Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Çalışma Belgesi Örneği

Çalışma Belgesi Örneği

4857 sayılı İş Kanunu md. 28’de “Çalışma Belgesi” başlığıyla,

“Çalışma belgesi

Madde 28 – İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.

Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.

Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.”

6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu md. 426’da “Hizmet Belgesi” başlığıyla;

“VII. Hizmet belgesi

MADDE 426- İşveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür.

İşçinin açıkça istemde bulunması hâlinde, hizmet belgesinde onun işgörmedeki becerisi ile tutum ve davranışları da belirtilir.

Hizmet belgesinin zamanında verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.”

854 sayılı Deniz İş Kanunu md. 12’de “Çalışma Belgesi” başlığı ile yer verilmiştir.

“Çalışma belgesi:

Madde 12 – İşinden ayrılan gemiadamına işveren veya işveren vekili tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. Bu belgeye gemiadamı isterse, kendisinin durumu ve davranışlariyle, çalışmasının ne yolda olduğu da ayrıca yazılır. İşveren veya işveren vekilinin belgedeki imzası, gemiadamı dilerse bağlama limanındaki liman reisliği tarafından onaylanır.

Kamu hizmeti gören idarelere yahut kamu yararına yardımcı derneklere bağlı gemilerden çıkan gemiadamının aldığı belgeler hakkında yukarıki onay hükmü uygulanmaz.

İşveren veya işveren vekili, gemiadamının istediği belgeyi vermemekte direnirse veyahut belgeye gemiadamı için doğru olmıyan yazılar yazarsa, gemiadamının yahut yeni işine girdiği işverenin isteği üzerine, bağlama limanındaki liman reisliğince yapılacak inceleme sonucunu gösteren bir belge gemiadamına veya yeni işverene verilir. Liman reisliği tarafından yapılacak inceleme bir haftada bitirilir.

Kamu hizmeti gören idarelere bağlı gemilerden çıkan gemiadamına belge verilmek istenmez veyahut belgeye doğru olmıyan yazılar yazılırsa, gerekli incelemenin yapılması için bu gemilerin bağlı oldukları makamlara başvurulur.

Belgenin vaktinde verilmemesi veyahut belgede doğru olmıyan yazılar bulunmasından zarar gören gemiadamı veyahut gemiadamını işe alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.

Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.”

İşverenin Çalışma Belgesi Düzenleyip Verme Yükümlülüğü – Murat YETİK, Sosyal Güvenlik Denetmeni

ÇALIŞMA BELGESİ

İşçinin : RESİM
Adı-Soyadı :
Baba Adı :
Doğum Yeri ve Yılı :
T.C. Kimlik Numarası :
Çalıştığı İşyerinin :
Unvanı :
Adresi :
Yetkili :
İşyeri Sicil numarası :
İşyerinde Yapılan İş/İş Kolu :
İşçinin Meslek Kodu :
İşçinin Görevi :
İşe Başlama Tarihi :
İşten Ayrılış Tarihi :
İşten Ayrılış Nedeni :
Devreden Gelir Vergisi :

 

Yukarıda fotoğrafı, kimliği ve çalıştığı işyeri belirtilen ………………………………………………………………………… …/…/20… – …/…/20… tarihleri arasında işyerimizde çalışmıştır. İş bu çalışma belgesi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 28. maddesine istinaden düzenlenmiş ve kendisine verilmiştir. …/…/20…

İşveren veya İşveren Vekilinin

Adı-Soyadı  İmza-Kaşe

 

Exit mobile version