10 Mayıs 2014 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28996
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden:
MADDE 1 – 11/6/2013 tarihli ve 28674 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Onaylı Hava Aracı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği (SHY-145)’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (z) bendi eklenmiştir.
“z) Yönetici Personel: Genel Müdürlüğün uygunluğunu SHGM Form-4 belgesini onaylayarak kabul ettiği ve bu Yönetmelik gerekliliklerini yerine getirmekten sorumlu olan bakım kuruluşu yöneticisini,”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen kurallara uymayan bakım kuruluşlarına 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 143 üncü maddesine göre işlem yapılır.
(2) Bu Yönetmelikte belirtilen kurallara uymayan bakım kuruluşlarına veya ilgili personele, birinci fıkrada belirtilen yaptırımın yanında, 29/1/2013 tarihli ve 28543 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik (SHY-İPC) kapsamında belirtilen idari para cezaları ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 4 üncü ve 8 inci maddelerine uygun olarak aşağıdaki idari yaptırımlar da uygulanır.
- a) Yapılan denetimde bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olan, emniyet standardını düşüren ve uçuş emniyetini doğrudan ciddi olarak etkileyen önemli bir uygunsuzluk veya kusur tespit edilmesi ve birinci seviye bulgu olarak değerlendirilmesi halinde; uygunsuzluğun etki alanı dikkate alınarak yetkinin tümünde veya bir kısmında bakım kuruluşuna önceden bildirimde bulunmaksızın sınırlama yapılır, askıya alınır veya iptal edilir.
- b) Yapılan denetimde uçuş emniyetini doğrudan etkilemeyen, ancak bu Yönetmelik hükümlerinde belirtilen koşulların tamamının veya bir kısmının kaybedildiğinin tespit edilmesi ve ikinci seviye bulgu olarak değerlendirilmesi halinde, bakım kuruluşuna en fazla üç ay süre verilerek eksikliklerin tamamlanması istenir. Ancak, tespit edilen eksikliklerden bu süre içerisinde giderilmesi mümkün olmayanların, verilen süre bitiminden 10 gün önce Genel Müdürlüğün uygun göreceği bir iş planı sunulması halinde; bakım kuruluşuna ek olarak en fazla üç ay süre verilir. Verilen süre içerisinde eksiklikleri tamamlamayan bakım kuruluşunun, konuyla ilgili faaliyetleri, ilgili bulgu için yapılacak düzeltici işlemin Genel Müdürlük tarafından kabul edilmesine kadar durdurulur.
- c) Yetkisi askıya alınmasına veya iptal edilmesine rağmen bakım faaliyetlerini devam ettiren bakım kuruluşunun sorumlu müdürü en az iki yıl süreyle başka bir bakım kuruluşunda veya ticari hava taşıma işletmesinde yönetici personel olarak görev yapamaz.
ç) Yönetici personelden herhangi birisinin yönetici onay belgesinin Genel Müdürlük tarafından iptal edilmesi halinde, bu personel en az iki yıl süreyle bir başka bakım kuruluşunda veya ticari hava taşıma işletmesinde yönetici personel olarak görev alamaz.
- d) Bakım kuruluşunda görev alan; yönetici personel sayısında eksilme olması halinde, kuruluş en fazla 45 gün içerisinde yeni atama yapar. Bakım Kuruluşu, bu sürede atama yapamaması halinde, makul sebeplerini Genel Müdürlüğe bildirerek ek süre talebinde bulunabilir. Genel Müdürlük talebi yerinde görürse sürenin bitiminden başlamak üzere en fazla 45 gün ek süre verir. Bakım Kuruluşunca ek süre sonunda da gerekli yönetici personel ataması yapılamazsa kuruluşun bakım yetkisi, eksiklik giderilinceye kadar ataması yapılamayan yönetici personelin görev alanının kapsamı dikkate alınarak, kısmen veya tamamen askıya alınır.
- e) Güncel bakım verileri kullanılmadan bakım yapılması halinde, söz konusu bakımı yapan onaylayıcı personelin yetkilendirme belgesi en fazla üç ay süre ile askıya alınır.
- f) Onaylayıcı personelin, bakım çıkış sertifikalarını kendi adına başka bir personele imzalatması veya mühürletmesi halinde, her iki onaylayıcı personelin yetki belgesi altı ay süre ile askıya alınır. Bakım Kuruluşu tarafından askıya alma süresi sonunda tekrar yetkilendirilmesinden önce; söz konusu personel eğitim verebilecek başka bir onaylayıcı personel ve/veya yetkili eğitmen tarafından en az 15 gün süre ile konuyla ilgili işbaşı eğitimine tabi tutulur. Yetkilendirme, eğitimi verenin oluru ve kalite biriminin onayı ile yapılır.
- g) Genel Müdürlük tarafından verilen yetkilerin haricinde bir hava aracına veya komponentine, yetki belgesindeki ve BKEK’teki sınırlamalar dışında ve yetkili olmadığı adreslerde bakım yapılması halinde, ilgili yönetici personel yazılı olarak uyarılır. Tekrarı halinde ilgili yönetici personelin onay belgesi iptal edilir.
ğ) Genel Müdürlükçe belirlenen sürekli eğitimleri zamanında almayan onaylayıcı personelin yetkilendirme belgeleri eğitimler tamamlanıncaya kadar askıya alınır.
- h) Yapılan denetlemelerde tespit edilen bulgular doğrultusunda, SHGM Form-4 sahibi yönetici personelden herhangi birisinin görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getiremediği ilgili ihtisas biriminin bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında ilgili ihtisas biriminde görev alan kişilerden seçilecek toplam üç kişilik bir komisyon tarafından tespit edilmesi ve Genel Müdürün uygun bulması halinde yönetici personel onay belgesi iptal edilir.”
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür.