KDV İade Taleplerinde İndirimli Teminat Uygulaması
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
Sayı : 45404237-130[I-13-270]-154
Tarih: 22/05/2014
Konu : KDV iade taleplerinde indirimli teminat uygulaması
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, indirimli teminat uygulamasında, birbirini izleyen son 5 döneme ait olumlu rapor şartının iade alacağının olmadığı dönemleri kapsayıp kapsamadığı, belirtilen 5 dönemin 2 döneminin tam tasdik sözleşmesinin bulunmadığı ancak verilen teminatın YMM olumlu raporuyla çözüldüğü dönemlerin olup olmayacağı, cari yıl dahil olmak üzere son iki takvim yılına ilişkin tam tasdik sözleşmesinin bulunmak zorunda olup olmadığı hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin “IV/B “İndirimli Teminat Uygulaması sistemi” (İTUS) başlıklı (1.1.) “Genel Şartlar” bölümünde;
“Başvuru tarihi itibarıyla;
a) KDV iade taleplerinde özel esaslara tabi olmayı gerektiren bir durumunun bulunmaması,
b) Ödenmesi gereken vergi borcunun bulunmaması (vergilerin tecil edilmiş olması bu şartın ihlali sayılmaz).
Sertifika başvurusundan önceki, iade talebinin bulunduğu birbirini izleyen son beş vergilendirme dönemi itibarıyla haklarında yazılmış YMM ve/veya vergi inceleme raporlarının olumlu olması.
Bu Tebliğin (IV/E) bölümünde belirtilen nitelikteki raporlar “olumlu rapor” olarak kabul edilir. YMM’lerle süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunan mükellefler hakkında iade hakkı doğuran işlemlerin bulunduğu birbirini izleyen son beş vergilendirme dönemine ait olumlu YMM raporu bulunması halinde de bu bölüm bakımından bu şart gerçekleşmiş sayılır.
Birbirini izleyen beş vergilendirme döneminden kasıt, iade hakkı doğuran işlemlerin yapıldığı birbirini izleyen dönemlerdir. Bu dönemler arasında herhangi bir dönemde vergi inceleme raporu veya YMM raporu düzenlenmesini gerektiren bir iade hakkı doğuran işlem bulunmadığı takdirde, bu dönemler, birbirini izleyen beş vergilendirme döneminin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Birbirini izleyen son beş vergilendirme dönemine ait olumlu raporlardan bir kısmının vergi inceleme elemanları, bir kısmının ise YMM tarafından düzenlenmiş olması halinde de bu şartın gerçekleşmiş sayılacağı tabiidir. Ancak beş olumlu rapor şartını kısmen veya tamamen YMM’lerce düzenlenen raporlarla yerine getiren mükelleflerin indirimli teminattan yararlanabilmeleri için, iade talebinde bulundukları dönem için de tam tasdik sözleşmesi yapmış olmaları gerekmektedir. Tam tasdik sözleşmesi kapsamında bulunmayan dönemlere ilişkin iade taleplerinde ise Tebliğin ilgili bölümlerinde iadeye ilişkin yer alan açıklamalara göre işlem yapılacaktır.
Son olumlu rapor vergi dairesine intikal ettikten sonra (diğer şartlar da gerçekleşmişse) raporun ilgili olduğu vergilendirme döneminden sonraki dönemlere ilişkin iade talepleri için indirimli teminat uygulamasına başlanır. Raporun ait olduğu vergilendirme döneminden sonraki dönemler için verilen teminatların, indirimli teminat tutarını aşan kısmı iade edilir. ” açıklaması yer almaktadır.
Buna göre, birbirini izleyen son 5 dönem olumlu rapor şartında, herhangi bir dönem inceleme raporu veya YMM tasdik raporu düzenlenmesini gerektiren bir iade hakkı doğuran işlem bulunmadığı takdirde, bu dönemlerin dikkate alınmaması, iade hakkı doğuran birbirini izleyen 5 dönemin herhangi bir dönemi verilen teminatın YMM olumlu raporu ile çözülmüş olması durumunda bu dönem için YMM tam tasdik sözleşmesinin yapılmış olması, 5 dönem olumlu rapor şartının kısmen veya tamamen yeminli mali müşavirlerce düzenlenen rapor ile yerine getirilmiş olması durumunda ise iade talebinde bulunulan dönem için de tam tasdik sözleşmesi yapılmış olması gerekmektedir.
Ancak, bağlı olduğunuz Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan 10.12.2013 tarih ve 10813 sayılı yazının tetkikinden, Tebliğin IV/B.1.1. bölümünde yer alan, iade hakkı doğuran işlemlerin bulunduğu birbirini izleyen son 5 vergilendirme döneminde hakkında olumlu rapor bulunma şartını yerine getirmediğiniz anlaşılmıştır.
Bu itibarla, Tebliğde belirtilen şartların gerçekleşmemesi nedeni ile İTUS uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır. Ancak son olumlu rapor vergi dairesine intikal ettikten sonra (diğer şartlar da gerçekleşmişse) raporun ilgili olduğu vergilendirme döneminden sonraki iade talepleri için İTUS uygulanmasından yararlanabileceğiniz tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.