Konut Piyasasında Ekonomik Değişkenler
Doç.Dr.Ali HEPŞEN
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı
Öğretim Üyesi [email protected]
REIDIN Türkiye Satılık ve Kiralık Emlak Endeksleri, 2007 Haziran ayından bugüne gayrimenkul piyasasının birbirinden farklı yerli ve yabancı oyuncularına kılavuz olmaya devam ediyor. Özellikle Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksindeki artış ve azalışlar Türkiye’nin en büyük yedi şehrindeki emlak değerlerinin süreç içerisinde nasıl değiştiği ve geleceğe yönelik beklentilerin nasıl şekillendiğini göstermek anlamında çok önemli bir görevi yerine getiriyor.
REIDIN Konut Fiyat Endeksleri’nin 7 yılı aşkın derinliğe ulaşması ile birlikte milli gelir, kredi faiz oranları, para arzı, döviz kurları, konut kredi hacmi, işsizlik oranı, tüketici güven ve fiyat endeksleri gibi ekonominin nabzını tutan makroekonomik değişkenleri ile REIDIN Konut Fiyat Endeksleri arasında çok anlamlı karşılaştırmalar yapmak artık mümkün ve anlamlı.
Özellikle Konut Kredi Hacmi ile REIDIN Türkiye Kompozit Konut Fiyat Endeksi’ndeki değişim arasında aynı yönlü ve kuvvetli olarak nitelendirilebilecek bir ilişkinin varlığı söz konusu. Kredi hacmindeki 1 puanlık artışın, konut fiyatlarında 0,82 oranında artışı beraberinde getirdiği görülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Tüketici Fiyat Endeksi verilerine bakıldığında ise, endeksin Mart ayında bir önceki aya göre %1,13 oranında arttığı görülüyor; Şubat ayında 234,54 olan endeks değeri Mart ayında 237,18 değerine yükselmiş durumda. Benzer şekilde REIDIN Türkiye Kompozit Konut Fiyat Endeksi’nde Mart ayında gerçekleşen artış oranı ise %1,16 düzeyinde. Konut fiyatları ve enflasyon oranı arasında da kuvvetli ve aynı yönlü bir ilişkinin varlığında söz etmemiz mümkün. Buna göre enflasyon oranındaki 1 puanlık artışın konut fiyatlarına 0,76 puan olarak yansıdığı görülüyor.
Reidin Satılık Konut Fiyat Endeksi artış oranının finansal yatırım araçlarının getirileri ile karşılaştırıldığında, Mart 2013-Mart 2014 döneminde Satılık Konut Fiyat Endeksi’nin %6,19 getirisi olan devlet iç borçlanma senetlerine, %5,63 getirisi olan mevduat faizine, %2,53 getirisi olan Külçe Altına ve %21,93 kayba neden olan BIST-100 Endeksine kıyasla daha yüksek oranda artış gösterdi söylenebilir.