık anlayış değişti, inanın şu anda iş yeri sahipleri, iş yerlerinin muhasebesi konumuna düştü. Ay başını nasıl getirebiliriz? Ödemeleri nasıl yaparız? Yeni yatırımları nasıl finanse ederiz? Personel maaşını nasıl tıkır tıkır ödemek için bugün ne yapmamız lazım? İş yerlerinin birinci sahibi, müşterileridir, ikinci sahibi çalışanlarıdır, üçüncü sahibi kağıt üzerindeki sahipleridir.”