Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Bşk.
apakymm@gmail.com
t.apak@apakymm.com
KDV UYGULAMALARI KONUSUNDA YAPILAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER (3)
26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği (KDVGUT)” ile Katma Değer Vergisi Kanununun uygulaması ile ilgili olarak daha önce yayımlanmış olan 123 adet KDV Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmış ve bütün işlemler tek bir tebliğde toplanmıştır.
Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ve yayımını izleyen aybaşında yani 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren söz konusu Genel Tebliğ’e ilişkin, daha sonra 16.10.2014 ve 30.12.2014 tarihlerinde olmak üzere iki adet değişiklik tebliğ’leri yayımlanmış bulunmaktadır.
Bir önceki yazımızda değindiğimiz gibi, söz konusu Genel Tebliğ ile getirilen önemli yeni düzenlemeler ve uygulamaları konu başlıkları ve bölümler itibariyle yayımlamaya devam edeceğiz.
Bu yazımızda;
- Tevkifata Tabi Mal Teslimlerinden Kaynaklanan Mahsuben İade Talepleri, Miktarına Bakılmaksızın Vergi İnceleme Raporu, YMM Raporu ve Teminat Aranmadan Yerine Getirilecektir.
- Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinde Vergiyi Doğuran Olay Konusunda Açıklama Yapılmıştır.
Konuları işlenecektir.
- Tevkifata Tabi (Bazı) Mal Teslimlerinden Kaynaklanan Mahsuben İade Talepleri, Miktarına Bakılmaksızın Vergi İnceleme Raporu, YMM Raporu ve Teminat Aranmadan Yerine Getirilecektir.
Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının da yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lu KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması zorunludur.
İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması şartı aranmaz.
Tevkifata tabi alımları nedeniyle tevkifat uygulayan alıcılar tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen verginin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılması ve aynı dönemde indirim yoluyla giderilemeyen bu verginin iade alacağına dönüşmesi nedeniyle aynı dönem 2 No.lu KDV Beyannamesinden doğan borca mahsup edilmiş olması halinde, önceki paragrafta belirtilen ödeme şartının sağlanmadığı kabul edilir.
Ancak, diğer dönemlere ilişkin iade alacağının söz konusu borca mahsup edilmesi halinde, ödeme şartı gerçekleşmiş sayılır.
KDVGUT ile yapılan düzenlemeyle, genel olarak, KDV tevkifatı işlemlerinden kaynaklanan KDV iadelerinde, vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirilecek iade sınırı 4.000 TL’den 5.000 TL’ye çıkarılmıştır.
Bunun dışında yine Tebliğle yapılan düzenlemeyle, Tebliğin (I/C-2.1.3.) bölümü kapsamında tevkifat uygulanan;
– Külçe metal teslimleri,
– Bakır, çinko, alüminyum ve kurşun ürünlerinin teslimi,
– Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi,
– Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurda ve atıklarından elde edilen hammadde teslimi,
– Pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri teslimi,
– Ağaç ve orman ürünleri teslimi,
ile ilgili mahsuben iade talepleri miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir. (Eski sınır 4.000 TL idi)
- Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinde Vergiyi Doğuran Olay Konusunda Açıklama Yapılmıştır.
3065 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde vergiyi doğuran olayın hukuki şartları, vergiye tabi işlemlerin özelliklerine göre ayrı ayrı tayin ve tespit edilmiştir. Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olay, mal teslimi veya hizmet ifasının yapıldığı anda meydana gelir.
Vergi alacağının zamanında kavranması ve güvence altına alınması amacıyla malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde ise bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere vergiyi doğuran olay fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında meydana gelir.
Bu konuda daha önce sirküler ile yapılan açıklama tebliğ metni haline getirilmiştir. Buna göre;
Tebliğin (I/Ç-1) bölümünde, arsa karşılığı inşaat işlerinde vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi konusunda açıklama yapılmış ve “Arsa karşılığı inşaat işlerinde vergiyi doğuran olay, müteahhidin arsa karşılığı konut, işyeri gibi bağımsız birimleri arsa sahibine teslimiyle gerçekleşir”denilmiştir. Buna göre, arsanın bir iktisadi işletmeye dâhil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi durumunda, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhide yapılan bu arsa teslimi nedeniyle fatura düzenlenecektir. Arsa sahibinin, gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde arızi faaliyet olarak arsasını bağımsız birimler karşılığında müteahhide tesliminde ise KDV uygulanmayacaktır.