Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından vatandaşlarımızın ürün güvenliği ile piyasa gözetimi ve denetimi konularında farkındalığını arttırmak amacıyla gerçekleştirilen Ürün Güvenliği Haftası etkinlikleri bu yıl 12-18 Ekim tarihleri arasında tüm yurt çapında gerçekleştirilen etkinliklerle icra ediliyor.
Hafta etkinlikleri kapsamında tüm illerde düzenlenen konferans, panel, toplantı etkinlikleri ve okul ziyaretleri ile toplumun her kesiminden ve her yaştan vatandaşımıza ürün güvenliğinin önemi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca bu alanda gerçekleştirilen faaliyetler aktarılıyor.
Ürün Güvenliği Nedir ?
Bakanlığımızın tüm yurtta düzenlediği etkinliklerle farkındalık düzeyini arttırmaya çalıştığı ürün güvenliği ve piyasa gözetimi ve denetimi, (PGD) insan sağlığı, can ve mal güvenliğinin korunması için piyasaya sunulan ürünlerin güvenli olmasının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen faaliyetleri ifade etmektedir. Bu çerçevede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, aralarında asansörler, elektrikli ev aletleri, gaz yakan cihazlar, makinalar, sınai ve tıbbi gaz tüpleri gibi ürün grupları bulunan sanayi ürünlerinin piyasada denetimini yapmakta ve bu ürünler arasında teknik mevzuata uygun olmayanlara çeşitli yaptırımlar uygulamaktadır.
Riskli Ürünlerin Denetimine Öncelik Veriyoruz..
Bakanlığımız denetimlerde risk analizi yöntemi ile belirlediği ürünlere ağırlık vermektedir. Ayrıca; Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı ile Bakanlık internet sayfasında yer alan Ürün Güvenliği Şikayet Formu üzerinden yapılan şikayetler de denetimler için kullanılmakta ve şikayet sahibine denetimin sonucuna ilişkin bilgi verilmektedir.
2015 yılında gerçekleştirilen denetimlerde bugüne kadar 61.157 farklı marka/model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 11.775 adedi uygunsuz bulunmuş olup bu ürünler arasında düzeltilebilir mahiyette olan 5.248 ürünün üreticilerine düzeltme için süre tanınmıştır. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturan 78 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 6.220.017 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.
Toplatma Kararı Verilen Ürünlere Dikkat!
Bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetimlerde test ve muayeneye gönderilmesine karar verilen ve güvenli olmadığı, insan sağlığı can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturduğu anlaşılan ürünlerden mevzuatta gösterilen işlemleri tamamlanan 53 farklı ürün, üretici/ithalatçı, marka ve model bilgileri ile Bakanlık internet sayfasından kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bakanlığımız internet sayfasından marka model ve üretici bilgileri bulunan bu ürünlerin üreticisine iade edilmesi ve kullanılmaması gerekmektedir
Asansör Güvenliği Ön Planda…
Bakanlığımız sorumluluk alanında bulunan ve binalarda kullanılan asansörlerin daha güvenli bir şekilde işletilmesi amacıyla geçen yıl Ürün Güvenliği Haftasında uygulamaya konulan Asansör Eylem Planında yer alan 11 eylemin tamamı gerçekleştirilmiştir. Mevzuat değişikliklerinin tamamlanması sonrasında uygulamaya ağırlık veren Bakanlığımız, yetkilendirilmiş muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilen periyodik kontrol sonuçlarının Bakanlık veri tabanına girilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu uygulama ile yapılan denetimlere ilişkin periyodik kontrol raporları Bakanlığımız tarafından anlık olarak takip edilebilmektedir.
Ayrıca vatandaşlarımızın periyodik kontrol sonuçlarına e-devlet üzerinden ulaşabilmesi için gerekli alt yapı oluşturulmuştur. Böylelikle bina sakinleri kimlik numaralarını girerek e-devlet üzerinden denetim sonuçlarını ve asansördeki eksiklikleri görebileceklerdir.