Özkan AYKAR
Gelir Uzmanı
[email protected]
1.GİRİŞ
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ve 03/07/2006 tarihli ve 2006/10656 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Dernek, Vakıf, Birlik Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmeliğin 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan, “İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge” kapsamında derneklere hazırladıkları projeleri gerçekleştirmek üzere mali yardım yapılmaktadır.
Bu İtibarla, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı, kapasitelerinin geliştirilmesi, kamu kurumları ile olan ilişkilerinin arttırılması ve karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlanması gibi çeşitli amaçlarla derneklerin faaliyetlerini desteklemektedir. Bu kapsamda Başkanlık, her yıl bütçe imkânları doğrultusunda derneklerce hazırlanan projelere yardım etmektedir.
Bu yazımızda; derneklere yardım yapılırken, kimlerin başvuru yapabileceği, başvuru yapacak dernekte aranacak şartlar, desteklenecek proje konuları, yapılacak yardım miktarı ve başvuru tarihine ilişkin bilgilere yer verilmiştir.
2.BAŞVURU YAPACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR
2015 yılı için desteklenecek projeler kapsamında yardımdan faydalanmak için 04/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanununun kapsamına giren ve tüzel kişiliği bulunan dernekler ile derneklerin oluşturduğu federasyon ve konfederasyonlar başvuru yapabilir.
Başvuru yapacak dernekte aranacak şartlar aşağıda sıralanmıştır.
a) 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun kapsamındaki derneklerden olmaması,
b) Anayasa ve kanunlarla yasaklanmış faaliyetlerde bulunmamış olması,
c) Mevcut yöneticilerinin dernek iş ve işlemlerinden dolayı son üç yıl içinde herhangi bir hapis veya adli para cezası almamış olması,
ç) Tüzüğünde belirtilen amacının, toplumun ihtiyaç ve sorunlarını çözmeye ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmaya yönelik olması,
d) Haklarında feshe ilişkin devam eden bir dava olmaması,
e) Derneğin ilk genel kurul toplantısını yapmış ve organlarını oluşturmuş olması,
f) Kamu kurum ve kuruluşlarından daha önce alınmış olan yardımların, amacına ve mevzuata uygun olarak kullanılmış olması gerekir.
3.2015 YILI İÇİN DESTEKLENECEK PROJE KONULARI
2015 yılı için desteklenecek proje konuları, İçişleri Bakanlığınca aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
a) Aile ve toplum değerlerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik projeler,
b) İnsan hakları ve demokrasi bilincinin yaşatılması ve etkin hale getirilmesine yönelik projeler,
c) Karar alma mekanizmalarına katılım, kamu-sivil toplum diyalogunun arttırılması ve aktif vatandaşlık konulu projeler,
d) Toplumda huzur ve barışı temin etmek üzere farklı toplum kesimleri arasında uzlaşı, işbirliği ve etkileşimi artırmaya yönelik projeler,
e) Toplumun farklı kesimleri arasında işbirliği ve etkileşimi arttırmaya yönelik projeler,
f) Gençlerin, kadınların ve engellilerin girişimciliğini, liderlik vasıflarını ve istihdamını arttırmaya yönelik projeler,
g) Çocuklar, gençler, kadınlar, engelliler, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplara yönelik projeler,
h) Kültür, tarih ve medeniyet değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve ihyasına yönelik projeler,
i) Gazilerimize ve Şehit yakınlarına yönelik projeler,
j) Eğitim, kültür, sağlık, spor ve madde bağımlılığı ile mücadeleyi konu alan sosyal içerikli projeler
4.DESTEKLENECEK PROJELERDE ARANACAK ŞARTLAR
Desteklenecek proje konuları her bütçe yılında İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir ve internet sitesinde yayımlanır. İlan edilen konuların kapsamına girmeyen projeler değerlendirmeye alınmaz.
2015 yılı için proje konularının aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.
a) Kamu yararına ilişkin olması,
b) Derneğin tüzüğündeki amacı ve çalışma konuları ile örtüşmesi.
c) Öncelikle toplumun ihtiyaç ve sorunlarına çözüm sağlaması.
