Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Üniversite hocalarının yaptığı Ar-Ge projelerinden elde ettikleri gelirden kurumlar vergisi alınmayacak.”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Üniversite hocalarının yaptığı Ar-Ge projelerinden elde ettikleri gelirden kurumlar vergisi alınmayacak. Yeni bir kanuni düzenleme yapıyoruz. Hocalarımızın Ar-Ge’den elde ettiği gelirin net yüzde 85’i cebinde kalacak. Biz hocalarımızın daha fazla proje yapmasını istiyoruz” dedi.
Bakan Işık, Gebze Teknik Üniversitesinin (GTÜ) 2015-2016 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, 1992’de Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak başlayan üniversitenin, o günden bugüne önemli bir mesafeler katettiğini ve başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.
GTÜ’nün birkaç yılda teknik alanda kendisinden çok sıkça bahsettiren ve üniversite giriş sıralamasında da Türkiye’nin en iyi öğrencilerini alan bir üniversite konumuna geleceğine inandığını ifade eden Işık, Türkiye’nin en büyük akademik kadrolarına sahip GTÜ’nün bu potansiyelinin bulunduğunu belirtti.
Kocaeli ve Gebze’nin önemli ve stratejik bir noktada bulunduğuna dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:
“İstanbul hemen yanımızda. Körfez Geçiş Köprüsü ile Bursa’ya mesafemiz 45 dakikanın altına iniyor. Türkiye’nin 20 milyon nüfusunun tam merkezindeyiz, üretiminin tam kalbindeyiz, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin de merkez noktalarından biriyiz. Türkiye’nin en büyük araştırma merkezi olan TÜBİTAK MAM’ın hemen yanındayız. Ülkemizin en önemli laboratuvarlarına sahip olan TSE’nin sınır komşusuyuz. Üniversite olarak o kadar iyi noktadayız ki bu avantajları değere dönüştürmek artık bizim elimizde. Bunu değere dönüştürdüğümüz zaman hem üniversitemiz kazanacak, Gebzemiz, Kocaelimiz ve ülkemiz kazanacak. Hem de bütün bilim camiası kazanacak.
Maalesef uzun yıllar üniversiteler kendilerini toplumdan izole ettiler. Üniversiteler kendi evrenlerindeydi, toplum kendi evrenlerindeydi. Üniversite, eğitim boyutunun dışına çok fazla çıkamamıştı. Araştırma yapılan üniversitelerde bu araştırmanın toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşmesini doğrusu önemsememişlerdi. Şimdi bu anlayış değişiyor. Başta bakanlık olmak üzere hükümet olarak bu anlayışın değişmesi için çok ciddi gayret gösteriyoruz.”
Şu anda Kocaeli’de 13’ü faal olmak üzere 16 organize sanayi bölgesinin bulunduğunu kaydeden Işık, TÜBİTAK, TSE ve yapımı devam eden Bilişim Vadisi ile böyle bir ekosistem içerisinde GTÜ’nün çok daha iyi bir noktaya gelmemesi için hiçbir sebebin olmadığını dile getirdi. Bakan Işık, bu noktada, üniversitenin kent ve sanayi ile bütünleşmesi ile şehrin üniversiteye sahip çıkmasının önemli olduğunu ve bu alanda ciddi adımlar atıldığını anlattı.
“Üniversite vakfı kuracağız”
GTÜ’nün vakfı kuracaklarını ve bu vakıf aracılığıyla başarılı öğrencilerin üniversite okurken burs almalarını sağlayacaklarını anlatan Fikri Işık, “Türkiye’de en yüksek puanlarla tercih edilen üniversitelerden biri haline geleceğiz. Bunun hazırlıklarında son noktaya gelindi. 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra bu çalışmayı hayata geçireceğiz. Vakfımız bu noktada Türkiye’nin en başarılı öğrencilerini üniversitemize kazandırmak için çok güzel teşvik edici mekanizmaları oluşturacak. Bunu aynı zamanda başarılı öğretim üyelerinin desteklenmesi, yeni öğretim üyelerimizin üniversitemize kazandırılması için de vakfımızı önemli bir araç olarak kullanmayı arzu ediyoruz” diye konuştu.
“Hocalarının Ar-Ge projelerinden elde ettikleri gelirden kurumlar vergisi alınmayacak”
Üniversite eğitiminde yabancı dile şaşı bakılmasına karşı olduğunu dile getiren Fikri Işık, İngilizce eğitim yapan bölümlerin açılmasının üniversitenin tercihinde ve eğitim kalitesinde ciddi bir artış sağlayacağını belirterek, “Bu konuda bakan olarak, kentin milletvekili olarak elinden gelen desteği vereceğim. İngilizce eğitim verilen bölümleri üniversiteye kazandıracağız” ifadesini kullandı.
Üniversite-sanayi işbirliğini GTÜ’de Türkiye’ye örnek olacak noktaya çıkarmak istediklerine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:
“Burada aslında ölçümüz, önümüzdeki süreçte GTÜ ve sanayi Avrupa Birliğinin araştırma destek programlarından olan Horizon 2020’den ne kadar proje alabileceği. Bu çok güzel bir gösterge olacak. GTÜ’nün çok iyi bir alt yapısı var. Buna TÜBİTAK’ın alt yapısını ve Bilişim Vadisi ile oluşacak sinerjiyi eklediğiniz zaman, bu bölgede Türkiye’nin global 500 firmasının 87’si sadece Kocaeli sınırlarında. Buna İstanbul’u, Bursa’yı eklediğiniz zaman yüzde 60’ı geçiyor. Böyle bir sistemde arzumuz, Türkiye’nin Horizon 2020’den aldığı proje sayısının ilk defa verdiğimiz rakamın üzerine çıkmasıdır. Ama bunda GTÜ’nün de ayrı bir yeri olmalı. Bu hem Türkiye’nin başarısına başarı katacak hemde sizin başarınız üniversitenin ismini çok daha itibarlı ve yüksek hale getirecek. Horizon 2020’den proje almakla ilgili TÜBİTAK’da özendirici çalışmalar yapıyoruz.”
“Üniversite hocalarının yaptığı Ar-Ge projelerinden elde ettikleri gelirden kurumlar vergisi alınmayacak” diyen Bakan Işık, “Yeni bir kanuni düzenleme yapıyoruz. Hocalarımızın Ar-Ge’den elde ettiği gelirin net yüzde 85’i cebinde kalacak. Biz hocalarımızın daha fazla proje yapmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Işık, 2015-2016 akademik yılının üniversite ve eğitim camiasına hayırlı olmasını diledi.
Bakan Işık, konuşmasının ardından 2015 yılı lisans yerleştirme sınavında GTÜ’ye birinci sırada yerleşen matematik bölümü öğrencisi Ali Enes Öztürk’e hediye takdim etti.