Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: “Kanunun ‘İlla ıslak imza olması gerekiyor’ dediği belgelerin dışındaki almamız gereken tüm belgeleri elektronik ortamda, elektronik imza ile alacağız.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kanunun ‘İlla ıslak imza olması gerekiyor’ dediği belgelerin dışındaki almamız gereken tüm belgeleri elektronik ortamda, elektronik imza ile alacağız. Eskişehir’deki sanayici bir arkadaşımız yapacağı bir müracaatı, gelip bakanlıkta oda oda dolaşmak yerine kendi ofisinden evrakı elektronik ortama atacak, kendi elektronik imzasıyla bize gönderecek” dedi.
Mevzuatın sadeleştirilmesi
Bazı kanun değişikliği gerektiren konuları seçimden sonra hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Işık, bakanlık olarak mevzuatın sadeleştirilmesiyle ilgili çok ciddi adım attıklarını bildirdi. Işık, özellikle haziran itibarıyla bakanlık olarak vatandaşlardan istedikleri evrakların yüzde 60’ına gereksinim olmadığının da farkına vardıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
“Yani dedik ki ‘Niye istiyoruz biz bunları vatandaşımızdan?’ Yüzde 20’ye yakın evrakı diğer kamu kurumlarından elektronik ortamda alabiliriz. Şimdi protokolleri hazırladık, birçoğunu imzaladık. Diyelim ki Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili bir evrak gerekiyor. Biz vatandaşa diyoruz ki ‘Sen git Milli Eğitim Bakanlığından bu evrakı al gel’. Halbuki biz elektronik ortamdan Milli Eğitim Bakanlığının sisteminden bunu rahatlıkla çekebilirmişiz. Şimdi bundan da vazgeçiyoruz. İlla istememiz gereken belgeler var. Onlarda da elektronik imzaya geçiyoruz. Kanunun ‘İlla ıslak imza olması gerekiyor’ dediği belgelerin dışındaki almamız gereken tüm belgeleri elektronik ortamda, elektronik imza ile alacağız. Eskişehir’deki sanayici bir arkadaşımız yapacağı bir müracaatı, gelip bakanlıkta oda oda dolaşmak yerine kendi ofisinden evrakı elektronik ortama atacak, kendi elektronik imzasıyla bize gönderecek. ‘Evrakların tamam’ dendiği anda da işlemin kaç gün içinde tamamlanacağı ekranda görülecek.”
Işık, 21 maddede kanun değişikliği gerektiğinin altını çizerek, “Allah nasip ederse bunu önümüzdeki seçimden sonra hayata geçirebilirsek hedefimiz 1 Ocak 2016’da tamamen hayata geçirmek. Buna yönelik birçok düzenlememiz var. Pek çok gereksiz düzenlemeyi ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı. 1 Kasım seçimleriyle ilgili daha güçlü, istikrarlı bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurgulayan Işık, sözlerini şöyle tamamladı: “Hem dünya ekonomisindeki belirsizlik ve kötümser beklentilerin yükselmesi hem de bölgemizin içinden geçtiği konjonktür güçlü ve istikrarlı bir hükümeti zorunlu kılıyor. Maalesef güçsüz ve istikrarsız hükümetin en fazla ceremesini sanayici çekiyor. Hepimiz bunun farkındayız. Bu noktada sizlerin göstereceği gayreti biz önemsiyoruz. İnşallah 1 Kasım’da Türkiye tekrar istikrarını tesis eder ve geçtiğimiz zor süreçte çok güçlü bir siyasi iradeyle ve istikrarlı bir hükümetle inşallah bu badireleri atlatıp yeniden Türkiye’yi yüksek büyüme hızına ulaştırırız.”