ç) Toplumsal gelişmeye katkıda bulunulmasına yönelik olması.
5.DESTEKLENECEK PROJELERDE YARDIM MİKTARI
2015 yılı proje yardımları için İçişleri Bakanlığı bütçesinde öngörülen kaynak miktarı 21.200.000 TL’dir.
İçişleri Bakanlığı, bütçesinde öngördüğü kaynağı kısmen ya da tamamen kullandırmama hakkını saklı tutmakta olup, başvurusu yapılacak projeler için her hangi bir bütçe sınırlaması yapmamaktadır. Ancak, İçişleri Bakanlığı tarafından derneklerin proje bütçesine yapılacak katkı, en az 5.000,00 TL ve en çok 150.000,00 TL tutarlar arasında belirlemiştir.
En az yardım tutarı 5.000,00 TL
En çok yardım tutarı 150.000,00 TL
Başvuru sahibi dernek, işbirliği yaptığı kurum ve kuruluşların nakdi veya ayni katkılarının yerine getirilmesinden bizzat sorumludur.
Yardım yapılacak proje için sadece uygun maliyetler dikkate alınacaktır. Uygun maliyetler, projenin hayata geçirilmesi için zorunlu olan giderlerdir. Uygun maliyetler, piyasa koşulları dikkate alınarak belirlenir. Bu nedenle başvuru sahibi tarafından sunulacak proje bütçesi bir maliyet tahmini niteliğindedir.
Hazırlanan bütçede tüm kalemler kendi alt kalemlerine ayrılır ve her bir alt kalem için yapılacak işin veya alınacak malzemenin niteliği, adedi ve birim tutarı mutlaka belirtilir. Proje kapsamında bir maliyetin uygun maliyet olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki genel koşullar aranır.
a) Projenin uygulama süresi içinde gerçekleşmesi,
b) Projenin yürütülmesi için gerekli ve gerçekçi olması,
c) Harcamanın başvuru sahibi tarafından gerçekleştirilmesi ve harcama belgelerinin dernek adına düzenlenmesi ve uygulama takvimine riayet edilmesi
d) Yapılan harcamanın başvuru sahibi derneğin işletme defterinde veya yevmiye defterinde kayıtlı, tanımlanabilir, doğrulanabilir olması ve usulüne uygun harcama belgeleriyle belgelendirilmesi gerekir.
6.PROJELER İÇİN BAŞVURU ŞEKLİ VE TARİHİ
Başvuru yapacak dernekler, proje başvuruları ile ilgili detaylı bilgi için www.dernekler.gov.tr adresinde bulunan Proje Destek Sistemi (PRODES) bölümünü inceleyebilirler. Proje son başvuru tarihi: 07 Mayıs 2015 saat: 17.00’dir.
Proje başvuruları, Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın kurumsal internet sayfası olan www.dernekler.gov.tr adresinde yer alan Proje Destek Sistemi (PRODES) üzerinden elektronik (on-line) olarak yapılacaktır. Proje başvurusu yapacak derneklerin kendilerine ait Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapmaları ve başvurularını sistem üzerinden tamamlamaları gerekmektedir.
7.SONUÇ
İçişleri Bakanlığınca yapılan yardımlardan faydalanmak isteyen derneklerin; kapasitelerinin geliştirilmesi, kamu kurumları ile olan ilişkilerinin arttırılması ve karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlanması gibi amaçlara yönelik olarak 2015 yılı için belirtilen konulara göre hazırlayacakları projelerini www.dernekler.gov.tr internet adresinde bulunan “Başvuru Rehberi”ne göre hazırlamaları gerekmektedir.
Yardımlardan faydalanmak isteyen dernekler proje ile ilgili başvurularını 7 Mayıs
2015 tarihine kadar Proje Destek Sistemi (PRODES) üzerinden elektronik yoldan yapabilirler.
KAYNAK
– 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu
– 17.07.2006 Tarih ve 26231 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Dernek, Vakıf, Birlik Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik”
– T.C. İçişleri Bakanlığı, 2015 Yılı Proje Rehberi, dernekler.gov.tr (23.04.2015)